Din oras

Copiii clujeni, victimele promisiunilor neonorate ale lui Alin Tișe. Consiliul județean, incapabil să construiască un nou Spital de Copii

70.000 de copii sunt tratați anual în Spitalul de Urgență pentru Copii, un spital care funcționează într-o clădire veche care trebuia modernizată de mulți ani. Curând din cauza acestei infrastructuri precare se va ajunge la situația în care copiii nu vor mai putea fi tratați corespunzător.

Clujul are nevoie urgentă de un nou Spital de Copii, situație recunoscută de și Alin Tișe, cel care a promis un nou Spital de Copii Monobloc până la sfârșitul acestui mandat. La fel ca și alte promisiuni făcute de actualul președinte al Consiliului județean și aceasta a rămas doar la stadiul de proiect.

Necesitatea unui spital monobloc pentru copii este determinată de faptul că, în prezent, Spitalul de Copii își desfășoară activitatea în 14 clădiri aflate în 9 locații diferite, iar starea acestor clădiri este una precară.

Spitalul de Copii nu se găsește în această situație doar de acum. Situația datează de mulți ani, iar Alin Tișe a avut suficient timp la dispoziție pentru a rezolva această problemă. Într-un final, când actul medical este pus în pericol de infrastructura precară, Alin Tișe a promis un nou spital. Din păcate pentru toți copiii care sunt tratați în acest spital, Alin Tișe își va încheia mandatul înainte de a oferi o nouă clădire Spitalulului de Copii.

7.000.000 de lei alocați de Consiliul județean în ultimii doi ani, problemele însă persistă.

Consiliul județean se laudă cu faptul că a alocat suma de 7.000.000 de lei în ultimii doi ani, însă nu a reușit ce era mai important: un nou spital. Anul trecut, directorului Spitalului de Copii aducea în atenția consilierilor județeni o serie de probleme, cele mai mari la clădirea de pe strada Moților unde funcționează Unitatea de Primiri Urgențe. Atunci, directorul semnala că anual 70.000 de copii se adreseză spitalului, dintre care 50% sunt din afara Clujului.

”Există o limită în infrastructura pe care o avem și în condițiile în care lucrăm în momentul de față. Noi dacă nu vom reuși să rezolvăm o infrastructură, nu vom putea fizic să facem față tuturor acestor solicitări. La nivelul Clujului, internările pe care le facem noi în spital, în jur de 50% sunt din interiorul Clujului, 50% sunt din afară. Deci noi în momentul de față avem nevoie urgentă să creăm această unitate în care să mutăm cumva inima spitalului, adică tot serviciul de urgență, unitate de primire urgență, terapie intensivă, blocuri-operatorii, secții de chirurgie, celelalte conexe, pediatriile. Deci într-o clădire din 1890 funcționăm noi în momentul de față ca o clinică de pediatrie”, menționa atunci directorul Aldea.

Între timp, Consiliul județean s-a asigurat că Spitalul de Copii este dotat cu echipamente de ultimă generație, ceea ce evident este de dorit, dar nu era mult mai eficient ca aceste dotări să fie făcute într-o clădire nouă care să aibă standardele necesare unui spital de Copii dintr-un oraș care se vrea oraș european de cinci stele?

Spital monobloc pentru copii – Prima soluție – achiziționarea unei clădiri

Consiliul județean a căutat în ultimii ani mai multe soluții pentru un nou Spital de Copii, dar până în acest moment niciuna nu a dat roade. Clădirea de pe strada Moților în care funcționează Spitalul de Copii este retrocedată, deci nu se pot face decât investiții minime, astfel că o nouă clădire reprezintă o urgență.

“Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca este un spital format din 15 secții și compartimente care totalizează 506 paturi. În momentul de față, acestea funcționează în nu mai puțin de 14 clădiri, dispersate pe întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu toate inconvenientele și dezavantajele care decurg din această situație. Astfel, necesitatea dării în folosință, cât mai urgent, a unui Spital Pediatric Monobloc este justificată, în principal, de faptul că secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii își desfășoară activitatea în numeroase imobile situate la distanță mare unul de altul. Totodată, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și o bună parte din ele revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor” , recunoaște Consiliul județean necesitatea găsirii unei soluții pentru Spitalul de Copii.

Alin Tișe preia o soluție propusă de Mihai Seplecan încă din 2015

Prima variantă vehiculată a fost o soluție propusă în 2015 de Mihai Seplecan, președintele Consiliul județean la acea dată, respectiv achiziția clădirii „Spitalului Pelican” de pe Calea Turzii. În 2015, Alin Tișe, s-a împotrivit acestui proiect, considerând că Seplecan era mânat de interese personale. Poate că lui Alin Tișe i-a fost frică de faptul că va reuși Seplecan să demareze acest proiect și i-ar fi furat cea mai importantă idee din campania electorală din 2016. În orice caz, ipocrizia s-a văzut în momentul în care după ce s-a opus realizării unui, a venit cu aceeași propunere care acum, brusc reprezenta o soluție. Aceasta varianta a căzut repede.

Citește și:

Mare caracter! Achiziționarea clădirii Pelican de către Seplecan era din interes, cu Tișe este din necesitate. Între timp, tranzacția a căzut, se caută altă locație

Din păcate, nicio clădire potrivită pentru transformarea în Spital de Copii nu a fost găsită, astfel că această variantă a fost abandonată.

O nouă soluție– achiziționarea unui teren

După ce nimeni nu a dorit să vândă o clădire care să devină Spital, Alin Tișe a trecut la planul B, respectiv achiziția unui teren pe care să fie edificat noul Spital Monobloc.

”Nu am găsit terenuri pe care să ni le ofere o altă instituţie a statului, nici la Armată nu am găsit sprijin, nici la UMF nu am găsit sprijin deşi deţin terenuri, nici la alte entităţi. Nu am reuşit să-i convingem să renunţe la 4-5 hectare să-l dea pentru spital de copii, dar eu nu renunţ la această idee”, menționa Alin Tișe în 2018.

În decembrie, în lipsa unui teren unde să fie realizat noul Spital, Alin Tișe anunța că vrea să exproprieze terenurile din jurul actualului Spital Clinic de Urgență pentru Copii (SCUC), de pe Calea Moților, și să mute toate secțiile în această locație.

„Am câștigat procesul de revendicare pe Moților, în locația actuală a SCUC. Noi dobândim în proprietate toată locația, de peste 1 ha. Avem o comisie care se ocupă de identificarea terenurilor, împreună cu Primăria. Am identificat terenuri învecinate SCUC care, dacă optăm pentru aceasta, ar putea fi expropriate și am putea mări suprafața pentru a aduce acolo secțiile spitalului de copii, în două etape, modular.

Citește și:

Spitalul Pediatric Monobloc bate pasul pe loc. TIȘE: “Anul viitor, sper eu, vom demara, în sfârșit, o clădire pentru Spitalul de Copii. Aveam 10 milioane de euro pregătiți, dar nu am găsit clădirea”

În luna februarie 2019, Alin Tișe anunța o nouă variantă, respectiv construirea unui Spital Pediatric Monobloc în Borhanci, acolo unde Emil Boc vrea să construiască cartier de locuințe pentru tineri.

Fonduri proprii vs fonduri europene

Consiliul județean a anunțat că că are fondurile necesare construirii unui nou Spital de Copii, dar va încerca să atragă și fonduri europene.

În 2018 Consiliul județean Cluj aloca 11,1 milioane lei (2,4 milioane de euro) pentru achiziția unui imobil destinat pentru realizarea serviciilor medicale pediatrice în sistem monobloc. Acești bani nu au putu fi cheltuiți deoarece nicio clădire și niciun teren nu s-a dovedit a fi potrivit pentru un nou spital.

În 2019 Consiliul Județean Cluj a anunțat că va solicita, în cadrul discuțiilor cu Ministerul Fondurilor Europene, ca în noua perioadă de programare să fie inclusă și construcția de spitale noi, forul administrativ județean având în vedere satisfacerea unei nevoi reale și concrete, aceea a edificării Spitalului Pediatric Monobloc”, precizează reprezentanții instituției.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *