Din oras

Copacii din Parcul Central, distruși de asaltul hamacelor? Ce măsuri vrea să ia Primăria

Hămăceala din Parcul Central, devenită deja o tradiție, a intrat în vizorul unor cetățeni care reclamă faptul că natura din parcurile clujene e abuzată anual de către cei care participă la evenimente și festivaluri. Oamenii spun că scoarța copacilor din Parcul Central a avut de suferit în ultimele luni din cauza clujenilor care au utilizat hamace. Ce au descoperit specialiștii în protecția mediului și ce măsuri va lua Primăria?

În fiecare vară, Parcul Central e luat cu asalt de către clujenii care vin să facă diverse activități relaxante în natură. Oamenii își aduc hamacele și le întind oriunde găsesc doi copaci apropiați, apoi petrec ore întregi în ele, cu o carte în mână sau cu laptopul. Unii socializează, alții își fac siesta în hamac. Majoritatea clujenilor uită să aducă și un set de chingi numite TreeHuggere – care au rolul de a reduce la minim efectul hamacului pe scoarța copacilor – și folosesc doar cordeline, cu care leagă hamacul de arbori.

Parcul e intens traficat și Marea Hămăceală a ajuns să nu mai fie doar un eveniment care ține trei zile în martie sau aprilie, deoarece Primăria dă liber toată vara la amplasarea hamacelor, iar clujenii profită. Unii cetățeni s-au săturat, însă, de imaginea parcului colorat cu hamace și au luat în vizor problema copacilor care riscă să fie iremediabil distruși.

Un bărbat i-a scris primarului despre faptul că natura ar fi abuzată în cel mai mare parc din centru.
„Care sunt măsurile concrete care se iau pentru protecția copacilor din Parcul Central, folosiți în ultima vreme abuziv de cei care instalează hamacurile (hamacele)? Parcul Central, unul din puținele locuri verzi din acest mare oraș este folosit abuziv în ultima vreme, atât pentru evenimente cât și de persoane fizice. Până nu este prea târziu, puțin respect pentru natură”, a reclamat clujeanul pe portalul mycluj.ro.

Deși există într-adevăr efecte negative vizibile asupra scoarței unor copaci din Parcul Central, după fiecare hămăceală, specialiștii de la protecția mediului spun că nu se pune problema unui abuz asupra mediului.

Agenția de Protecție a Mediului (APM) Cluj este sesizată de către cei de la spații verzi, RADP sau firme private, să analizeze starea arborilor când sunt propuși pentru tăiere. În Parcul Central, în ultima perioadă nu a fost nevoie de intervenția APM. Nu a fost găsit niciun copac cu probleme majore la scoarță sau în stare avansată de distrugere.

“A fost o solicitare în iunie, dar a fost vorba de un copac uscat. Solicitarea nu trebuia să ajungă la noi. Responsabilitatea noastră este să mergem la solicitarea celor care administrează spațiile verzi, să vedem dacă există copaci în stare de degradare, atunci când se propun pentru tăiere. Pentru Parcul Central nu am fost solicitați în ultima perioadă”, a declarat Adina Maier, purtătorul de cuvânt APM Cluj.

De asemenea, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că s-au apucat în această săptămână să inventarieze copacii din Parcul Central, dar până acum nu au fost identificați arbori care să fie foarte afectați de hamace. Reprezentanții Primăriei spun că vor lua totuși o măsură pentru cea mai aglomerată zonă de agrement din oraș, ca să prevină distrugerea copacilor pe viitor.

„Chiar acum are loc o inventariere a arborilor din Parcul Central și luăm în considerare delimitarea unei zone pentru hamace, unde sunt arborii mai groși. Și încercăm să convingem lumea să folosească cordelină lată specială pentru protecția acestora. Până în acest moment nu au existat probleme majore, nu au fost identificați arbori care să fie afectați iremediabil sau foarte grav. Acum se inventariază să se vadă stadiul de afectare”, ne-au transmis reprezentanții Biroului Mass-Media, din cadrul Primăriei.

Delimitarea unei zone din parc pentru hamace, ca măsură de protecție, ar fi trebuit luată însă de când s-a dat liber la marea hămăceală. Aleșii s-au bazat până acum pe simțul civic al cetățenilor, sperând că aceștia vor utiliza hamacele ca la carte, dar bunul simț a lipsit de multe ori din peisajul Parcului Central.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *