Sanatate

Contuziile, echimozele, hematoamele

Dintre semnele inestetice de pe piele cele mai des intalnite, care apar in urma unor actiuni mecanice sau mici traumatisme sunt: contuziile, echimozele si hematoamele.

 

 

Contuziile sunt leziuni tisulare provocate de actiuni mecanice (cazaturi, loviri, ciupiri), care nu duc la rupturi externe (rani), ci doar la compresiunea tesuturilor sau la usoare hemoragii capilare subtegumentare, in urma carora apar pete de culoare albastra-vinetie, care vireaza dupa cateva zile in bruna, pentru a deveni apoi, inainte de disparitie, verzui-galbuie. Facute pe pat dur (de exemplu, pe oasele capului), contuziile determina umflaturi (“cucuie”), moi la pipait, dar dureroase, alcatuite din acumulari seroase (plasma sau limfa).

 

 

De obicei, o contuzie la cap, numita si traumatism cerebral minor, nu este insotita de pierderea constientei. Poate totusi, produce confuzie, dureri de cap, pierderea memoriei, ameteala sau voma. Traumatismele ccranio-cerebrale mai severe pot fi urmate de pierderi prelungite ale constientei, paralizii partiale, stare de soc sau persistenta simtomelor de contuzie, de tipul confuziei sau durerii de cap. In asemenea conditii contuziile necesita evaluare medicala urgenta.

 

 

In general, in afara aspectului lor inestetic si a unei usoare dureri la palpare sau atingere, contuziile nu deranjeaza prea mult. Daca, insa, loviturile sunt mai puternice si sangele care invadeaza celulele dermice se infecteaza, iar interventia terapeutica se lasa pea mult asteptata, se produce cangrenarea zonei afectate.

 

 

Aceasta afectiune in cazul muschilor fetei anterioare a coapsei, dupa o lovitura la acest nivel, se poate vindeca in saptamani sau luni de zile. O radiografie poate exclude in acest caz o fractura osoasa. Disconfortul poate fi diminuat prin aplicarea de gheata la nivelul contuziei, tinand piciorul indoit imediat dup ace v-ati lovit. Utilizarea pe termen scurt a carjelor va poate ajuta sa va sustineti greutatea pe piciorul afectat, iar utilizarea unui invelis suportiv care sa tina genunchiul intr-o pozitie usor flectata poate ajuta la limitarea extensiei leziunii si la recuperarea rapida. Ciorapii de sustinere sau bandajele pot oferi si o oarecare protectie atunci cand reincepeti activitatea normala.

 

 

Echimozele sau vanataile sunt pete de dimensiuni variabile, cu marginile bine determinate, de diferite culori, ca urmare a degradarii hemoglobinei iesite din ardere in spatiile interstitiale (de la violacee, la albastra, verde si galbuie).

 

 

In functie de intinderea si profunzimea lor, durata echimozelor este de circa 1-2 saptamani.

 

 

Hematoamele sunt tumori benigne constituite din aglomerari de sange inchistat, provocate de ruperea spontana sau traumatica a unor vase de sange sau rezultate din inflamatii hemoragice. Sangerarea de sub piele produce o acumulare de sange (un hematom). Pentru reducerea disconfortului, ridicati zona afectata si aplicati periodic gheata sau pansamente reci, cate 20 de minute de cateva ori pe zi, timp de 1-2 zile.

 

 

Compresele reci, cataplasmele cu argila sau masarea usoara a zonei cu o solutie de spirt si apa (in proportii egale) contribuie la atenuarea durerii si la disparitia semnelor inestetice de pe piele.

 

 

Biopreparatele obtinute din plante (rozmarinul, patrunjelul, varza, cimbrul, coada-soricelului, menta, socul, sulfina-galbena, talpa-gastei, coada calului, tataneasa, ciubotica-cucului, napul, fasolea, cartoful), intrebuintate aproape in exclusivitate extern, trebuie sa aiba actiune antimicrobiana, decongestiva si rezolutiva, iar folosirea lor sa fie cat mai apropiata in timp de momentul producerii accidentului.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *