Sanatate

Controlul diabetului zaharat

Diabetul este o tulburare de metabolism – modul in care corpul dvs. utilizeaza hrana pentru energie si crestere. In mod normal, sistemul digestiv transforma o parte din alimentele ingerate intr-un zahar numit glucoza. Acest zahar patrunde apoi in circuitul sangvin, pregatit sa furnizeze combustibil celulelor.

 

 

Pentru ca celulele sa primeasca zaharul, insulina, un hormon produs de pancreas, trebuie sa-l “escorteze”. In mod normal, pancreasul produce suficienta insulina ca sa faca fata intregii cantitati de glucoza.

 

 

Tipuri de diabet

Diabetul de tip 1:  Pancreasul secreta cantitati reduse de insulina. Reprezinta 1/10 cazuri de diabet. Este cunoscut si ca diabet zaharat insulino-dependent (DZID) sau diabetul juvenil, si apare, de obicei, inaintea varstei de 30 de ani. Daca aveti acest tip de diabet trebuie sa primiti zilnic insulina pe tot restul vietii.

 

 

Simptomele pot debuta brusc si includ urmatoarele: sete excesiva; urinare frecventa; senzatie puternica de foame; pierdere ponderabila inexplicabila; slabiciune si oboseala.

 

 

Diabetul de tip 2:  Organismul nu raspunde normal la insulina produsa. Este forma cea mai frecventa de diabet. Este numit si diabet zaharat noninsulino-dependent (DZNID) sau diabetul adultului. Acest tip apare cel mai frecvent dupa varsta de 40 de ani la persoanele supraponderale. Dieta echilibrata, pierderea ponderala moderata si exercitiul fizic pot, de multe ori, sa-l controleze. Daca dieta si exercitiile nu sunt suficiente, ar putea fi administrate oral medicamente sau s-ar putea folosi injectiile cu insulina.

 

 

Simtomatologia se poate dezvolta incet si include urmatoarele semne: sete excesiva; urinare frecventa; vedere intetosata; infectii recurente ale vezicii urinare, vaginului si pielii; cicatrizarea lenta a ranilor; nervozitate; ameteli sau pierderea sensibilitatii la mani si picioare.

 

 

Cum il controlam?

Controlul diabetului este un act de echilibrare continua. Orice boala, o cantitate prea mare sau prea mica de alimente la o masa, o schimbare de activitate fizica, calatoriile si stresul , toate afecteaza nivelul zaharului in sange. Iata cateva sfaturi pentru un control mai exact al nivelului zaharului in sange:

 

 

Dieta

O dieta bine echilibrata este piatra de temelie in controlul diabetului. Amintiti-va sa:

–    Respectati un program: Luati trei mese pe zi. Fiti consecvent cu privire la cantitatea de alimente pe care o ingerati si la orarul meselor. Daca va administrati insulina sau medicatie orala antidiabetica, s-ar putea sa aveti nevoie de o gustare inainte de culcare.
–    Bazati-va pe consumul de fibre vegetale. Mancati o varietate mare de fructe proaspete, zarzavaturi, legume si produse din cereale integrale. Au un continut scazut de grasimi si sunt surse bogate de vitamine si minerale.
–    Limitati-va consumul de alimente bogate in grasimi la mai putin de 30 % din aportul total caloric. Alegeti bucati slabe de carne si folositi produse lactate degresate.

 

 

–    Nu cresteti prea mult aportul de proteine. Prea multe proteine sunt un pericol pentru rinichi. Limitati consumul de carne la aproximativ 170 g zilnic. Aceasta va ajuta sa mentineti si colesterolul in limite normale.
–    Evitati caloriile “fara valoare”. Bomboanele, prajiturile si alte dulciuri concentrate sunt intezise. Dar, pentru ca au valoare nutritionala mica, mancati-le cu masura.
–    Consumati cu moderatie alcool. Daca medicul este de acord, alegeti bauturi care au continut scazut de zahar si alcool (berea slaba si vinurile seci). Nu beti pe stomacul gol!
–    Supravegheati-va greutatea. Daca sunteti supraponderal, pierderea catorva kilograme din greutate ar imbunatati nivelul glicemiei.

 

 

Exercitiul fizic

Exercitiul fizic regulat ajuta la mentinerea sanatatii in general, la mentinerea functionarii normale a inimii si vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei. De asemenea, contribuie la mentinerea normala a nivelului glicemiei si poate preveni tipul 2 de diabet.

 

 

Daca aveti diabet de tip 2, gimnastica regulata si dieta sanatoasa pot reduce si chiar elimina nevoia de insulina injectabila sau de medicatie orala. Numai exercitiul fizic nu este suficient pentru a reusi un bun control al nivelului glicemiei daca aveti tipul 1 de diabet. Totusi, poate intensifica efectele insulinei pe care v-o administrati. Ar trebui sa luati un supliment alimentar chiar inainte sau in timpul efortului fizic, pentru a preveni variatiile bruste in nivelul glicemiei. Urmati permanent sfatul medicului cu privire la exersarea fizica.

 

 

Monitorizarea glicemiei

Verificarea cu regularitate a nivelului glicemiei este esential pentru controlul diabetului. De cate ori trebuie sa faceti testarea depinde de tipul de diabet pe care-l aveti, de cat de stabile sunt nivelurile glicemiei si de alti factori. Personalul medical va poate ajuta sa mentineti in limite rezonabile glicemia. In plus, pe langa respectarea unei diete corecte si a exersarii fizice, va trebui sa invatati si cum sa adapatati medicatia, in special insulina, pentru a tine nivelul glicemiei la un nivel aproape normal.

 

 

In prezent, testele de sange sunt cele mai precise modalitati de verificare a nivelului zaharului in sange. Pentru aceasta, puneti o picatura de sange prelevat din deget pe o banda de testare tratata chimic. Banda de testare reactioneaza la cantitatea de glucoza din sange, schimbandu-si culoarea. Puteti citi nivelul glicemiei comparand culoarea de pe banda de testare cu un etalon ce cuprinde toate culorile, sau, daca aveti un monitor electronic pentru glucoza, valorea este afisata.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *