Sanatate

Controlul atent al greutatii corporale

Greutatea corporala reprezinta expresia concreta a echilibrului energetic intre intrarile si consumurile de calorii. Energia este introdusa prin alimente si folosita de corp in timpul repausului (pentru a-si mentine in functiune organele interne, precum creierul, plamanii, inima etc.), fie in timpul activitatii fizice (pentru a pune in miscare muschii). Daca se introduce mai multa energie decat se consuma, excesul se acumuleaza in corp sub forma de grasime, determinand o crestere a greutatii peste valoarea normala atat la adult, cat si la copil. In schimb, daca se introduce mai putina energie decat se consuma, corpul isi utilizeaza rezervele de grasime pentru a face fata cerintelor energetice.

 

 

Cantitatile excesive de grasime in corp constituie un risc pentru sanatate, ducand in special la aparitia unor maladii cum ar fi: cardiopatia ischemica, diabetul, hipertensiunea, unele tipuri de cancer si alte boli cronice. Cu cat excesul de greutate din cauza grasimii este mai mare, cu atat riscul creste. In plus, exista anumite tipuri de distributie a grasimilor in corp (cele localizate pe trunchi) care – la aceslasi exces de greutate – produc riscuri mai mari pentru sanatate decat, bunaoara, cele localizate pe solduri. De aici rezulta ca persoanele a caror constitutie se preteaza la asemenea risc trebuie sa-si controleze cu mai multa atentie valoarea greutatii.

 

 

Excesul de grasime corporala poate avea mai multe grade. Gradul cel mai usor este denumit supraponderalitate, dupa care urmeaza obezitatea moderata si obezitatea grava. Riscul pentru sanatate devine mai concret in cazul obezitatii moderate si creste simtitor odata cu cresterea greutatii.

 

 

Trebuie sa acordam atentie greutatii inca de la varsta primei copilarii, deoarece copilul obez tinde sa ramana obez si atunci cand devine adult. Corectarea greutatii trebuie facuta cu prudenta, fara restrictii alimentare bruste si prea severe, care ar putea dauna procesului de crestere a copilului.

 

 

Problema inversa obezitatii, la fel de grava – desi mai putin frecventa – este aceea a slabirii excesive. In fapt, in zilele noastre, din ce in ce mai multi adolescenti si tineri sunt atrasi de modelele estetice propuse de mass-media, care reduc greutatea corporala pana la valori atat de scazute, incat devin incompatibile cu sanatatea fizica. Intr-adevar, cand rezervele de grasime sunt reduse excesiv si nu se introduce suficienta energie prin alimentatie, corpul – pentru a raspunde cerintelor energetice – este obligat sa-si consume proprii sai muschi si organe interne.

 

 

In consecinta, sunt compromise multe activitati metabolice si endocrine si se micsoreaza atat rezistenta la boli infectioase, cat si robustetea sistemului osos. Sunt afectate facultatile mintale, se pierde apetitul, ca si capacitatea de a intretine relatii cu alte persoane (izolare), iar in cazurile cele mai grave, poate surveni moartea. De aceea, slabirea patologica trebuie prevenita si combatuta.

 

 

O greutate corporala stabila, care se incadreaza in limitele normale, contribuie la o viata mai buna si mai lunga. Incadrarea greutatii in limitele normale implica o disciplina continua si riguroasa, intrucat recidivele sunt frecvente, atat in cazul ingrasarii, cat si al slabirii. De aceea, este preferabil sa-ti mentii greutatea normala, in loc sa recurgi la tratamente corective.

 

 

Ingrijoratoarea raspandire a cazurilor de supraponderalitate si obezitate in societatea noastra contemporana poate fi atribuita in parte si faptului ca viata moderna promoveaza stiluri de viata extrem de sedentare, cu nivel redus de activitate fizica. In sfarsit, merita amintita o situatie care da de gandit, prin consecintele sale: segmente tot mai mari ale populatiei infantile sufera de supraponderalitate sau chiar de obezitate.

 

 

Cum sa ne comportam?  Sa ne cantarim cel putin o data pe luna, controland daca greutatea noastra corespunde limitelor normale; sa mentinem un nivel bun al activitatii fizice; sa revenim treptat la limitele normale de greutate, ori de cate ori greutatea corpului nostru se afla in afara acestor limite; in cazul unui surplus, sa reducem “intrarile” de energie mancand mai putin si preferand alimentele cu un aport scazut de calorii, dar cu satietate ridicata, cum sunt fructele si zarzavaturile; sa “ardem caloriile printr-o activitate fizica mai intensa; sa distribuim in mod adecvat mesele pe parcursul intregii zile.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *