Din oras

Contrar declarațiilor lui Emil Boc, la Cluj doar proprietarii trăiesc „mult și bine”. Chiriașii trăiesc cum pot

Invitat într-o emisiune la TVR 3, primarul Emil Boc a fost întrebat recent dacă realizează că, de fiecare dată când promite proiecte megalomanice, cresc prețurile în Cluj-Napoca.

„Asta este economia de piață. Nu pot eu să reglez piețele, le reglează economia. Eu nu sunt stăpân pe banii dvs. și dvs. nu sunteți stăpân pe banii pe care eu îi am în buzunar. Până la urmă calitatea vieții aduce toate elementele. Eu prefer să trăiesc într-un oraș în care oamenii să trăiască sănătos, prefer să trăiesc într-un oraș în care oamenii se respecta, care e sigur, în care îmi pot întemeia o familie și să aibă locuri de muncă bine plătite.

Decât să fim toți săraci, prefer să fim mulți și bogați. Dorința mea este că dacă tot trăim, să trăim mult și bine, nu mult și sărac. Cred că putem face asta prin calitatea oamenilor în primul rând”, a răspuns primarul Boc.

O garsonieră în Gheorgheni, un cartier cu pretenții din Clujul bogat și smart, se închiriază, chiar și în pandemie, cu 200 de euro pe lună. Un preț care la Cluj poate fi considerat normal, chiar dacă garsoniera oferă condiții jalnice de locuire, nemaifiind renovată de când s-a construit blocul, din anii 70-80.

Asta este economia de piață, vorba primarului! Nu poate edilul să regleze piețele, poate doar să le influențeze prin declarațiile sale bombastice. Până la urmă, se pare că nu calitatea vieții „aduce toate elementele”, fiindcă nu putem vorbi despre „calitatea vieții” în garsonierele infecte, dar scumpe, ale Clujului.

În Cluj-Napoca, cine are bani, se respectă, trăiește sănătos, sigur, își poate întemeia o familie. Cum nu putem fi toți bogați, cei mulți și săraci își dau jumătate din salariu doar pentru a avea deasupra capului 20 mp de locuință comunistă, „clasică”, adică ce necesită renovare.

Desigur că declarațiile primarului Boc, că e mai bine bogat și sănătos, decât sărac și bolnav, sunt corecte. Sunt însă, din păcate, nerealiste. În Cluj-Napoca, numai proprietarii trăiesc „mult și bine”. Chiriașii trăiesc cum pot:

Cum spunea un mai vechi coleg de partid al lui Emil Boc: „Să trăiți bine!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *