Conti se darama in timp ce Primaria refuza sa elibereze autorizatia de constructie

O bucata de balcon a cazut, astazi, de pe Hotelul Continental, fiind necesara interventia pompierilor. Nicio persoana nu a fost ranita, insa starea de degradare a cladirii ar putea provoca alte incidente de acest fel pe viitor. Aceasta situatie ar putea fi stopata daca Primaria Cluj-Napoca ar acorda beneficiarului, societatea Napocamin, autorizarea lucrarilor de refacere a hotelului.

Hotelul Continental, cea mai frumoasa cladire din centrul Clujului, nu va fi refacut prea curand. Nu din lipsa de interes sau de bani din partea proprietarului, societatea Napocamin, ci pentru ca Primaria clujeana impune pentru reautorizarea lucrarilor refacerea intregului dosar de documente si avize, odata cu intrarea in vigoare al noului PUG. Acest proces birocratic ar putea dura cel putin un an, timp in care "Conti" ramane in paragina.

Astazi, o bucata de tencuiala dintr-unul din balcoanele cladirii a cazut pe trotuarul de pe Strada Universitatii. Din fericire, nicio persoana nu a fost ranita, iar pompierii au intervenit pentru a inlatura resturile care puteau sa mai cada, dupa care au securizat zona. Astfel de incidente nu s-ar intampla daca Pimaria Cluj-Napoca ar permite societatii Napocamin sa inceapa lucarile de refacere.

Intregul proces de reautorizare a lucrarilor de reabilitare este blocat de intrarea in vigoare al noului PUG, din decembrie 2014. Primaria Cluj-Napoca impune refacerea intregului dosar de documente – avizele si documentatia necesara reautorizarii lucrarilor. Acest proces birocratic este unul indelungat, iar obtinerea tuturor documentelor ar putea dura cel putin un an.

Totusi, reprezentantii societatii Napocamin au aratat, in cererea de reautorizare, ca primaria clujeana ar trebui sa respecte legea.

Mai exact, articolul 54, alineatul 4 din Legea 5/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care arata ca o autorizatie de construire emisa si expirata (cum este cazul celei de la Conti) poate fi solicitata in aceleasi conditii tehnice, fara obtinerea certificatelor de urbanism si ale celorlalte avize.

Avand in vedere aceste prevederi, Napocamin a depus la Primarie inca o data documentatia tehnica, dar raspunsul Primariei este acelasi: trebuie reluat intreg procesul de autorizare.

Cea mai frumoasa cladire istorica din centrul Clujului nu mai are nicio functiune de 15 ani. In 2005, a fost preluata de S.C. Ardeleana S.A. de la compania Continental Hotels, insa proprietarul de atunci nu a dat nicio functiune hotelului.

Hotelul Continental (New York), situat in coltul de sud-vest al Pietei Unirii (fosta Főtér / Piata Centrala), a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea, pe locul fostului Hotel Nemzeti (National). Opera in stil eclectic a lui Lajos Pákei, arhitectul urbanist al orasului la inceputul secolului XX, adapostea si un restaurant vestit, precum si o cafenea frecventata de artisti, ziaristi si de boema Clujului. In apartamentele Hotelului New York au fost gazduiti unii dintre cei mai vestiti actori ai scenei clujene, dar si muzicieni si scriitori importanti.

Comentarii

om

06.06.2015 15:29

DNA - ultima solutie pentru clujenii terorizati de afacerile portocalii ale tandemului Buda-Boc.

Tiberiu Gavrila

09.06.2015 17:44

Domnule Alexa,daca ajungeti primar (sau consilier ) ce ve ti face pentru reabilitarea cat mai urgenta a cladirii ?

Adauga comentariu