Contestatarii HCL privind cainii in Cluj si-au gasit avocati. Incepe razboiul cu un regulament depasit

Grupul iubitorilor de animale care si-a propus anularea in instanta a Hotararii de Consiliu Local 84/1996, care impune reguli in contradictie cu alte legi sau drepturi fundamentale stapanilor de caini in Cluj-Napoca, si-au gasit avocati si urmeaza sa demareze actiunea in instanta. Pe de alta parte nu sunt multumiti nici de noua propunere de regulament, aflata in dezbatere publica timp de doua saptamani pe site-ul Primariei.

“Incepem sa demaram actiunea. Intre timp incercam sa intram in audienta, sa avem un ultim cuvant din partea primarului, si daca nu se poate saptamana asta, noi oricum incepem actiunea”, a aratat pentru Ziar de Cluj, Iosif Kerekes, unul dintre reprezentantii Grupului.

Cei peste 700 de stapani de caini, adunati in grupul de pe Facebook, vor fi reprezentati de societatea civila de avocati Szabo si Asociatii. Cheltuielile vor fi de doar cateva sute de lei pentru ca avocatii au preluat cauza pro-bono, astfel ca stapanii de catei trebuie sa plateasca doar taxa de timbru si cheltuielile care tin de intocmirea si expedierea actelor.

“Am consultat mai multe oferte, le-am analizat cu totii, suntem vreo 4-5 din grup care am fost la toate intalnirile cu avocatii. Am ajuns la concluzia ca oferta celor de la Szabo si Asociatii ar fi cea mai potrivita pentru noi, nu pentru ca este pro-bono, ci pentru ca erau cei mai determinati si entuziasti. La randul lor sunt iubitori de animale si au animale”, a explicat Kerekes.

Primaria Cluj-Napoca a publicat ieri o propunere de regulament privind accesul si plimbarea cainilor in municipiu, insa cu mai multe obligatii decat drepturi. Propunerea se afla in dezbatere publica pana in 6 iunie.

“Sugestii oricum le vom trimite, dar au avut nenumarate interpelari de la cetateni si de la asociatii, iar acum vin cu un asemenea regulament. Sunt numai obligatii, fara drepturi. Trebuie sa realizeze ca e vorba de o categorie de persoane discriminate la ora actuala si in loc sa faca o lege decenta, in conformitate cu 2014, mai tare se adancesc. Se interzice accesul pe orice spatiu verde, e ceva de domeniul absurdului”, a subliniat Iosif Kerekes.

Acesta a mai spus ca sunt hotarati sa atace orice hotarare locala in instanta pana cand Clujul va avea un regulament decent si fara discriminari in ceea ce priveste animalele de companie.

Foto: Facebook

Comentarii

liana

28.05.2014 11:55

Oricum, ciinii nu au ce sa-si faca treburile in straturile verzi si de flori de pe strazi. Vorbesc aici si aparatorii spatiilor verzi, care au grija de acestea, fie ele publice ori private.

mariana

15.10.2015 13:39

Cainii nu au toalete ca oamenii, dar puteti lupta sa aiba, in plus orice proprietar constient si responsabil aduna aceste"mizerii" si le arunca in pubeleSau daca tot s-a obtinut eliminarea bornitelor puteti propune dvs sa fie inlocuite cu pampers

Adauga comentariu