Diete

Consumul regulat de rosii detoxifica organismul

Rosia este un mare detoxifiant al organismului, mareste rezistenta organismului impotriva infectiilor si contribuie la purificarea acestuia. Este recomandata ca aliment-medicament in prevenirea si tratarea asteniei, a aterosclerozei, reumatismului, intoxicatiilor cronice.

Rosiile sunt bogate in substante antioxidante, care incetinesc procesul de imbatranire celulara si exercita o actiune profilactica impotriva cancerului, inclusiv cel de prostata. Astazi exista numeroase varietati de “mere ale dragostei”, toate suculente, cu conditia sa le mancati cat se poate de coapte. Pulpa trebuie sa fie moale, de un rosu aprins si stralucitoare.

Scurt istoric

Rosiile erau cunoscute in urma cu 3000 de ani in Peru, unde maiasii le-au mutat din salbaticie in gradina. Rosia a fost adusa in Europa in secolul al XVI-lea, la fel ca in cazul cartofului si al ardeiului iute, in vremea expeditiilor de cucerire intreprinse de flota spaniola si de cea portugheza. Rosia era considerata mai mult o planta ornamentala decat alimentara, botanistii considerand-o necomestibila si chiar otravitoare.

Cercetand istoria gastronomiei, se constata ca rosia a intrat totusi in alimentatie in secolul al XVIII-lea si a fost folosita in bucataria napolitana a nobililor, dupa care consumul a fost extins si in alte tari. In secolul al XIX-lea rosiile au devenit un aliment uzual, pentru ca acum, la inceputul mileniului III sa i se descopere efecte terapeutice uluitoare dat de licopen.

Consum si beneficii terapeutice

Se cunosc aproape 10.000 de varietati de rosii, in diferite culori, forme si dimensiuni, de la marimea unei cirese la cele mari, carnoase, rosii rotunde sau lunguiete, portocalii, roz, rosu aprins sau inchis. Au foarte putine calorii – o rosie de 150 g are numai 35 de calorii -, dar sunt bogate in caroten. Datorita continutului ridicat de apa si a gustului placut, rosiile consumate crude sunt satioase: potolesc atat foamea, cat si setea.

Tomatele sunt ingrediente de baza in nenumarate feluri de preparate – salate, aperitive, sosuri, supe, ciorbe, ghiveci etc. -, inclusiv in sucul de tomate, ketchup, pasta de rosii, pizza. Gustul rosiilor este potentat de condimente universale precum sarea, piperul, busuiocul etc. Combinand rosiile crude cu alte legume, verdeturi, otet condimentat si ulei de masline, vei obtine cele mai variate si sofisticate salate. Si cele maruntele sunt de folos: rosiile-cocktail sunt elemente decorative si condiment la unele bauturi cu alcool putin.

Gogonelele sunt ingredient de baza in muraturile asortate preparate toamna. Rosiile sunt o sursa bogata in vitamine A si C, acid folic, fosfor organic, sodiu, calciu, potasiu, fibre, magneziu, acid oxalic si sulf, ele neavand colesterol. De asemenea, contin un antioxidant, licopen, care previne aparitia cancerului, in special a cancerului de prostate.

Pasta de tomate, rosiile la cuptor sau sucul de rosii scad colesterolul si regleaza tensiunea arteriala. Gratie continutului sporit de licopen, pot inlocui cu succes statinele, medicamentele pentru scaderea colesterolului si alte afectiuni cardiovasculare, putand preveni infarctul si atacul cerebral. Testele au aratat ca tomatele gatite a un continut mai mare de licopen decat legumele crude. Pentru a beneficia de aceste efecte, medicii recomanda sa consumati zilnic un litru de suc de tomate sau 50 de grame de sos de tomate.

Sucul de rosii preparat proaspat (spre deosebire de sucul procesat) contine anumite tipuri de substante fitochimice care incetinesc fermentarea si putrefactia din intestine. Continutul ridicat de potasiu imbunatateste activitatea inimii. In ceea ce priveste vitamina C, sucul de rosii este la fel de bogat ca si fructele citrice.

Un pahar de suc de rosii acopera jumatate din doza zilnica necesara pentru vitaminele A si C. Se recomanda sa consumati un pahar pe zi (suc pur sau parte dintr-un cocteil cocteil de legume).

Mici secrete

Salata de rosii preparata cu mult timp inainte de masa isi pierde proprietatile terapeutice.

Cotorul verzui al rosiei contine o substanta toxica pentru organism (solanina). Aceasta portiune nu se va consuma.

Mancata atunci cand nu s-a copt foarte bine, rosia poate fi indigesta pentru stomacurile mai delicate. Trebuie consumata cand este coapta integral, cu pielita si samburii, care ajuta la digestie si curata intestinul de deseuri.

Rosiile se vor decoji mai usor daca mai intai se cresteaza in doua-trei locuri, se oparesc 20-30 de secunde in apa clocotita, apoi se trec prin jet de apa rece.

Rosia faciliteaza digestia amidonului, deci preparati sosuri de rosii si mancati-le cu paste fainoase si legume.

Proprietati terapeutice complete au doar rosiile crescute in gradina si pe camp, si intr-o mult mai mica masura cele crescute in sera, in solariu sau aduse din import (care sunt culese necoapte si se maturizeaza in lazile in care sunt transportate).

Rosiile proaspete se vor pastra timp indelungat daca se vor aranja pe un rand, cu pedunculul in sus. Ele isi pastreaza mai bine aroma daca sunt pastrate la temperatura camerei.
In frigider, in schimb, tin mai mult. Aici se vor pastra pe polita de jos, intr-o strachina sau cratita, neacoperita.

Pasta de tomate din borcanul deschis nu se va acoperi cu mucegai, daca deasupra se va presara sare si se va turna ulei.

Avertizare! Rosiile se consuma cu prudenta de bolnavii de colita de fermentatie si de gastrita hiperacida.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *