Diete

Consumul de morcovi previne aparitia cancerului

Benefici pentru piele, morcovii, consumati regulat, pot preveni bolile de cancer, de inima, de circulatia sangelui si cele de vedere. Impotriva diareei, este folositor un piure de morcovi, consumat timp de 2-3 zile pana la imbunatatirea simtomatologiei. Adevaratii morcovi tineri se scot din pamant foarte devreme. Stiati ca la sarbatoarea Anului nou evreiesc, morcovii sunt serviti sub forma de monede, ca simbol al prosperitatii viitoare? Daca aveti ocazia, alegeti morcovii ecologici (din pietele cu produse de la tara), pentru a evita asimilarea unor reziduuri pesticide.

 

Care este povestea?

 

Morcovul este radacina comestibila a plantei erbacee cu acelasi nume (Dacus carota). In functie de varietate, morcovii de cultura sunt de culoare rosie, galbena sau alba, sunt scurti, medii sau lungi. Cele mai bune sortimente sunt cele de culoare galben-portocaliu si de marime mijlociu-scurta (14-18 cm)

 

Cultura morcovilor dateaza de mii de ani. Originari din Asia Centrala si de Est, s-au raspandit repede in regiunea mediteraneeana. Cu mult timp in urma, grecii foloseau morcovul pentru a trata afectiunile stomacului, iar romanii mancau morcovi pentru a-si imbunatati viata sexuala. India, China si Japonia aveau culturi stabile pentru alimentatie in secolul al XIII-lea. Totusi, in Europa, morcovii au fost ignorati pana in epoca Renasterii. In secolul al XVII-lea, fermierii au inceput sa cultive diverse specii de morcovi, inclusivi varietatea portocalie (de cei olandezi) pe care o cunoastem astazi.

 

China este cel mai mare cultivator de morcovi, urmata de Statele Unite, Rusia, Franta, Anglia, Polonia si Japonia.

 

Continut si consum

 

Morcovul contine: saruri minerale, in cantitati mari, cum sunt cele de fosfor, calciu, potasiu, sodiu, magneziu si cupru;betacaroten, in cantitate mare, substanta pe care organismul o transforma in vitamina A; vitamine, cum sunt vitamina C si vitamina E si cele din grupa B; zaharuri, dextroza si levuloza. Datorita prezentei lor, morcovul trebuie consumat cu moderatie de catre diabetici.

 

Morcovii se consuma fie cruzi (cu sos picant – din ulei, piper si sare), sub forma de suc sau rasi marunti, fie preparati. Decat fierti in apa, este preferabil sa fie fierti in aburi, pentru a nu se pierde vitaminele. Betacarotenul se absoarbe mult mai bine din morcovii batrani de culoare inchisa, preparati in cuptor – cu atat mai mult daca in reteta s-a adaugat grasime sau ulei, deoarece favorizeaza absorbtia – decat din morcovii noi.

 

De ce ar trebui sa consumam morcovi?

 

In general, morcovul este folositor mucoase gastrice si celei intestinale, stimuleaza diureza, are proprietatea de a stimula secretiile gastrice si este eficient in tratamentul unor forme de dizenterie.

 

Aceasta leguma radacinoasa contine atat de mult betacaroten incat un singur morcov furnizeaza organismului o sursa  de vitamina A suficienta pentru o zi. Aceasta este vitala pentru sanatatea pielii si a membranelor mucoase  rezistente la boli, de unde se si explica importanta morcovilor pentru protejarea plamanilor si buna functionare a intregului sistem respirator. Vitamina A este de asemenea esentiala pentru vederea nocturna.

 

In peste 70% din studiile despre relatia dintre aparitia cancerelor (de pilda, de san, pulmonar, de vezica, cervical, prostata, colon, laringe si esofag) si consumul ridicat de morcovi s-a demonstrat o reducere a riscului imbolnavirii de aceasta maladie.

 

Ca aliment impotriva imbatranirii, morcovii sunt considerati alimente de protectie impotriva razelor ultraviolete, contribuind la protejarea pielii de riduri. Datorita celorlate vitamine antioxidante din compozitia lor, C si E, ei sunt recomandati persoanelor care sufera de boli ale arterelor.

 

Medicina traditionala recomanda de mult consumul de morcovi in tratarea diareei, mai ales pentru copiii mici si bebelusi, pentru care pireul de morcovi este un aliment sanatos. Nutritionistii recomanda o cura de doua zile de suc proaspat de morcovi si multa apa minerala, pentru stimularea si ameliorarea simptomelor de icter.

 

Cei care tin o dieta bogata in carotenoide au un risc redus de aparitie a bolilor de inima. Tot consumul constant de morcovi imbunatateste controlul asupra glucozei din sange; vitamina A din morcov poate reduce inflamarea plamanilor si aparitia emfizenului.

 

Secrete si recomandari de stiut:

 

 

–    Morcovii care au culoarea intensa contin cantitatea cea mai mare de beta-caroten.
–    Evitati in piete morcovii despicati, zbarciti, patati, moi sau vestejiti.
–    Morcovii se pastreaza cel mai bine in frigider, dar nu alaturi de fructe. Acestea din urma produc etilena (gaz) pe masura ce se coc, afectand starea morcovilor.
–    Cojirea morcovilor ii va face sa arate mai bine, dar, in general, nu este necesara. Mai mult, morcovii curatati isi pierd o parte din vitamine.
–    Fierberea la abur, fierberea inabusita, prajirea in tigaie sau pe gratar sunt metodele preferate de preparare a morcovilor.
–    Morcovii gatiti la cuptorul cu unde pierd mult din cantiatea de beta-caroten.
–    Morcovii cruzi sau gatiti se asezoneaza cu marar, tarhon, ghimbir, miere, zahar brun, patrunjel, lamaie si suc de portocale.

 

.ro

Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *