Construirea celui mai mare acvariu din Transilvania, blocată din cauza unor alei proiectate greșit

Un proiect al USAMV Cluj care prevede construirea unui centru de biodiversitate, în valoare de 7 milioane euro, este plimbat de la o instituție la alta din cauza unor erori de proiectare. Comisiile de specialitate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au respins, marți, proiectul și l-au trimis spre refacere.

Universitatea de Științe Agricole, Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca are în derulare un proiect cu fonduri europene, în valoare de 7 milioane euro, care prevede construirea unui parc de biodiversitate și a celui mai mare acvariu din Transilvania. Obiectivele vor fi construite în scop didactic, dar vor fi deschise și publicului larg, în schimbul unei taxe. Parcul se află în zona pădurii Hoia, în imediata vecinătate a Muzeului Etnografic.

Proiectul se află acum în blocaj din cauza unor alei care au fost proiectate greșit de către firma care se ocupă de proiectare. Aleile propuse nu au fost pe placul comisiilor de specialitate din cadrul Primăriei, care au respins, marți, proiectul și au solicitat refacerea acestuia. Principalele erori identificate fac referire la faptul că aleile nu au finalitate (de exemplu, unele încep în zona Muzeului Etnografic și se termină într-un gard), sunt prea multe, unele sunt în pantă și nu sunt accesibile pentru pensionari. În plus, au fost propuse și drumuri pentru mașini. Ca să continue proiectul, este nevoie de aviz de la Consiliul Județean și de refacerea aleilor.

“Trebuie obținut un aviz de la Consiliul Județean, trebuie să se coreleze cu proiectele existente și pe baza acestora să fie creionate aleile din cadrul proiectului”, au precizat reprezentanții comisiei de specialitate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.  

În proiect sunt propuse 260 de locuri de parcare. Reprezentanții Primăriei propun și reconfigurarea locurilor de parcare astfel încât să se țină cont de teren și să nu fie proiectate liniar, în stilul locurilor de parcare de la supermarketuri.

Reprezentanții USAMV au precizat, în linii mari, cum va arăta proiectul.

“Dorim să modernizăm actuala fermă din Hoia care cuprinde opt clădiri, aflate într-o stare de degradare și să o transformăm într-o bază didactică, să le arătăm studenților cum arată animalele și să ameliorăm anumite rase. Mai vrem și să ridicăm 23 de clădiri ușoare. Proiectul l-am gândit și pentru public, cu posibilitate de vizitare. Noi am vrea să ducem proiectul și pe zona de agrement pentru că din ceva trebuie să supraviețuiască și ferma respectivă, prin taxe de acces la acvariu și alte spații. Nu este un proiect eminamente cultural”, a declarat Lucian Naș, director de programe în cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Acvariul va fi construcția cea mai spectaculoasă din cadrul proiectului, se va întinde pe o suprafață de 1.540 mp, va avea tunel vizitabil. În prezent, USAMV Cluj-Napoca are un acvariu rudimentar, într-o încăpere mică, cu puține specii de pești, în acvarii vechi și de mici dimensiuni.

Valoarea investiției este de 7 milioane euro, fonduri europene.

Comentarii

fely

30.01.2018 17:54
Laude, laude, laude! Bani publici europeni aruncati de-a moaka. O sa iese un fas ca la Cojocna lui Marghitas!

luca

30.01.2018 18:45

Doar pentru ca unii vor sa acceseze fonduri europene si-s presati de timp, nu inseamna ca trebuie sa le avizezi orice.

hater

30.01.2018 21:14

Asta e miza, ridicatul a "26 de clădiri ușoare". Alți bani aruncați pe cladiri și echipamente, evident cu comisionul de rigoare. USAMV a construit in ultimii ani la clădiri intr-o veselie, de parca sute de mii de studenți au luat cu asalt universitatea, construind evident pe terenuri ce aveau destinație didactica. Pana la urma agricultura se face in laborator, nu pe teren, nu tovarăși? Și evident, sa nu uitam de terenul pe care s-a construit Polusul, alta golănie marca USAMV. Sau escrocheria Tower de pe Calea Florești, tot pe un teren al USAMV. Așa ca lăsați-o mai moale cu cel mai mare acvariu blocat, mai bine ați scrie despre rechinii ce vor sa facă acvariul.

Anca Toader

31.01.2018 00:36

O alta teapa Catoi,Oros, Pop etc continuatorii demni de dispret a clicii Pamfiliste! Vezi deturnarea de fonduri de la Institutul de cercetari horticole!

Jicu

31.01.2018 05:03
2000-2016, USAMV Cluj marca rectori: Marghitas-Pamfil....proprietatile "Sapca Verde"(Polus)...JAF!; "Calea Floresti"(Tower)...idem!;, "Valea seaca"(zona Baciu)...idem; "Jucu"...idem!; "Cojocna"...idem.....si nimeni, inca nu vede nimic! Nu credeti? Verificati in teren "maretele" lor realizari din perioada 2000-2016! Acum se vrea....idem si padurea "Hoia" domnule Catoi? Ia mai cugetati! Credem ca si primaria a mirosit ceva! Usurel cu influentele, laudele, minciunile si hotiile intelectuale! Grija la tainuirea faptuitorilor!

Dinudan

31.01.2018 05:29
Acvariul???? Si-l doreste cu ardoare urmasul profesorului Marghitas, un mic caracter pe nume Dezmirean, invatat cu gustul banilor multi si in cardasie cu madam Baba, sotia unui obscur fost ministru al invatamantului de pe vremea lui Boc! Baiatul asta a avut profesor bun!

alexia

31.01.2018 10:06

lasati padurea in pace! sa fie zona de agrement , NU  "cladiri usoare" si parking !

radian

31.01.2018 11:04
Acvariu in virful dealului, in padurea Hoia?????? Fereasca Dumnezeu ce minte mai are si Nas asta! Oare cine l-a prostit sau e dus cu capul?

duica

31.01.2018 16:21
Asta miroase a afacere grasa. Probabil ca banii pentru proiectul de kaka-maka s-au si imparit, iar domnul director Nas nu stie cum s-o mai suceasca! Jos cu jaful din agronomie! Ajunge!

Adauga comentariu