Constructiile sunt "altceva" in Valea Garbaului: In jurul unei macarale a rasarit un bloc

Valea Garbaului a ajuns un loc al contrastelor. Daca in poezia lui Alecsandri, Andrii Popa cel vestit si-a batut joc de domnie, haiducul din Cluj sta pe santierele din Valea Garbaului si asteapta, plictisit, sa treaca ziua de munca. Asta in timp ce macaralele raman in mijlocul contructiilor, mai ceva ca in Caracal.

Valea Garbaului respecta intocmai arhitectura deloc de invidiat a Florestiului. Blocurile si casele construite haotic, aparent fara sa respecte vreo rigoare arhitecturala, ofera zonei o senzatie veritabila de varza a la Cluj.

Inca din centrul „cartierului”, muncitorii care lucreaza la biserica „Sfantul Ioan Iacob Hozevitul” ii intampina pe vizitatori plini de entuziasm. „Hei, Scufita Rosie, ai venit in vizita?” este doar unul dintre saluturile pline de de prietenie. Chiar daca esti sau nu in vizita, in zona locurile de parcare sunt mai greu de gasit decat in centrul Clujului. Singura parcare de aici nu este pentru toata lumea, iar un semn mare iti indica faptul ca este „parcare parohiala”.

O vizita scurta pe strada Valea Garbaului poate sa descurajeze orice potential riveran. Peste tot se remarca vile in constructie, neterminate, iar in unele cazuri acestea sunt dotate cu piscine date in folosinta, chiar daca in spatele caselor troneaza butoaiele cu apa, folosite probabil de muncitori.

In ciuda faptului ca zona nu pare a fi una exclusivista, masinile arata altceva. E drept ca sunt parcate atat Matizuri ruginite, cat si Dacii cu oglinzi retrovizoare pe sina, pe care soferii le pot duce seara in casa. Totusi, in zona se pot remarca si ultimele modele de Mercedes sau BMW, semn ca Valea Garbaului este o destinatie pentru toate buzunarele. Iar daca nici asta nu este suficient, merita amintit ca nici carutele nu sunt excluse din trafic, chiar daca nu exista nicio parcare amenajata special pentru cai.

Blocul din Caracal a ajuns in Cluj

Locuintele terasate in cascada, atat de ravnite de clujeni in perioada boom-ului imobiliar au prins fundatii si pe Valea Garbaului. Dupa scandalurile prilejuite de complexul Manastur Vest Panoramic, cand mai multi clienti s-au trezit ca in loc de penthouse au primit apartamente de dimensiuni reduse, zona a inceput sa fie privita cu scepticism.

Multi clujeni s-au razgandit si au decis sa nu se mai mute in zona. Totusi, timpul vindeca orice, astfel ca antreprenorii au inceput cu drag si spor sa ridice blocuri pestrite, mai ales ca in zona pretul terenului nu depaseste 70 de euro pe metru patrat.

Asa a aparut un complex prezentat de dezvoltatori drept „ceva diferit”. Potrivit reclamei, este vorba de o constructie „la un alt nivel”, cu materiale si finisari de categoria I, import Spania. Ca este diferit se vede de la o posta, insa precizarea ca unul dintre asociati este din Spania este bine-venita, mai ales ca intregul ansamblu iti da senzatia ca esti intr-o favela din Rio de Janeiro.

Blocurile neterminate, cu fier beton pe acoperis, scari neterminate si locuinte cu geamuri deja sparte sunt imaginea pe care o intalnesc in fiecare zi cei cativa proprietari care s-au mutat deja in zona. Iar daca asta nu e suficient, in mijlocul scarilor troneaza o macara destoinica pe care antreprenorii au uitat sa o demonteze, in ciuda faptului ca au fost vandute deja apartamente. E drept, preturile sunt mult sub cele din Cluj-Napoca – un apartament cu doua camere, de 60 de mp, se vinde cu 42.000 de euro, in timp ce cel mai scump, de peste 80 mp, ajunge la 80.000 de euro. Atentie, insa, niciunul nu include si macaraua. In imediata apropiere se gasesc inca brazii de la Craciunul trecut, numai buni de impodobit si anul acesta.

Comentarii

delida

15.10.2014 21:22

Foarte bine punctat....dar pe langa toate cele spuse mai vin si adaug ca finisajele din interiorul si exteriorul blocurilor sunt execrabile...nimic nu este terminat cu adevarat (finisat) si deja conductele in pereti se sparg si inunda tot chiar daca blocul nu este decat de 2 familii folosit. E o igrasie peste tot, administratorul care administreaza vreo 4 blocuri ridica din umeri si de constructor nu mai poti sa dai. Mizeriile de la constructii nu au fost stranse si printre balariile care au crescut pe asa zisele terase zac si acum galeti cu mortar intarit, cizme de cauciuc, poliester, caramizi, bolovani, lemne de la scari, fier beton...mizerie, etc etc....in casa scarilor gresia se desprinde deja, nu exista partea de mana curenta la balustrazi, nu exista lumina pe casa scarilor (nu este instalatie), de pe geamuri nu a fost curatata hartia si scarile sunt si acum  murdare de vopsea desi blocurile sunt date in folosinta de vreo 5 ani . Locuri de parcare inexistente...ce sa va mai spun? Apartamentele acelea sunt niste ghetouri. Am vrut sa inchiriez un ap acolo dar m-am razgandit 

Ioana S

16.10.2014 08:34

Asa de mult ma bucur ca ati scris despre asta; chiar vroiam sa trimit o adresa redactiei Ziar de Cluj in calitate de locatar in acea zona. Sper doar sa se sesizeze Primaria si sa mai faca ceva in zona!!!Doar cateva comentarii pro si contra:- de constructor poti sa dai: locuieste in bloc; ca si tip de constructie este una de ultima generatie, dar nerespectata pana la capat si neterminata. Mai vrea sa ridice 2-3 etaje de 4 ani :))) de aceea mai e macaraua acolo.- parcarea patriarhala poate fi folosita de cei din zona;- drumul prin fata complexului "building" - acele blocuri in scari inlantuite, acele matahale de ciment (pe langa ca sunt de o calitate execrabila) este deosebit de prost; cimentul s-a manancat de-a lungul anilor si s-au format din valuri de conglomerate; te doare sufletul sa treci zilnic pe hartoapele acelea si cu papucii prin noroi, dar si cu masina; masinile din zona sunt tot mai numeroase si stau insiruite de-a lungul drumului;- ca si preturi nu as spune ca sunt mult sub cele din Cluj-Napoca (acest cartier ce apartine de Floresti compus din str. Valea Garbaului si str. Razoare); pretul de 1000eur/m2 nu este deloc mic pentru Floresti si pentru infrastuctura din zona!!!

nascut clujean

16.10.2014 09:04

ORAS DE 5 STELE....hahaha

locatara

16.10.2014 10:31

Bine ca primaria o avut bani sa ne înghesuie cu catedrala asta aici

Da de drumul care e dezastru, de iluminat nu mai sunt bani

Biserica ne lipsea noua aici??

Nu avem nimic din infrastructura pe care o primărie ar trebui sa o asigure la 500 m de cluj, da avem un popa fițos finanțat de Sulea care ne trezeste in fiecare duminica dimineața cu pricesne de răsuna tot cartierul

io

16.10.2014 11:20

Sulea e un primar de rahat, l-am votat dejaba, in 3 ani nu o făcut nimic pt comuna asta, numa l-o studiat pe hitler

Bogdan

18.10.2014 20:44

Sulea e primar de 2 ani si 4 luni si dupa ce a devenit primar a asfaltat drumul pe Valea Garboului si a facut iluminat stradal. De pe Valea Garboului, care are aproape 1000 de locuitori, doar 40 au fost la vot, nu stiu cati l-au votat pe Sulea, dar pentru ca Sulea a promis in curtea bisericii ca asfalteaza drumul, in 2 luni dupa intrarea in functie, drumul a fost asfaltat. A uitat sa promita iluminat stradal, dar l-a facut si pe ala. Sa traiti domnule primar, sa traiti domnule preot. Ii rugam pe cei care comenteaza, dar au buletin de Bistrita, Alba, Galati si alte locuri pitoresti, sa se abtina de la comentarii.

goe

19.10.2014 18:37

Cei 1000 de locuitori de la Valea Garbaului, nu exista cresa, gradinita, scoala, cabinet medical, trotuare, si in general nimic din ceea ce inseamna anul 2014 in EU..In schimb, au o biserica nou nouta, in care primaria a bagat cca. 1 milion de euro.

Radu

16.10.2014 14:02

Nascut clujean in Moldova? hahaha

goe

16.10.2014 14:14

oare moaste cand ne aduce popa Martis pe Valea Garbaului ? :))))))))

andrei

16.10.2014 18:42

Eu sunt locatar pe valea garboului si sunt f multumit de constructie pozitie si chiar de drumul pana aici (este nou).as vrea sa spun ca nu toate constructiile sunt la fel ...dar daca unele sunt de proasta calutate asta nu inseamna ca toate sunt .Despre biserica ...eu nu vad de ce derajeaza pe cineva este doar una nu ca in cluj 3 la 500 m ex str donath ..asa ca va rog nu mai catalogati o zona intreaga doar dupa fapryl ca unele cladiri sunt sau nu bine facute .

goe

17.10.2014 08:05

Drumul e "nou" EXACT pana la poarta bisericii lui Martis (facuta din bani de la bugetul local), iar biserici mai sunt inca vro 15 in Floresti - primarul are si un program pe tema asta "florestiul ecumenic" in care se lauda cate biserici avem noi in floresti.In Floresti unde pute a gainat de pui la prima adiere de vant, si la orice ploaie mai serioasa da rahatul din canalizari pe strazi. Florestiul "ecumenic" :)

Bogdan

18.10.2014 20:39

Drumul  de pe Valea Garboului nu este pana la poarta bisericii, ci este pana la numarul 17, adica inca 200 metrii dupa biserica. Drumul de la razoare trebuia facut de catre constructorul panoramic vest manastur. L-a betonat si anul urmatoe nu mai era beton. Despre blocul in cascada pot sa va spun ca poate pe afara mai arata nefinalizat, constructorul blocului nu a facut rabat un euro de la rezistenta si structura, ca dovada ca este poate singurul constructor din floresti care a falimentat pentru ca a bagat ce trebuie... Valea garboului a fost distrusa de gunoiul de VANCEA IOACHIM care a dat autorizatii sa inceapa sa se faca blocuri. Casele sunt toate facute inainte de a se construi blocuri.

goe

20.10.2014 09:26

Parca era vorba ca pe acolo sa se faca varianta de ocolire a Florestiului. Nici macar nu o desenat-o Sulea, decum sa inceapa lucrul la ea. De 3 ani de zile promite si nu face nimic.Pardon, o facut, o restrictionat circulatia pe anumite strazi, ca sa reduca aglomeratia :))))

Alexandra

18.05.2015 12:56

Vreau sa contrazic autorul acestui articol: parcarea este pentru toata lumea. 

Adauga comentariu