Sanatate

Constipatia si diareea

Aceasta problema banala este frecvent neinteleasa si incorect tratata. Descrisa tehnic, constipatia este eliminarea unor scaune tari, mai rar decat de trei ori pe saptamana. Puteti resimti si o senzatie de balonare si, cateodata, crampe ingrijoratoare. Frecventa normala a eliminarii fecalelor variaza larg – de la trei scaune pe zi, pana la trei pe saptamana.

Constipatia este un simptom, nu o boala. Ca si febra, aceasta problema poate aparea cand unii din numerosii factori implicati incetineste pasajul alimentelor din colon. Acesti factori sunt reprezentati de: ingestie inadecvata din lichide, dieta gresita, obiceiuri intestinale incorecte, varsta, lipsa de activitate fizica, sarcina, medicatia si bolile.

Desi constipatia poate fi extrem de deranjanta, actiunea insasi nu este grava. Daca persista, totusi, constipatia poate duce la complicatii precum hemoroizi si crapaturi sau sfasieri ale anusului (fisuri anale).

Autoingrijire. Pentru a scadea riscul aparitiei constipatiei:

–    incercati sa mancati dupa un program regulat;
–    mancati alimente bogate in fibre (celuloza), incluzand fructe proaspete, zarzavaturi, cereale si paune neagra;
–    zilnic beti 8-10 pahare cu apa sau alte lichide;
–    cresteti activitatea fizica;
–    nu ignorati nevoia de defecatie;
–    nu va bazati in mod constant pe laxative, care luate timp indelungat pot fi daunatoare;
–    incercati suplimente cu fibre.

Diareea. Aceasta dereglare neplacuta afecteaza, in medie, de patru ori pe an, adultul. Simptomele sunt reprezentate de scaune nelegate, apoase, deseori insotite de crampe abdominale.

Are multe cauze, dar marea lor majoritate nu sunt serioase. Cea mai frecventa cauza este o infectie virala a tractului digestiv. Bacteriile sau parazitii pot, de asemenea, determina diaree. Aceste microorganisme provoaca pierderi intestinale in exces de apa si saruri, determinand diaree.

Greturile si varsaturile pot sa preceada diareea determinata de infectii. In plus, pot fi observate si crampe, dureri abdominale si alte simptome asemanatoare gripei, precum subfebra, durerile si crampele musculare, uneori scaune sangvinolente sau febra inalta.

Diareea de etiologie infectioasa poate fi extrem de contagioasa. Puteti contacta o infectie virala prin contact cu o persoana infectata. Alimentele sau apa contaminata cu bacterii sau parazitii raspandesc si ele diareea infectioasa.

Diareeea poate fi un efect secundar al multor medicamente. In plus, indulcitorii artificiali ca sorbitolul sau manitolul diun chewing gum
si alte produse fara zahar, pot cauza diareea. Cam 40-50 % dintre oamenii sanatosi pot avea dificultati in ingerarea acestor indulcitori.  Diareea cronica sau recurenta poate semnala o problema medicala ascunsa, mult mai serioasa, ca de pilda infectia cronica sau boala inflamatorie intestinala.

Autoingrijire. Desi neplacuta, diareea  cauzata de infectii, se rezolva de obicei de la sine, fara antibiotic. Medicamentele fara prescriptie, ca Imodium, Pepto-Bismol si Kaopectate pot ameliora diareea, dar nu va grabi vindecarea. Luati aceste masuri pentru prevenirea deshidratarii si reducerea simptomelor in timpul insanatosirii:

–    zilnic beti cel putin 8-16 pahare (500 ml – 1 l) cu lichide, inclusiv apa, apa plata si supe, gelatina, sucuri sau ceai slab;
–     reintroduceti alimente semisolide sau avand continut scazut de fibre, in mod progresiv, pe masura ce scaunele revin la normal. Incercati biscuiti sarati, paine prajita, oua, orez sau pui;
–    evitati produsele lactate, grasimile sau alimentele foarte condimentate cateva zile;
–    evitati cafeina si nicotina.

Asistenta medicala. Consultati medicul daca diareea persista mai mult de o saptamana sau daca sunteti deshidratat (senzatie de sete excesiva, mucoasa bucala uscata, urina scazuta cantitativ sau absenta, slabiciune severa, ameteala sau confuzie). De asemenea, ar trebui sa solicitati asistenta medicala daca aveti dureri abdominale sau rectale intense, scaune sangvinolente, o temperatura mai mare de 38,3º C sau semne de hidratare in ciuda ingestiei de lichide.

Doctorul va poate prescrie antibiotic pentru a scurta durata diareei cauzate de unele bacterii sau paraziti. Totusi, nu intotdeuna diareea determinata de bacterii necesita tratament cu antibiotice, iar antibioticele nu influenteaza diareea virala, care este cel mai obisnuit tip de diaree infectioasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *