Consiliul Judetean va cumpara 60 de hectare de teren pentru a ingropa “razboiul gunoaielor”

La sedinta Consiliului Judetean Cluj, desfasurata in aceasta dimineata, a luat parte si primarul Emil Boc. Acesta s-a trezit in cel de al 13-lea ceas sa le ceara consilierilor judeteni sa cumpere terenul de 60 de hectare aflat in administrarea comunei Feleacu, teren pe care urma sa se realizeze Centrul de Managament Integrat al Deseurilor. Dupa mai bine de o ora si jumatate de dezbateri, consilierii judeteni au decis sa mandateze executivul sa negocieze cu administratia comunei Feleacu pentru achizitionarea terenului in cauza si deschiderea unei rampe de gunoi temporare. Valoarea celor 60 de hectare este estimata conform evaluarilor din 2012 la 1,5 milioane de euro.

Dupa intonarea Imnului de stat presedintele interimar Vakar Istvan l-a invitat la cuvant pe primarul Emil Boc sa isi exprime punctul de vedere cu privire la situatia depozitarii gunoaielor din  municipiul Cluj-Napoca si la faptul ca in continuare finalizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor (CMID) este in intarziere. 

“Dumneavoastra sunteti cel mai in masura sa cunosteti motivele si motivatiile pe care le aveti de nefinalizare a acestui centru. Din nefericire nefinalizarea acestui centru atrage o complexitate de probleme pentru administratiile locale din judet, in materia strangerii si depozitarii gunoaielor. Astazi la Cluj se aduc gunoaie din tot judetul, inclusiv de la Dej, Huedin, Gherla. Nu exista solutii alternative astazi in judet de depozitare a gunoaielor. La discutia din luna februarie de la sediul Prefecturii Cluj s-a propus o solutie care sa evite blocajul in materia ridicarii gunoaielor in judetul Cluj. Pe actuala locatie a CMID, pe un alt spatiu, pe o suprafata identificata sa se realizeze o rampa provizorie de stocare care sa permita depozitarea gunoaielor pana la finalizarea CMID. Motivatia fiind ca proiectul este autorizat, nu mai e nevoie de alta autorizatie de mediu Orice demers de a incepe o alta rampa provizorie dureaza intre 6 luni si un an de zile cel putin”, a afirmat Emil Boc.

Totodata edilul clujean a adresat o rugaminte, “in cel de al 13-lea ceas” consilierilor judeteni de a decide pe loc modalitatea in care se va putea solutiona problema celor doua hectare pe care ar urma sa se deschida noua rampa de gunoi a judetului, teren care apartine comunei Feleacu.

“Rugamintea mea este, pentru ca intram in ceasul al 13-lea, de a lua o decizie foarte rapida in vederea realizarii acestui demers si de realizare a platformei temporare de stocare pe locatia actuala a CMID.  Evident, pe o suprafata adiacenta celulei 1 sau celulei 2 care se construieste. Daca nu luam decizia astazi si nu promovam demersurile necesare, este iminenta, cu consecinte extraordinar de grave, blocarea ridicarii gunoaielor in judetul Cluj, nu doar in municipiu. Niciuna dintre comunele judetului nu au solutii alternative reale pentru a face fata la provocarile pe care le au”, a mai completat Emil Boc.

In cazul in care nu s-ar realiza noua rampa temporara de depozitare a gunoaielor din judetul Cluj pe suprafata CMID-ului, ar exista posibilitatea ca deseurile sa fie transportate in judetele limitrofe, fapt ce ar duce la cresterea pretului actual prestat de catre firmele de salubritate.

“Din punctul meu de vedere ca jurist nu cred ca riscam si riscati nimic ca acolo ( pe noua locatie CMID) sa se poata demara constructia acestei platoforme si sa poata sta la temelia ridicarii in continuare, temporar, pana la finalizarea acestui depozit”, si-a incheiat Emil Boc pledoaria in fata consilierilor judeteni.

Presedintele Vakar Istvan considera ca situatia de la Centrul de Managament Integrat al Deseurilor este una spinoasa si nu exista alte solutii alternative decat achizitionarea terenului de la comuna Feleacu pentru deschiderea rampei temporare.

“Intr-adevar problema este spinoasa, noi va trebui sa luam o decizie in legatura cu demararea acestui proiect, prin ce metoda si in ce mod vom face acea rampa temporara. Nu exista alte alternative, deoarece acesta este singurul teren din judet care are acord de mediu. Problema pe care trebuie sa o gestionam impreuna este acordul cu Feleacu. Stim ca avem proces pe rol noi am avansat o formula efectiva de cumparare a acelui teren, dumnealor urmeaza sa ne dea raspunsul intr-o formula sau alta, ofertarea era pentru 60 de ha, iar noi avem in prezent doar de 2 ha, pe care dorim sa facem aceasta rampa ” a afirmat presedintele interimar al CJ Cluj.

Nu au lipsit nici intepaturile caracteristice ale lui Dan Canta la adresa lui Mihai Seplecan. Consilierul PSD l-a acuzat pe Seplecan de faptul ca a semnat in perioada cat a fost presedinte interimar acte pe care nu avea dreptul sa isi puna semnatura. In alta ordine de idei, Dan Canta a tinut sa ii atentioneze pe consilierii judeteni ca suma vehiculata pentru achizitionarea terenului necesar dezvoltarii CMID este din bani publici si l-a invitat pe Boc sa achizitioneze el terenul necesar rampei temporare.

“Nici nu stiti cat de mult imi doresc sa ajungeti presedintele acestui Consiliu Judetean. Din cate stiu, dumneavoastra, cand ati fost presedinte interimar, ati semnat un proces verbal, o intelegere cu Primaria legat de patrimoniul Consiliului Judetean, o chestiune inacceptabila, lucru pe care il poate hotari numai deliberativul. Aveti grija si va doresc sa ajungeti presedinte. Distinsi colegi, vorbiti aici de o suma de un milion jumate de euro, spuneti ca e foarte putin, dar eu va atentionez ca sunt bani publici. Si spuneti ca noi ar trebui sa gestionam problema deseurilor in speta care nu au fost gestionate de diversi conducatori sau diverse entitati inaintea noastra”, a afirmat in timpul sedintei Dan Canta.

Intr-un final, cu majoritatea voturilor si o abtinere, consilierii judeteni au votat mandatarea executivului pentru negocierea cu administratia comunei Feleacu pentru a achizitiona in prima faza 2 hectare  de teren pentru a putea demara lurcarile la noua rampa temporara si ulterior achizitionarea a diferentei de 58 de ha necesare realizarii in intregime a CMID. 

Comentarii

o

30.03.2015 20:27

Oare a cui teren si cu ce pret?

Tudor

09.04.2015 00:48

Hmmm... un calcul simplu zice asa: 1.500.000 euro / 600.000 mp(60h)=25 euro/mp... Foarte interesant pret... unde se face groapa? peste primaria feleacu? nu cred... ca nici acolo nu-i asa mare pretul la teren...

Vladimir

15.04.2015 12:12
@Tudor calculul ala simplu pare sa fie cam complicat pentru tine :) 1.500.000/600.000=2.5euro/mp

Adauga comentariu