Consiliul Judetean a ratat ultima sansa de a continua proiectul gropii de gunoi din Feleacu

Ieri a avut loc, la Ministerul Dezvoltarii, o intalnire intre reprezentantii Consiliului Judetean Cluj si cei ai fostului antreprenor general al gropii ecologice din Feleacu, ocazie cu care italienii de la Atzwanger S.P.A. au incercat, pentru ultima oara, sa ajunga la un acord cu autoritatile judetene. Echipa de proiect din Cluj, in frunte cu Mariana Ratiu, a refuzat orice fel de dialog si a marsat, in continuare, pe varianta rezilierii contractului. In aceste conditii, au aratat cei de la Atzwanger, proiectul va fi blocat mult timp de acum incolo, iar Consiliul Judetean Cluj risca sa piarda finantarea europeana, deoarece lucrarile trebuie finalizate pana la sfarsitul anului viitor.


Intalnirea de ieri de la Ministerul Mediului – care a avut rol de mediator intre Consiliul Judetean Cluj si Atzwanger S.P.A. - a fost un fel de dialog al surzilor.
Din partea Consiliului Judetean Cluj a participat echipa care se ocupa de managementul proiectului gropii ecologice din Feleacu, respectiv Mariana Ratiu, director de Investitii al CJ Cluj, Ovidiu Salanta, arhitect al judetului, Alexandru Cretu, seful serviciului de Lucrari si Achizitii Publice si Stefan Iliescu, inca sef al Serviciului Juridic (acesta si-a dat demisia de curand).

Atitudinea celor de la CJ Cluj a fost ferm impotriva continuarii colaborarii cu antreprenorul italian. Reamintim ca institutia a reziliat contractul realizarii gropii ecologice din Feleacu cu asocierea Atzwanger S.P.A. – Ladurner  Impianti SRL – SC Vel Service SA inca din octombrie anul acesta, acuzand constructorul italian ca nu a respectat prevederile contractuale.

La intalnire au participat si reprezentanti ai unuia dintre subcontractori, firma clujeana Napoca Constructii SA. Directorul firmei de constructii, Dan Stefan, a declarat pentru Ziar de Cluj ca italienii de la Atzwanger le-au atras atentia reprezentantilor CJ Cluj ca, in acest fel, proiectul va fi blocat mult timp de aici incolo si are mari sanse sa nu fie finalizat la timp.

“Italienii le-au atras atentia ca, in aceste conditii, vor face tot posibilul sa blocheze acest proiect, nu din dorinta de a chinui cetatenii judetului Cluj prin faptul ca nu au groapa de gunoi, ci pentru ca este singurul mod de a se apara de acuzele CJ Cluj, care sustin ca nu s-au executat corect lucrarile”, a declarat directorul Napoca Constructii SA.

In acest fel, a completat acesta, antrepreorul italian va expertiza toate lucrarile, iar proiectul va fi blocat o buna perioada de timp, in detrimentul Consiliului Judetean, care are termen pana in decembrie anul viitor sa finalizeze proiectul, in caz contrar pierzand finantarea europeana.

Pe de alta parte, Consiliul Judetean Cluj mai are de rezolvat si problema alunecarilor de teren de la groapa de gunoi din Feleacu, contract care a fost dat in executie firmei Ceconi. Lucrarea este, insa, sistata de aproximativ 2 luni.

“Atitudinea celor de la Consiliul Judetean a fost foarte ferma si considera ca sunt pe drumul cel bun, dar eu ma indoiesc ca au facut alegerea buna. Domnul Atzwanger le-a atras atentia asupa faptului ca sunt sute de sesizari depuse pana acum, in care se atragea atentia ca proiectul nu a fost bun inca de la inceput. Acesta le-a mai spus celor de la Consiliul Judetean ca, fara un proiect reconsiderat, nici dansii nu ar mai continua lucrarile, pentru ca in acest fel ar deveni partasi la o actiune criminala”, a completat Dan Stefan.

Reamintim, Consiliul Judetean Cluj a cerut rezilierea contractului de construire a Centrului de Management Integrat al Deseurilor, din comuna Feleacu. In cererea de reziliere a contractului, institutia judeteana arata ca antreprenorul general al lucrarilor, Atzwanger S.P.A. – Ladurner  Impianti SRL – SC Vel Service SA, a incalcat cel putin trei prevederi ale contractului. Replica italienilor nu a intarziat sa apara, demontand, rand pe rand, motivele invocate de alesii judetului. Intentia CJ Cluj este de a scoate la licitatie restul lucrarilor neexecutate, insa proiectul trebuie finalizat pana in 31 decembrie 2015. In caz contrar institutia va pierde finantarea europeana.

Adauga comentariu