Consiliul Judetean pregateste o majorare de capital de 8,8 milioane de lei la Cluj Arena pentru a plati impozitul pe cladire

Consilierii judeteni se pregatesc sa salveze definitiv Cluj Arena, societatea care administreaza cladirea stadionului. In acest sens urmeaza sa fie majorat capitalul social al societatii cu 8,8 milioane de lei, dupa modelul adoptat de catre Primarie la Sala Polivalenta. Acest lucru vine in urma deciziei de ieri a consilierilor locali de a sterge o parte a dobanzilor si penalitatilor de intarziere in plata impozitului pe cladire datorat de societate pentru stadion. Impozitul pe cladire datorat la bugetul local ar putea fi transferat de anul viitor celor care detin spatii inchiriate la Cluj Arena fapt ce va duce a o majorare a cuantumului chiriei anuale. 

Deliberativul Consiliului Judetean Cluj va lua in discutie in urmatoarea sedinta ordinara majorarea de capital a societatii Cluj Arena. Principalul scop al acestei actiuni este plata debitului principal de aproape 2 milioane de euro ce reprezinta impozitul pe cladirea stadionului. O parte din aceasta suma ar urma sa fie platita din rezervele bugetare ale acestui an. 

“In prezent toate incasarile noastre prin banca sunt transferate  automat in conturile Primariei Cluj-Napoca. Debitul principal pe care il avem la bugetul local este de putin peste 8,8 milioane de lei. Daca sunt adevarate zvonurile cu privire la faptul ca din banii necheltuiti in acest an s-ar putea plati o parte a datoriei, acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Singura sansa de salvare este majorarea de capital, asa cum a facut Primaria cu Sala Polivalenta. Trebuie doar ca majorarea si implicit plata debitului  sa fie facute pana la 31 martie anul viitor pentru a putea beneficia si de reducerea penalitatilor cu 73,3 % in urma votului de ieri a consilierilor locali”, a declarat Radu Ratiu, directorul Cluj Arena. 

Impozitul anual pe cladirea stadionului datorat municipalitatii de catre Cluj Arena este de aproximativ 1,5 milioane de lei. Reprezentantii societatii iau in considerare o reevaluare a contractelor de inchiriere pe care le au incheiate cu diferite entitati juridice pentru ca acestea din urma sa suporte in valoarea de inchiriere si impozitul pe cladire. Prin urmare este foarte posibil ca de anul viitor chiriasii de la stadion sa plateasca mai mult pentru spatiile pe care le au in gestiune in incinta stadionului.

“Am vorbit azi si cu colegul Calin Tuluc care este jurist de meserie si vom face un inventar si vom incerca sa identificam de unde sa luam acei bani astfel incat sa platim in acest an o parte din datoria catre Primarie. Rezerve am avea, la prima vedere, cam de un milion de lei. Banii respectivi erau prevazuti in buget pentru intabularea cladirii stadionului lucru care nu s-a intamplat, mai avem un proiect de proiectare astfel incat spatiului in care ne desfasuram activitatea sa fie omologat cladire verde si ar mai fi cateva proiecte care aveau prevazute sume mai mari pentru acest an, insa din cauza ca anumite licitatii nu s-au organizat sau sunt in desfasurare pot fi transferati spre plata impozitului, iar anul viitor sa ii bugetam la loc. In ceea ce priveste majorarea de capital trebuie vazuta forma legala prin care sa o realizam si sa platim in totalitate datoria, astfel incat sa beneficiem de acea reducere de 73% la dobanzi si penalitati”, a declarat vicepresedintele Vakar Istvan.

Societatea Cluj Arena are conturile blocate de catre Primaria Cluj-Napoca inca de la inceputul lunii august pentru nepalta impozitului pe cladire. Suma datorata a fost stabilita in urma unui control al Curtii de Conturi care a obligat societatea Cluj Arena sa plateasca pe ultimii cinci ani impozitul pe cladire. La suma datorata initial de 8,8 milioane de lei s-au adaugat dobanzi si penalitati scadente la 30 septembrie 2015 de 3,6 milioane de lei. Din aceasta suma in cazul in care CJ Cluj plateste cele 2 milioane de euro, debit principal, societatea Cluj Arena va fi scutita de catre Primarie de plata a 2,7 milioane de lei, aproximativ 500 de mii de euro. Incasarile anuale ale societatii Cluj Arena se situeaza la aproximativ 2 milioane de lei, iar fondul de salarii pentru cei 25 de angajati fiind de 70.000 de lei lunar, dar cu toate acestea societatea a raportat profit operational in fiecare an de la infiintare. 

Adauga comentariu