In vizor

Consiliul Județean cheltuie aproape 200 de milioane de lei pe mentenanța rețelei de telefonie și al unui sistem de supraveghere video. Sursa de finanțare: bugetul CJC

Generozitatea CJ Cluj nu pare a avea limite. Surse de finanțare se găsesc în buget pentru a investi în comoditatea și condițiile moderne în care trebuie să muncească consilierii județeni. Bineînțeles, aceste servicii de întreținere a rețelei telefonice din cadrul sediului CJ nu au nimic în comun cu realizarea serviciilor publice de interes județean.   

Problema camerelor de supraveghere video în școli, de exemplu, este un subiect prea controversat pentru a fi realizat cu adevărat. Astfel, bullying-ul, un fenomen în creștere în școlile românești nu pare a trezi prea mult interes în cadrul administrației județene pentru a fi cel puțin controlat și evaluat ca atare. Agresivitatea de pe holurile școlii este periodic adusă în public – elevii se filmează reciproc în timp ce-și umilesc alți colegi, iar când se încearcă soluționarea acestui fenomen, nu se găsesc fonduri pentru un sistem de supraveghere video în unitățile de învățământ. Acesta ar fi un proiect prea costisitor. Nici la nivelul Administrației Publice Centrale, nici la cel al Administrației Publice Locale nu există suficientă maturitate politică, dar nici suficiente resurse financiare pentru asigurarea unităților de învățământ cu sisteme de supraveghere video. 

În schimb, aceste fonduri există în bugetul județului, atunci când în discuție intră confortul consilierilor județeni. Printr-un anunț care privește achiziția directă a unor ″servicii de mentenanță pentru centrala telefonică-rețea telefonică sediu CJC și sediu DADPP și sistem de supraveghere video sediu CJC″, Alin Tișe a semnat ″demararea″ procedurii care prevede încheierea unui contract în valoare de 19.080 lei fără TVA. 

Mai exact, pentru ″executarea serviciilor de mentenanță pentru sistemul telefonic montat la sediul Consiliului Județean Cluj, Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat, din municipiul Cluj-Napoca, strada Alexandru Vaida-Voievod nr. 53-55″, este anunțată încheierea unui contract cu o durată de ″până la 31.12. 2018 sau până la data de 30.04.2019 (în cazul în care se optează pentru prelungirea duratei contractului de achiziție)″, iar valoarea estimată a contractului, fără TVA, este următoarea:

″până la data de 31.12.2018 voarea estimată este 13.680 lei.
  până la data de 30.04.2019 valoarea estimată este 19.080 lei″.

Nu se știe dacă după execuția acestor lucrări costisitoare, calitatea serviciilor pentru cetățeni va fi cu adevărat îmbunătățită. Dacă va răspunde cineva de la sediul CJ la apelurile cetățenilor în vederea soluționării diverselor probleme. Oricum, președintele Alin Tișe nu mai acordă audiențe. Dacă nu răspund nici la telefoane, atunci nu mai înțelegem pentru cine este montat sistemul de telefonie. Oare sistemul de supraveghere video de la CJ va înregistra cum zbărnâie telefoanele când sună cetățenii? Dacă serviciul de mentenanță va fi eficient, probabil că da. Măcar să existe și angajați care să răspundă. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *