Consiliul Judetan Cluj ramane fara un vicepresedinte pana la alegerile de anul viitor

Starea de incertitudine din Consiliul Judetean Cluj pare sa nu se mai sfarseasca. Arestarea fostului presedinte Horea Uioreanu, demisiile vicepresedintilor Oleleu si Catarig, corelate cu  alegerea in fruntea forului judetean a lui Mihai Seplecan au facut ca din 22 septembrie judetul Cluj sa nu aiba un vicepresedinte legitim. Incercarea liberalilor de a-l impune  pe Calin Tuluc a esuat ieri lamentabil. Potrivit unor calcule, acesta nu va putea ocupa functia dorita prea curand, motiv pentru care cel mai probabil pana la alegerile locale de anul viitor institutia clujeana o sa ramana fara un vicepresedinte.

Pentru a ocupa functia ramasa vacanta dupa demisia lui Horatiu Catarig, liderul grupului PNL din CJ Cluj, Calin Tuluc, are nevoie de minim 19 voturi din totalul consilierilor in functie. Cum in Consiliul Judetean PNL-ul are doar 17 reprezentanti, dintre care cel putin unul nu il va sustine pe Tuluc, este greu de crezut ca acesta va putea fi numit vicepresedinte in actualul mandat, fara o sustinere din partea PSD-ului sau al grupului consilierilor independenti.

Mihai Seplecan si-a anuntat intentia de a candida la functia de primar al municipiului Cluj-Napoca din partea UNPR, dupa ce Biroul Judetean Permanent al PNL l-a exclus din partid. Ca urmare a celor doua actiuni, in sedinta ordinara de ieri a Consiliului Judetean Mihai Seplecan nu a sustinut candidatura lui Tuluc pentru ocuparea functiei de vicepresedinte si cu siguranta nici nu o va face in viitor.

UDMR-ul, cu cei 5 consilieri judeteni, il sustine pe Calin Tuluc, insa voturile acestora nu sunt suficiente, deoarece, conform calculelor matematice si a rezultatului votului de ieri, cel putin un UDMR-ist si-a anulat votul.

Consilierul judetean Ioan Deac este cunoscut ca un apropiat al grupului lui Seplecan. Acesta, dupa ce si-a validat prezenta la sedinta de ieri, a plecat imediat, semn ca prin absenta sa nu face front comun cu restul liberalilor. Ceea ce inseamna un vot in minus pentru sustinerea lui Calin Tuluc.

Doctorul liberal, Emil Bogdan, de al carui vot nici PNL-ul si nici Mihai Seplecan nu sunt siguri, nu a fost prezent la sedinta de Consiliu Judetean pentru ca a fost trimis intr-o delegatie de insusi presedintele Seplecan. Prin absenta acestuia, Tuluc a mai pierdut un vot. Potrivit unor surse, Emil Bogdan, suparat pe partidul din care face parte, a afirmat ca nu mai voteaza cum ii "dicteaza" partidul, motiv pentru care votul liberalului clujean este o necunoscuta care ar putea decide daca CJ Cluj va avea sau nu un al doilea vicepresedinte legitim.

Aflat in concediu la Roma, Ioan Petran si-a exprimat intentia de a-l sustine pe Calin Tuluc, iar acest lucru i-ar putea aduce candidatului din partea PNL un numar de doar 14 voturi, cu conditia ca la urmatoarea sedinta niciun consilier PNL sa nu lipseasca. 

PSD-ul este consecvent atunci cand vine vorba de vot. Ioan Oleleu, fostul vicepresedinte, si-a dat demisia pentru a le permite liberalilor, si implicit lui Mihai Seplecan, sa obtina prima functie in judet. Din acest motiv socialistii clujeni sunt total impotriva sustinerii vreunui alt candidat, indiferent din ce partid ar fi, cu atat mai putin cand e vorba de un candidat PNL. Acest lucru inseamna din start minus opt voturi pentru Tuluc.

"Cand a fost propus Mihai Seplecan am spus ca nu vom vota pentru acesta, si nici vreun alt candidat liberal pentru functia de vicepresedinte. Noi am avut un vicepresedinte, si-a dat demisia sa le lase lor cale libera", a afirmat Remus Lapusan.

Grupul consilierilor independenti din CJ Cluj si-au exprimat votul, insa la numararea buletinelor a reiesit ca majoritatea acestora aveau vot nul. Ramane de vazut la urmatoarea sedinta cat mult considera acestia importanta unui al doilea vicepersedinte ales.

"Pentru ca sa ajunga Tuluc vicepresedinte depinde de un vot sau doua care va putea inclina balanta in favoarea sau defavoarea sa. Din punctul meu de vedere si al complexitatii activitatii de la CJ cred ca este necesara prezenta unui al doilea vicepresedinte. Totul depinde insa de felul in care consilierii vor considera important sau nu sa avem un al doilea vicepresedinte", a declarat Rares Rusu, liderul grupului consilierilor independenti din CJ.

Cele 5 voturi ale UDMR-ului cu cele ale PNL-ului nu sunt totusi suficiente pentru ca Tuluc sa ajunga vicepresedinte. Desi sunt 17 consilieri PNL 2 voturi sunt impotriva (Seplecan si Deac), unul este nesigur (Emil Bogdan), iar promisiunile lui Ioan Petran nu sunt intotdeauna respectate de catre acesta.

Conditia primordiala pentru ca liderul de grup al PNL, Calin Tuluc, sa fie ales vicepresedinte este ca niciun consilier judetean al formatiunii pe care acesta o reprezinta sa nu lipseasca de la sedinta, UDMR-ul sa ii acorde toate cele 5 voturi si cel putin unul dintre consilierii independenti sa il sustina pe Tuluc. Acest lucru e putin probabil, ceea ce va determina ca institutia clujeana sa functioneza ca si pana acum, cu doar un presedinte si un vicepresedinte, pana la alegerile de anul viitor.

Adauga comentariu