Consiliul de Administratie al Salii Polivalente nu poate fi demis pana la finalizarea anchetei. De ce nu vor consilierii locali ai PNL si UDMR o sedinta de consiliu de indata

Incidentul de sambata, in urma caruia un copil de noua ani a cazut intr-o gaura din tribuna Salii Polivalente, a agitat intregul oras. Pentru a se gasi cat mai repede un vinovat si o solutie sau o reactie mai puternica fata de situatie, consilierii locali PSD au propus o sedinta de indata in urma careia sa fie schimbat tot Consiliul de Administratie. Initiativa acestora a fost intampinata, insa, cu mai multa precautie de consilierii locali ai PNL si UDMR, care considera ca o sedinta de indata nu-si are rostul. Ei spun ca trebuie sa astepte finalizarea anchetei demarate in urma incidentului.

Desi consilierii locali ai PSD solicita schimbarea imediata a CA, colegii lor din PNL si UDMR refuza o sedinta de indata in acest sens. Ziar de Cluj a solicitat un raspuns oficial din partea consilierilor locali ai PNL si UDMR pentru a afla de ce acestia nu gasesc necesara o astfel de sedinta. Parerile acestora s-au intersectat in mai multe puncte comune, ideea principala fiind aceea ca inca nu se cunosc toate informatiile cu privire la incident. 

Fostul primar, Radu Moisin, sustine cu vehementa ca o sedinta de indata a Consiliului Local politizeaza evenimentul. Mai mult, el considera ca scopul principal este acela de a gasi solutii pentru evitarea pe viitor a incidentelor de acest gen.

"O astfel de sedinta a Consiliului Local se impune dupa finalizarea anchetei administrative. La momentul actual, din cate am citit in presa, se doreste o chestiune absolut politica, fara nicio legatura cu scopul care ar trebui urmarit, si anume, sa nu se mai repete asemenea evenimente, respectiv, sa se aplice sanctiunile necesare in functie de concluziile anchetei administrative. Dar, repet, este prematura o asemenea sedinta in momentul de fata cat timp nu s-a stabilit exact ancheta administrativa, este un proces politic si atat. PSD a exploatat drama unei familii, o drama intr-adevar impresionanta, in scop politic", a declarat fostul primar, Radu Moisin.

In aceeasi ordine de idei, Radu Constantea accentueaza importanta de a astepta rezultatele anchetei. Decizii se pot lua, spune el, de abia dupa raportul specialistilor. De asemenea, el este singurul care a transmis un gand bun catre copilul accidentat.

"Dupa cum am spus si in declaratia pe care am emis-o ieri, as astepta, in primul rand, o ancheta. Adica, un raport al anchetei la nivelul Primariei si doar dupa ce avem un raport ne vom putea face o parere si sa luam si niste decizii. Cred ca, in primul rand, ar trebui sa avem acest raport si in urma acestui raport al specialistilor. Personal, regret incidentul si ii doresc insanatosire grabnica si sa speram ca o sa-si rea cat mai repede activitatile", este de parere Radu Constantea, actual consilier PNL.

Totodata, consilierul local al PNL, Loredana Pop, prezinta aceleasi argumente pentru care propunerea PSD, de organizare a unei sedinte de indata, este una pripita. Nu se pot lua decizii cat timp exista niste anchete in desfasurare in urma carora se va stabili exact cine trebuie facut responsabil de nefericitul incident.

"Va spun urmatoarele motive. Unu. In primul rand, exista niste anchete in desfasurare. Pe de o parte, exista o comisie a Primariei Cluj-Napoca, constituita in acest sens, in vederea identificarii tuturor problemelor care au fost acolo. Doi. Exista o ancheta penala desfasurata de catre organele de urmarire penala. Prin urmare, noi, daca am solicita sa se organizeze acum o sedinta de indata a Consiliului Local, practic, ar fi, in primul rand, un act de pronuntare. Noi discutam, in primul rand, despre o situatie. Da, exista situatia ca un copil a fost ranit. E un caz dramatic, de altfel, o chestiune extrem de importanta si extrem de dureroasa pentru familie, insa nu avem informatii suficiente. Avem doar situatia de fapt, asa cum este cunoscuta, insa nu stim toate problemele tehnice, toate chestiunile care au avut loc datorita carora s-a intamplat acest accident, nu avem date suficiente. Nu putem sa tragem pe cineva la raspundere, pentru ca, la ora actuala, sunt anchete in desfasurare, sunt discutii cu persoane abilitate care au luat in vizor acest caz si urmeaza procedurile legale. O convocare a unei sedinte de consiliu, unde sa discutam sau sa luam anumite decizii la ora actuala, in aprecierea mea, este inoportuna pentru ca nu sunt date. Nu avem ce discuta, nu avem pe cine trage la raspundere pana cand nu vom avea un rezultat al comisiilor. Pe de o parte, comisia tehnica de la nivelul Primariei si, de alta parte, a organelor abilitate din punct de vedere penal", a explicat Loredana Pop, consilier local PNL si avocat al Baroului din Cluj.

Despre inutilitatea sedintei solicitate de PSD vorbeste si Ioan Bildea. Consilierul local al PNL este de parere ca toate informatiile detinute acum sunt neverificate, venite "pe surse", lucru care il face sa priveasca cu scepticism gasirea unui vinovat in acest punct. La fel ca ceilalti colegi ai sai, Bildea sustine ca trebuie sa aiba cu totii rabdare pana la finalul anchetei.

"Din punctul meu de vedere, noi nu stim la ora actuala cine e de vina. E obligatoriu sa astepti un raport facut de comisia tehnica. Nu stim exact ce s-a intamplat acolo pentru ca din partea constructorului sunt niste informatii pe surse, din partea administratiei sunt niste informatii pe surse, din partea unui fost coleg din Consiliul de Administratie, care si-a dat demisia, nu da informatii. Adica, a plecat de ce? Stia despre ce e vorba? Din partea executivului din Primarie, la fel, niciun fel de informatie. Din partea proiectantului spune ca e o chestiune legata de manipularea rampei, furnizorul nu zice nimic. Deci, trebuie vazut clar cine si ce responsabilitate poarta acolo ca altfel ii putem demite, dar nu stim daca e 100% vina lor si nu cred ca e o tema pe care sa ne pripim sa luam decizii. Ne jucam cu viata oamenilor. Din punctul meu de vedere, chiar as astepta finalizarea, adica, insist sa asteptam finalizarea acestui raport, asumat prin semnatura de catre comisia respectiva, tehnicienii respectiv cooptati, si sa vedem exact ce s-a intamplat. Si de acolo, da, sanctionam si acordam sanctiunile cele mai drastice tuturor celor vinovati, ca e vorba de Consiliul Administrativ, ca e vorba de constructori, de oricine. Dar eu nu cred ca trebuie sa ne pripim si, ma rog, nu trebuie sa intram intr-o dezbatere politica pe tema asta acum. Dupa aia, orice intalnire, orice discutie merita pe date certe si pe date concrete", a incheiat consilierul local PNL, Ioan Bildea. 

De altfel, aceeasi opinie o au si consilierii locali, membrii ai UDMR. Csoma Botond spune ca o asemenea sedinta organizata acum nu rezolva nimic pentru ca nu au date complete cu referire . 

"Eu cred ca sunt niste proceduri judiciare si disciplinare pe care trebuie sa le respectam, dar nu cred ca solutia ar fi sa convocam acum o sedinta de indata. Nu cred ca ar rezolva problema pentru ca trebuie a vedem cine sunt responsabilii acestui nefericit incident  care s-a petrecut si nu stiu, dupa aceea sa tragem concluziile simplu si sa luam masurile care se impun, dar, personal, mi s-ar parea putin pripit acum o sedinta de consiliu, o sedinta de indata pe aceasta tema si cu schimbarea consiliului de administratie", a declarat acesta.

Adauga comentariu