Consiliul Concurentei a decis: Cluj Arena poate fi salvata printr-o majorare de capital

 Vineri a avut loc la Bucuresti o intrevedere intre reprezentantii Consiliului Concurentei si cei ai Consiliului Judetean Cluj pentru a lamuri modalitatea prin care societatea Cluj Arena poate fi salvata. In urma discutiilor avute se pare ca societatea va putea primi suma necesara pentru achitarea impozitului pe cladirea stadionului printr-un aport de capital din partea actionarului majoritar care este CJ Cluj. Totul depinde de profesionalismul directorului Radu Ratiu, care trebuie sa prezinte un plan de afaceri prin care sa demonstreze ca societatea poate sa devina profitabila in urmatorii ani.

In sedinta ordinara a Consiliului Judetean Cluj din luna martie urmeaza sa fie initiat un proiect de hotarare prin care va fi alocata societatii Cluj Arena, sub forma de majorare de capital, suma necesara achitarii impozitului pe cladire. Totul depinde insa de indicatorii economici ai societatii, analizati in aceste zile de catre experti contabili, si de capacitatile manageriale ale directorului Radu Ratiu care va trebui sa intocmeasca un plan de afaceri prin care sa demonstreze ca societatea va putea deveni profitabila in urmatoarea perioada de timp. 

“Aportul de capital nu constituie in sine un ajutor de stat. Ne-au spus ca putem sa facem aport de capital la societate, dar trebuie sa respectam si sa verificam cateva conditii. Prima conditie, si cea mai importanta, e daca inteprinderea se afla in dificultate. Acolo sunt niste indicatori economici pe care trebuie sa ii identifice contabilii. Daca din punct de vedere financiar, si dupa acei indicatori, societatea se afla in dificultate, atunci teoretic ar trebui sa ne incadram la ajutor de stat, mai exact la ajutor de restructurare, care in mod normal ar trebui incuviintat de catre Consiliul Concurentei. Daca nu se afla in dificultate, putem merge pe doua variante. Fie mergem pe majorare de capital, fie acordarea unui imprumut din partea actionarului majoritar, adica Consiliul Judetean, cu dobanda la nivelul pietei. In aceste zile se analizeaza situatia, daca societatea este sau nu in dificultate, si a doua chestiune care trebuie facuta este intocmirea unui business plan in care, daca reiese ca intr-un orizont de timp, fara sa fie specificat, societatea va ajunge pe profit, si ajunge sa ne dea inapoi beneficii, atunci aportul de capital se justifica. Daca in urma analizarii acestor idicatori economici reiese ca societatea e in dificultate, nu are rost sa mergem mai departe, pentru ca timpul nu ne permite”, a afirmat Calin Tuluc, vicepresedintele CJ Cluj.

Cluj Arena are in prezent datorii de aproape 12 milioane de lei, iar in cazul in care s-ar plati pana la 31 martie debitul principal, ar avea sanse sa scape de 75% din sumele incadrate ca fiind penalitati de intarziere si majorari. Conducerea societatii face eforturi pentru a reusi sa plateasca din incasarile curente utilitatile pentru a nu fi afectate activitatile societatilor care au spatiile inchiriate in incinta stadionului.

Adauga comentariu