Din oras

Consilierii locali clujeni sunt atat de miserupisti incat nici nu au citit regulamentul aberant despre caini

Regulamentul privind plimbarea cainilor cu stapan pe domeniul public sau privat din Cluj-Napoca este o bataie de joc la adresa detinatorilor de animale din oras. In baza noului regulament propus de Primarie, accesul cu caini pe spatiile verzi e interzis, inclusiv in zona verde din jurul blocurilor, la fel si in mijloacele de transport in comun. Mai mult, stapanul nu are voie sa-si cheme “zgomotos si repetat” cainele daca nu vrea sa riste o amenda de pana la 400 de lei.

Potrivit site-ului Primariei, acest regulament a fost in consultare publica pana in urma cu o luna. Cu toate acestea, alesii orasului nu au citit nici pana astazi regulamentul atat de contestat de mii de clujeni in ultimele saptamani.

Majoritatea consilierilor locali, desi sunt la curent cu nemultumirile clujenilor platitori de taxe, detinatori de animale de companie, care i-au votat si pus in functie, nu au avut la dispozitie cateva minute sa citeasca noul regulament. Nici nu este de mirare, daca luam in calcul faptul ca, dintre toti cei 27 de alesi locali, cei care au animale de companie pot fi numarati pe degetele de la o mana.

Olah Emese spune ca nu a citit regulamentul si ca nu poate sa comenteze pe marginea acestuia, pentru ca nu detine toate detaliile. Cu toate aceastea, doamna consilier local e la punct cu articolele scrise pe tema nemultumirii detinatorilor de caini. In aceeasi situatie se afla si Ovidiu Chifor, Ovidiu Florian, Dan Ioan Morar, Florin Gliga, Adrian Muresan si Radu Moisin. Niciunul dintre ei, desi sunt pusi in functie sa le apere interesele clujenilor, nu dau doi bani pe regulamentul care a impartit Clujul in doua tabere: iubitorii de animale si protestatarii celor dintai.

Radu Ratiu spune in cel mai stupid si ilogic mod cu putinta ca nu are animale de companie, dar ca bunica sa, care locuieste in afara orasului, are trei caini, si ca intelege problemele cu care se confrunta clujenii detinatori de animale.

“Nu am citit regulamentul, dar stiu ca in oras sunt prea putine locuri pentru plimbat caini. Trebuie sa existe mai multe, astfel incat clujenii care au animale de companie sa aiba unde sa le scoata”, a spus Ratiu.

Nici Ioan Bildea nu are animele de companie, dar spune ca are foarte multi prieteni care ii spun cate probleme intampina cu patrupezii in orasul comoara al Ardealului.

“In primul rand, trebuie rezolvata problema locatiilor. Clujenii nu prea au unde sa isi plimbe, legal, cainii. Apoi, regulamentul trebuie amendat cu propunerile oamenilor, pentru ca proprietarii de caini sa poata trai cu ei in oras, fara sa fie obligati de municipalitate sa faca lucruri absurde”, a declarat Ioan Bildea.

Ovidiu Turdean e unul dintre putinii alesi locali care are un animal de companie. Consilierul locuieste la casa si are un caine, dar spune ca a avut patruped si pe vremea cand locuia la apartament.

E clar ca acest regulament trebuie revizuit si pus la punct. Trebuie sa fie in echilibru atat cu cei care au animale de companie, dar si cu cei care nu au”, a declarat Turdean.

Ovidiu Chifor nu are animale de companie, dar nici nu a citit regulamentul privind cresterea cainilor in Cluj-Napoca.

Ovidiu Florian are animale de companie, insa pana acum nu a consultat regulamentul primariei. El invoca un motiv pueril: “Nu sunt in tara si nu l-am putut vedea, nu l-am consultat”.

Nici consilierul PSD Dan Ioan Morar nu are animale de companie, insa el este de parere ca astfel de reglementari nu isi au locul.

“Am auzit de acest proiect, nu l-am studiat, astept sa intre in dezbatere. Parerea mea este ca, daca mi se va parea abuziv, ca se incalca din placerea unor oameni de a avea animale de companie, vom participa si vom asculta parerea asociatiilor si a persoanelor care au animale de companie. Nu cred ca in Cluj-Napoca se impun restrictii de acest fel. Vecinii mei au caini si nu m-au deranjat niciodata”, spune el.

Florin Gliga (PDL) prefera sa ramana la un discurs diplomat. Consilierul nu are animale de companie in apartamentul in care locuieste, ci doar la casa parintilor sai.

“Acest regulament este propus prin dezbatere, urmeaza sa ajunga intr-o forma finala. Vom tine cont de toate normele si de bun simt pe de o parte, si de nevoia de a creste animale de companie, pe de alta parte. Importante sunt toate opiniile, imi doresc sa rezulte un document care sa multumeasca pe toata lumea.

Nu as vrea sa ma antepronunt inainte de a avea aceasta dezbatere. Important este sa fie respectate si dorinta proprietarilor animalelor de companie, dar si normele de civilizatie ce se impun”.

Adrian Muresan, consilier din partea Partidului Conservator, nu are nici el animale de companie. Cat priveste proiectul primariei, a auzit de el, insa nu a catadicsit sa il citeasca.  “Am auzit ca sunt pareri pro si contra, trebuie analizat.”, spune alesul local.

“Nu am animale de companie pentru ca am o fetita de 10 luni si am preferat sa nu o supun anumitor riscuri. Am preferat sa pun pe primul plan sanatatea copilului. Dar, in mod sigur, voi avea animal de companie mai tarziu”, spune el.

Radu Moisin vine cu aceeasi replica: nu a citit regulamentul, dar promite ca o va face. Nu are nici animale de companie, “stand la apartament, este greu”, spune el.

“Din punctul meu de vedere, un nou regulament ar trebui sa-i incurajeze pe detinatorii de animale, in special cu mai multe zone pentru plimbarea cateilor. Eu imi reprosez ca nu am facut suficient de mult pentru acest aspect, cand ocupam o functie executiva in primarie”, spune el.

Moisin mai spune ca i-a placut sistemul implementat in Alba-Iulia, unde s-au amenajat suporturi din metal cu pungi destinate proprietarilor de animale. “Poate nu ar fi rau nici la Cluj sa facem asa ceva”, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *