Diete

Conopida

Alaturi de varza, conopida face parte din familia Cruciferae. Conopida depaseste varza  ca valoare alimentara si este mai usor de digerat decat aceasta. Culoarea alba indica o slaba mineralizare. Se consuma si in stare cruda si murata. Inainte de preparare se va tine 1 h in apa sarata, pentru a indeparta eventualii paraziti.

 

 

Ce contine?

Conopida are o putere energetica de 24 cal la 100 de g. Continand proteine, glucide, hidrati, lipide fibre, fier, sodiu, sulf, potasiu (320 mg!), magneziu, calciu, vitaminele A, C, B1 si B2.

 

 

Dietoterapii

Conopida se afla printre cele mai indicate legume crucifere necesare in scaderea incidentei cancerului, mai ales de san. Contine multa vitamina C (60 mg la 100 g), caroteni si alti compusi (de pilda, indol-3-carbinol) care maresc excretia unui hormon estrogen (2-hydroxy-estron), legat de dezvoltarea cancerului de san.

 

 

Datorita aportului caloric redus, conopida este utila in curele de slabit. De asemenea, are proprietati depurative si detoxifiante, impiedica asimilarea grasimilor, dand rapid senzatia de satietate. Toate acestea gratie continutului ridicat de fibre alimentare: 3-4 g / 100 g. Slabim cu ajutorul conopidei sau a verzei cu o conditie: sa le consumam sub forma de salate cu putin ulei de masline si suc de lamaie. Daca insa mancam conopida gratinata cu sosuri cu multe grasimi, atunci silueta noastra va avea de suferit.

 

 

Vitamina A din ea este utila protejarii vederii, iar B-urile pentru controlarea stresului si inlaturarea oboselii. Vitamina C stimuleaza imunitatea si apara organismul de virozele respiratorii; o portie de conopida poate asigura necesarul zilnic de vitamina C. Nutritionistii ne sfatuiesc sa mancam si conopida cruda, pentru a beneficia de canitatile de vitamine si saruri continute.

 

 

Alaturi de varza, conopida este un remediu antistres. Acest lucru se datoreaza vitaminelor din grupul B (B1, B2, B3 si B6). Contra stresului actioneaza si magneziu: 15 mg/100 g de conopida. Potasiul din conopida stimuleaza functionarea muschiului cardiac, leguma recomandandu-se cu precadere persoanelor care sufera  de arteroscleroza si hipertensiune.

 

 

Preparare

O salata cu conopida, telina si sfecla rosie este perfecta ca aperitiv. Fiarta in abur nu mai mult de 10 minute, conopida pastreaza o parte din vitamine si minerale. Astfel pregatita, conopida poate fi folosita ca garnitura pentru friptura la gratar.

 

 

Putem sa mancam conopida la orice masa, cu unele precautii. Astfel, din cauza fibrelor alimentare, conopida este tolerata mai greu de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Aceste persoane pot sa manance conopida pregatita la aburi.

 

 

 

Conopida este si o apreciata muratura. Nutritionistii arata ca putem sa mancam cateva muraturi daca suntem persoane sanatoase, daca nu avem probleme cu tensiunea. Muraturile favorizeaza digestia mai ales atunci cand am avut o masa bogata in alimente grele (carne, grasimi). Dezavantajul conopidei murate este ca e foarte sarata. Si daca tinem cont ca nu avem voie sa consumam mai mult de 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui sa ne gandim bine inainte de a abuza de muraturi.

 

 

Retete pentru gurmanizi: Salate de conopida

1.    Ingrediente: 1 conopida mica; sos de usturoi sau maioneza dietetica (preferabil din telina) cu 1-2 catei de usturoi, rosmarin sau maghiran sau patrunjel. Facultativ: mere, morcovi, telina (cand maioneza este din cartofi) – toate rase, putin castravete murat dietetic taiat marunt, nuci, masline dietetice. Pentru sosul de usturoi: ulei de masline, sare de mare, zeama de lamaie, 1 catel de usturoi, patrunjel. Preparare: O conopida cruda sau fiarta in abur se desface in buchetele mici. Se amesteca apoi cu mere taiate cubulete, nuci, patrunjel. Se poate servi cu sos de usturoi sau maioneza dietetica.

 

 

2.    Ingrediente: 1 conopida, sos de mustar (ulei de masline, ½ lingurita mustar, zeama de lamaie, sare de mare, rosmarin sau tarhon, marar); facultativ: 3 morcovi rasi, mazare fiarta (sunt aspectuoase impreuna) sau 23 fireceapa verde. Preparare: o conopida se tine in apa rece cu sare 1 h (pentru deparatizare), se clateste cu apa si se desface in buchetele mici. Se fierbe in abur si se toarna deasupra sos de mustar. Facultativ, se poate combina cu 3 morcovi rasi, mazare fiarta si 2-3 fire de ceapa verde.

 

 



preparate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *