Politica

Confruntați cu tema căsătoriilor între persoanele de același sex, viitorii parlamentari clujeni se declară ortodocși

Ziar de Cluj își propune să le adreseze o întrebare pe zi candidaților de pe listele din județul Cluj la alegerile parlamentare. Astăzi i-am întrebat pe candidații de pe locurile presupuse eligibile din legislativul 2016-2020 dacă sunt de acord cu căsătoria între două persoane de același sex, cerându-le să își argumenteze punctul de vedere. 

Gabriel Horia Nasra, candidat PSD la Camera Deputaților: „Pe mine nu mă deranjează subiectul și cred că toți trebuie să beneficiem de aceleași drepturi, indiferent de orientarea sexuală.”

Gabriel Horia Nasra consideră că toți trebuie să beneficiem de aceleași drepturi, indiferent de orientarea sexuală:

„Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost recunoscută în SUA, Canada și mai multe țări europene, Anglia, Franța, Spania, Portugalia, Belgia, Olanda, Danemarca fiind doar câteva exemple. În acest moment cred că căsătoria între persoane de același sex nu ar găsi un suport public majoritar, însă cred că, în timp, percepția se poate schimba. Pe mine nu mă deranjează subiectul și cred că toți trebuie să beneficiem de aceleași drepturi, indiferent de orientarea sexuală.”

Cornel Itu, candidat PSD la Camera Deputaților: „Eu sunt un ortodox convins și rămân la aceleași păreri, că nu accept o treabă de genul acesta!”

Cornel Itu se declară un ortodox convins care nu acceptă căsătoria între două persoane de același sex:

„Eu nu sunt de acord. Eu sunt un ortodox convins și rămân la aceleași păreri, că nu accept o treabă de genul acesta! În primul rând, ar trebui făcut un referendum să știm dacă populația acceptă sau nu așa ceva. Și, în funcție de acest referendum, apoi putem discuta ce se întâmplă. Cel puțin, moralitatea și normele ortodoxiei nu permit așa ceva și eu rămân constant în credința ortodoxă care cred că a făcut foarte mult bine pentru statul român, în timp. Referendumul va putea decide. Referendumul pentru mine e capital. Dacă cetățenii vor hotărî că sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex, atunci o să mă supun acestei voințe. Dar, până atunci, rămân la convingerile mele și la percepțiile mele. Nu sunt pentru așa ceva.” 

Cristina Burciu, candidat PSD la Camera Deputaților: „Nu sunt de acord, pentru că sunt creștin ortodoxă!”

„Nu. Nu sunt de acord. În primul rând, pentru că sunt creștin ortodoxă și, de acolo, explicația e simplă”, a răspuns candidata PSD, Cristina Burciu.

Simina Șipoș, candidat PSD la Senat: „O să vă resun!”

Simina Șipoș a considerat că întrebarea este prea complexă pentru a putea da un răspuns pe loc, promițându-ne că ne va suna înapoi peste aproximativ o oră:

„Îmi puneți o întrebare, așa… aici este chiar mult de discutat. O să vă resun în aproximativ o oră, nu vă supărați!”

Candidata PSD nu s-a ținut de cuvânt, nu ne-a mai sunat pentru a ne oferi opinia sa și nici nu a mai răspuns la încercările noastre de a o contacta.

Florin Stamatian, candidat PNL la Camera Deputaților: „Familia e formată dintr-un bărbat și o femeie”

Florin Stamatian nu este de acord cu căsătoria dintre persoanele de același sex:

„În principiu, nu sunt de acord, de același sex să fie căsătorie și să adopte copil. Familia înseamnă să fie mamă, tată și copil. În rest, alte modalități de legalizare a legăturii e altceva. Dar, în principiu, sunt de acord cu cei 3 milioane care au semnat pentru schimbarea Constituției. Se poate legaliza prin parteneriat o legătură, dar nu prin căsătorie. Așa cum s-a semnat memoriul pentru schimbarea Constituției. Familia e formată dintr-un bărbat și o femeie. Noi suntem un popor ortodox, un popor care are o etică, o morală. Există o tradiție. Nu schimbăm noi acum tradițiile și obiceiurile poporului român. Să fim oameni serioși!”

Adrian Oros, candidat PNL la Camera Deputaților: „O familie este formată dintr-un bărbat și o femeie care se duc la serviciu”

Adrian Oros nu este de acord cu căsătoria între două persoane de același sex, fiind convins că o familie trebuie să fie formată dintr-un bărbat și o femeie „care se duc la serviciu”:

„Nu sunt de acord pentru că nu mi se pare firesc. Îmi asum valorile tradiționale, familia tradițională și familia activă. Eu doar în asta cred: în familia tradițională și în familia activă, adică cei care merg la muncă, nu stau acasă! În mintea mea, o familie este formată dintr-un bărbat și o femeie care se duc la serviciu. Sunt două concepte diferite. Asta vizavi de mult discutata scădere demografică și că trebuie să încurajăm creșterea demografică. Da, dar prin încurajarea familiilor active, nu a celor care stau acasă și vor să trăiască eventual din alocațiile copiilor! Aceasta este părerea mea sinceră și o spun cu tot curajul, chiar dacă unii or să mă conteste!”

Irina Munteanu, candidat PNL la Camera Deputaților: „Sunt de acord cu iubirea între oameni, însă avem o serie de dogme religioase care ne dau o anumită îndrumare”

Irina Munteanu consideră că tema este una complicată, din perspectiva dilemelor morale și a dogmelor religioase:

„Complicată întrebare! Sunt de acord cu iubirea între oameni, însă avem o serie de dogme religioase care ne dau o anumită îndrumare. Pe de altă parte, e dragostea, la care nu este chiar firesc să îi punem opreliști. Concluzia este complicată și dilemele morale sunt complicate. E o dilemă morală, eu sunt și asistent social și aici aspectele se evaluează altfel, problemele se văd oarecum altfel. Unele dintre principiile meseriei noastre sunt acceptarea și empatia.”

Marius Nicoară, candidat PNL la Senat: „Dacă Dumnezeu e de acord, sunt de acord și eu!”

„Dacă Dumnezeu e de acord, sunt de acord și eu! Sunteți sigur că Dumnezeu e de acord?! Nu am spus dacă biserica e de acord, dacă Dumnezeu! Sper că ați remarcat subtilitatea!”, a declarat Marius Nicoară.

Călin Tuluc, candidat PNL la Senat: „Nu sunt de acord. Eu am studii complete de Teologie și nu pot să-mi schimb părerea”

„Nu sunt de acord. Eu am o educație teologică, am studii complete de Teologie și nu pot să-mi schimb părerea raportat la ceea ce… mă rog… la felul în care am fost educat. Așa că, categoric nu!”, a răspuns Călin Tuluc.

Steluța Cătăniciu, candidat ALDE la Camera Deputaților: „Nu sunt de acord!”

„Nu sunt de acord! Eu, în 2013, alături de alți doi colegi, am și făcut o propunere legislativă către comisia specială pentru modificarea Constituției, în care am solicitat ca această modificare privind căsătoria între un bărbat și o femeie să fie făcută în Constituția României. Consider că așa este normal, firesc”, a declarat Steluța Cătăniciu.

Radu Silaghi-Dumitrescu, candidat ALDE la Senat: „Cred că o soluție care să respecte drepturile și viața privată ale fiecăruia este posibilă dacă politicienii se preocupă să rezolve probleme, mai degrabă decât să scape de ele.”

Radu Silaghi-Dumitrescu consideră că o soluție care să respecte drepturile și viața privată ale fiecăruia este posibilă cu condiția ca politicienii să se preocupe să rezolve problemele, mai degrabă decât să scape de ele:

„Sunt trei aspecte aici de discutat separat. Avem oameni care sunt deja căsătoriți în restul Uniunii Europene sau în țări cu care România are parteneriate, în Statele Unite și în alte locuri. Acelor oameni, în opinia mea, este incorect să le refuzăm recunoașterea drepturilor, ca cetățeni europeni. Deci, în momentul în care un cetățean străin vine la mine în țară, aflat într-o relație legală cu o altă persoană, acea relație legală cu o altă persoană ar trebui să-și găsească o recunoaștere și în România. Cred că ține de juriști să găsească formula prin care această recunoaștere să fie posibilă. Dacă doi oameni sunt căsătoriți în Belgia, de exemplu, și se întâmplă ca unul dintre ei să vrea să lase moștenire o proprietate partenerului, cred că legea din România nu ar trebui să se pună în calea unor astfel de lucruri. Acesta este cel mai important lucru, cred că marea majoritate a politicienilor de la noi nu observă acest aspect și pun problema într-un mod foarte neproductiv și foarte simplist. De asemenea, anticipez că în niciun caz în viitorul apropiat anumite segmente ale societății nu vor putea implementa căsătoria între persoane de același sex – mă gândesc la bisericile tradiționale, catolică, ortodoxă ș.a.m.d. Nu se va putea impune și statul român nu are dreptul să impună schimbări în ritul lor, în funcționarea lor de organizații private. Cred că o soluție care să respecte drepturile și viața privată ale fiecăruia, atât ale minorității, cât și ale majorității, este posibilă dacă politicienii se preocupă să rezolve probleme, mai degrabă decât să scape de ele.”

Rareș Rusu, candidat PMP la Camera Deputaților: „Familia trebuie să fie cea pe care a lăsat-o Dumnezeu pe pământ!”

„Nu sunt de acord. Din punctul meu de vedere, familia trebuie să fie cea pe care a lăsat-o Dumnezeu pe pământ, dintre bărbat și femeie!”, a declarat Rareș Rusu.

Ștefan Burlacu, candidat PMP la Senat: „Nu sunt de acord, pentru că eu sunt ortodox”

„Nu sunt de acord, pentru că eu sunt ortodox. O căsătorie mi se pare normal să fie dintre un bărbat și o femeie. România, în momentul de față, nu este pregătită pentru căsătorie și nici nu o văd normală pentru că, din punctul meu de vedere, așa am fost dați de la Dumnezeu și mi se pare normal pentru că eu nu aș vedea un bărbat să țină locul de mamă și să crească un prunc!”, a considerat Ștefan Burlacu.

Emanuel Ungureanu, candidat USR Cluj la Camera Deputaților: „Eu nu sunt de acord să reglementăm prin lege viața privată”

Emanuel Ungureanu nu este de acord să fie reglementată prin lege viața privată:

„Eu nu pot să mă bag în viața unor oameni, e o întrebare foarte personală, nu pot eu să decid ce aleg să facă două persoane de același sex sau de sex diferit. Eu nu sunt de acord să reglementăm prin lege viața privată. Eu nu sunt de acord nici ca majoritatea să impună minorității ceva, nici ca minoritatea să se impună majorității. Nu cred că legile pe care ar trebui să le facă statul român sau orice alt stat democratic ar trebui să ne întărâte sau să ne instige unii împotriva celorlalți. Eu aș vrea să se discute despre această temă în restul timpului, nu în campanie. De ce ne interesează familia, homosexualii, în campanie, când sunt teme care ne privesc în fiecare zi? Niciodată nu-i voi spune unei persoane dragi ce să facă cu viața ei!

Nu știu dacă o să legiferez (o eventuală propunere legislativă în acest sens – n.r.). Am dreptul să mă opun sau să mă abțin, nu știu ce o să fac la acel moment! Dacă voi simți că legea înseamnă să intru în viața intimă a unei persoane și să îi impun lucruri, ce mie nu-mi place, altuia nu-i fac! Eu nu sunt de acord ca noi să ne strângem 10 000 de oameni și să îi impunem unui grup mai mic ce să facă și ce să nu facă cu viața lor. Eu cred că dreptul la viață privată este un drept sacru. Temele mele de campanie sunt vizibile, pe mine mă interesează foarte mult să scoatem din spitale mizeria, să scoatem hoția din noi și dintre noi, nu să reglementăm relațiile intime. Aici este miza de fapt. Lumea vorbește despre căsătorie, despre tradiții, dar tema este pusă în spațiul public în foarte multe situații extrem de ipocrite. Gândiți-vă că oameni cu 6 neveste, oameni care și-au abandonat soția și trăiesc cu o persoană de 24 de ani, și e treaba lor ce fac, vorbesc despre căsătorie! E foarte multă ipocrizie! 

O să vă răspund printr-un exemplu: am o prietenă foarte bună, profesor universitar, o femeie ortodoxă, dar din aceea care chiar crede în ce spune și face ceea ce spune. Și mă trezesc că vine într-o zi la mine plângând și spune: «Fiul meu, care este student la Viena, îmi zice: mamă, eu sunt gay!» Prima reacție a acestei doamne a fost să pice jos! Și, a doua, l-a luat în brațe și i-a spus: «Eu te iubesc indiferent cum ești sau indiferent ce o să faci în viața asta!» Întrebarea mea, pentru cei care vorbesc despre familia tradițională: ce ar trebui să facă o mamă când fiul ei îi spune că are un iubit, că vrea să își întemeieze o viață cu un alt tânăr? Ar trebui un pic să ne punem în alte piei! Așa, să le dăm sfaturi la alții, suntem un popor plin de sfătuitori, de analiști, de interpreți! Eu trăiesc în situații reale și văd extrem de multă ipocrizie! Haideți să ne uităm care e rata divorțurilor! Haideți să vedem, familiile tradiționale sunt ok? Haideți să vorbim despre copiii noștri, că ni-i batem, nu despre faptul că norvegienii îi păzesc pe-ai lor să nu fie bătuți! Adică, mi se pare că discuțiile astea de o lună, în care noi încercă să spunem, aceia sunt drepți, aceia sunt strâmbi, sunt foarte perverse! Cum eu nu sunt de acord cu ideea că cei care sunt în PSD sunt ca Dragnea sau toți cei care îl iubesc pe Cioloș sunt ca nu știu ce sponsor pe care îl cheamă Soros, mi se pare că temele acestea care dezbină și votul împotrivă au murit! Eu sunt pe stradă în Dej și văd în ochii alegătorilor ori disperare, ori scârbă față de tot ce înseamnă politician și tot ce înseamnă politică. Și nu e vina mea pentru asta! Am fost făcut hoț într-o singură zi, cât n-am fost făcut în viața mea!”

Mihai Goțiu, candidat USR la Senat: „Îmi propun ca după alegeri să organizez o dezbatere amplă pe tema asta”

Mihai Goțiu a refuzat să ofere un răspuns direct la întrebarea adresată de Ziar de Cluj:

„Nu sunt de acord cu modul în care se poartă dezbateri în România și îmi propun ca după alegeri să organizez o dezbatere amplă pe tema asta, nu de o săptămână sau de trei luni, la finalul căreia oamenii să se poată pronunța. Din păcate, din punctul meu de vedere, tema aceasta a fost inventată încă din vară. Opinia mea personală o voi exprima după o dezbatere reală pe tema aceasta, o voi exprima după ce am convingerea că oamenii, cetățenii au avut ocazia să fie informați despre tot ce înseamnă lucrul acesta. Consider că este corect să îmi exprim opinia într-un moment în care oamenii, indiferent că sunt de acord sau nu cu părerea mea, știu de ce am acea opinie. Cei care mă cunosc îmi cunosc punctul de vedere. Cei care nu mă cunosc pot să afle după ce va avea loc o dezbatere reală pe tema aceasta. Nu după alegeri, ci după o dezbatere reală. Sunt foarte multe teme care nu au fost dezbătute în mod real în România și consider că o dezbatere de genul acesta are nevoie de cel puțin un an, să fie reală. Ca viitor parlamentar, vreau să aud opinii de la sociologi, psihologi, teologi, activiști civici ș.a.m.d. Eu am o opinie, dar, în funcție de opiniile specialiștilor, s-ar putea să mi-o schimb. Nu știu. Eu, deocamdată, nu am niciun motiv să mi-o schimb, dar, până nu are loc o dezbatere reală, nu văd de ce m-aș pronunța! Dacă se pune în dezbatere o lege pe tema aceasta se organizează o dezbatere reală publică, nu se ia o decizie peste noapte. Poate că nu am fost foarte clar, dar, din punctul meu de vedere, nu sunt de acord, mai ales pe teme controversate, să se ia o decizie, da sau nu, fără o dezbatere reală.”

Csoma Botond, candidat UDMR la Camera Deputaților: „Cred că primul pas ar fi adoptarea unei legi privind parteneriatul civil între două persoane de același sex”

Csoma Botond consideră că primul pas înspre legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex ar consta în adoptarea unei legi privind parteneriatul civil între acestea:

„E un subiect mai complex. Cred că primul pas ar fi adoptarea unei legi privind parteneriatul civil între două persoane de același sex. Cred că această lege ar fi o măsură echitabilă față de această categorie de persoane. Cred că, prin această lege, în multe privințe, viața lor ar fi mai ușoară: ar putea moșteni unul după altul, ar putea contracta un credit împreună. În foarte multe țări din Uniunea Europeană acest parteneriat civil există. Cred că România este printre puținele țări în care nici parteneriatul civil între două persoane de același sex nu există. Cred că acesta ar fi primul pas. Iar, privind căsătoria între persoane de același sex, cred că trebuie să avem o dezbatere amplă, largă, bazată pe toleranță, cum a spus și președintele Iohannis, care a avut o intervenție pe marginea acestui subiect, acum vreo 10 zile, o dezbatere unde trebuie relatate și aduse în fața publicului toate elementele acestei probleme.”

Csilla Hegedüs, candidat UDMR la Camera Deputaților: „O dezbatere publică, cu implicarea tuturor factorilor interesați în acest subiect, este necesară”

„Nu s-a discutat suficient până acum despre acest subiect în spațiul public românesc. În Europa și în SUA există state care permit căsătoria, altele parteneriatul întregistrat sau uniunea civilă, iar alte state refuză orice drepturi. În opinia mea, o dezbatere publică, cu implicarea tuturor factorilor interesați în acest subiect, este necesară, pentru a vedea care este  opinia cetățenilor”, a declarat Csilla Hagedus.

László Attila, candidat UDMR la Senat: „Nu sunt de acord cu căsătoria între două persoane de același sex pentru că nu se încadrează în normele mele de viață!”

„Nu sunt de acord cu căsătoria între două persoane de același sex pentru că, pur și simplu, nu se încadrează în normele mele de viață! Asta am văzut în familie și asta mi se pare normal!”, a declarat László Attila.

Le mulțumim, în numele cititorilor noștri și a presupușilor lor votanți, acelor candidați aflați pe liste care au ales să ignore acest demers al nostru. Este de presupus că comunicarea pe care o fac ei pe Facebook le este suficientă sau că se bazează la vot pe disciplina de partid.

Lăsăm concluziile la latitudinea și judecata cititorilor noștri. Ne propunem să facem un profil al candidaților pe baza răspunsurilor primite din partea acestora și nu să îi învățăm care este rolul și scopul lor într-un legislativ. Aceasta va fi întrebarea finală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *