Sanatate

Confortul emotional la varsta de mijloc

Printre emotiile asociate varstei de mijloc la barbati, de la 40 la 50 de ani, se numara depresia, anxietatea si iritabilitatea – iar pentru cei care reusesc sa treaca peste toate aceste probleme cu bine, bucuria si implinirea.

Varsta de mijloc inseamna o dubla cursa pentru barbat. Indiferent daca esti lider de corporatie cu realizari deosebite, traind la oras sau profesor la tara fara prea mari responsabilitati, perspectiva nelinistitoare la aceasta varsta este aceeasi: constiinta limitarilor. Simtim ca viata nu mai este vesnica, realizand totodata ca nu mai suntem asa de puternici ca altadata.

Nu este greu de inteles de ce depresia devine ceva obisnuit la barbati in aceasta perioada a vietii. Iar schimbarile tipice de la locul de munca si din viata de familie duc la niveluri crescute de stres. Inutil sa mai spunem, acestea pot afecta viata sexuala a unui barbat.

Emotiile sunt elemente-cheie in mentinerea echilibrului si efectuarea cu succes a unor corectii pe parcurs. Barbatii sunt bine cunoscuti pentru lipsa lor de interes fata de latura emotionala a vietii si, desigur, fata de comunicarea emotionala. Dar, la varsta de mijloc, emotiile detin raspunsuri importante la intrebari pe care ni le punem uneori cu disperare.

Iata deci patru moduri importante de a lasa sentimentele sa-ti vina in ajutor in loc sa te stanjeneasca in calatoria ta prin varsta de mijloc:

Accepta-ti emotiile. Acesta primul pas critic in actul de integrare a emotiilor intr-o viata sexuala reusita la varsta de mijloc. Dar este mult mai usor de spus decat de facut. Multi barbati ignora sau neaga emotiile de orice fel, caci ele complica rolul de masini de facut sex si de persoane dure, concentrate pe castigarea painii. A te lasa in voia emotiilor poate fi ceva amenintator, jenant sau deranjant – ori toate trei la un loc.

Dar sentimentele reprezinta cheia catre intimidate, iar intimitatea este cheia catre un sex minunat, la varsta de mijloc sau in oricare alt moment. Desigur, nu toate emotiile sunt placute. Dar cu cat este mai puternic impoldul de a le ignora, cu atat este mai important sa le iei in considerare. Este socant sa descoperi ca partenera sau un prieten apropiat, sau psihoterapeutul stiu de fapt mai multe despre sentimentele tale decat tine. Numai o atitudine deschisa te ajuta sa descoperi ce doresti cu adevarat si de ce ai nevoie – sexual sau din alte puncte de vedere.

Neutralizeaza stresul. Nu exista multe lucruri care sa omoare instantaneu si atat de efficient intentiile sexuale ca stresul. Dorinta diluata de stres poate transforma usor o superba erectie in umbra ei ofilita. Stresul in sine, stresul ca reactie la stres, indispozitiile bazate pe stres – toate sunt negative pentru sex si sanatate.

Exista cauze clare ale stresului, uneori multiple, dar exista si metode pentru a scapa eficient de stres. Combaterea lui este deosebit de importanta la varsta de mijloc. Mai intai, evenimentele stresante tind sa se aglomereze in aceasta perioada a vietii. In al doilea rand, evenimentele stresante de durata pot avea un efect cumulativ asupra organismului, ducand la imunitate scazuta, tensiune arteriala ridicata sau dureri de cap, toate nocive sexual. Exercitiile fizice reprezinta un antidote excellent pentru stres.

Cultiva prezenta in locul fricii. Deoarece la varsta de mijloc problemele de tot soiul par sa te asalteze, frica ti se poate strecura usor in suflet. Apoi, in alte cazuri, dupa prea multe pahare, sau o lunga perioada de munca intensa, sau cand esti pentru prima data cu o partenera dupa ani de absistenta, mintea ta doreste, dar penisul nu. Astfel frica poate sa devina o profetie care se autoimplineste; un esec sexual conduce la altul si tot asa.

Dar e posibil ca teama sa nu fie altceva decat un mesaj care-ti spune ca a venit momentul sa-ti reevaluezi ideile despre sex. Incertitudinea varstei de mijloc iti cere sa iei fraiele, noile fraie din viata ta, si sa mergi inainte catre un scop. Deoarece te motiveaza sa te schimbi, frica nu este un lucru rau, in afara de cazul cand devine un cerc vicios. Practici cum sunt meditatia, rugaciunea, yoga si sexul tantric te ajuta sa transformi frica in prezenta.

Potoleste-ti furia. Pe termen lung furia este nociva pentru sex, relatii si sanatate. Rabufnirile ocazionale reprezinta o supapa de siguranta de inteles. Dar daca simti ca te enervezi usor deseori, asta e alta poveste. Pentru binele tau si pentru cei din jur, trebuie sa intelegi ce-ti starneste furia si sa faci schimbari constructive. Barbatii mai tineri pot trata mai atent aspectul fiziologic al furiei. La varsta de mijloc, efectele cumulative pot duce la probleme serioase. De exemplu, inima si vasele sangvine devin mai vulnerabile la stresul cauzat de furie. Atunci cand devine un obicei, furia te poate face sa te simti bine, puternic chiar, dar fii constient ca e capabil sa-ti submineze sanatatea si forta sexuala. Pentru moment, alearga, ridica greutati, loveste intr-un sac de box. Pe termen lung, fa tot ce este necesar, inclusiv terapie, pentru a anliza furia si a o potoli.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *