Conform Codului de etică al PSD, Liviu Dragnea ar fi trebuit să părăsească de multă vreme toate funcțiile politice și administrative

Codul de etică și conduită al PSD prevede că nici un membru de partid care este urmărit penal, a fost trimis în judecată sau a fost condamnat pentru fapte de corupție nu poate ocupa funcții politice (în partid) sau administrative (în stat).

“Persoanele care se află într-una din situațiile de mai jos, nu vor beneficia de susținerea politică a PSD, pentru ocuparea, în condițiile legii, a unor funcții politice sau administrative alese sau numite dacă:

- s-a început împotriva sa urmărirea penală;

- a fost trimis în judecată;

- s-a pronunțat împotriva sa o hotărâre judecătorească de condamnare pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență.”

Dacă i s-ar aplica aceste criterii lui Liviu Dragnea, el ar trebui să piardă atât funcția de președinte al PSD, cât și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Dacă i s-ar fi aplicat prevederile Codului de etică, Liviu Dragnea trebuia să părăsească funcțiile politice și administrative din momentul trimiterii în judecată în "Dosarul Bombonica".

Acest Cod de etică și conduită a fost adoptat în decembrie 2015, după alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al PSD. Funcția de la vârful partidului rămăsese vacantă în urma demisiei lui Victor Ponta, care fusese trimis în judecată cu câteva luni înainte în dosarul Turceni-Rovinari.

Liderii PSD se reunesc azi, începând cu ora 16:00, într-o ședință de urgență a Comitetului Executiv Național (CEX), care va avea loc la Palatul Parlamentului. Convocarea CEX a fost făcută joi, la două ore de la condamnarea lui Liviu Dragnea la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. CEX este cea mai importantă structură de conducere a PSD, pentru că reunește atât liderii centrali, cât și pe cei din teritoriu. În CEX se iau toate deciziile majore ale PSD: numiri, demiteri sau restructurări de Guverne, numiri sau remanieri de miniștri, susținerea sau retragerea sprijinului politic pentru funcții numite de partid etc.

Adauga comentariu