Conducerea Serviciului Criminalist Cluj, preluată de către comisarul Mihai Teodorescu, după scandalul cu agresiuni sexuale

În urmă cu câteva săptămâni s-a aflat despre unul dintre cele mai mari scandaluri care au fost în Inspectoratul de Poliție Județean Cluj de când comisarul Mircea Rus a preluat șefia instituției. Reputatul criminalist Dragoș Naiba a fost pus la dispoziție după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a început urmărirea penală împotriva acestuia cu suspiciunea că ar fi săvârșit infracțiunea de agresiune sexuală. Cu toate că era titular pe post, Naiba a fost mutat la dispoziția conducerii Poliției Municipiului Cluj-Napoca, astfel că postul de la Serviciul Criminalist Cluj a rămas vacant. Prin dispozițiile date de șefii IPJ Cluj, în locul lui Dragoș Ilie Naiba a fost împuternicit un alt criminalist, comisarul Mihai Teodorescu(foto principal). 

Cine este Teodorescu?

Surse din cadrul IPJ Cluj îl portretizează pe acesta ca fiind unul dintre cei mai buni specialiști criminaliști pe prelucrarea imaginilor video, în vederea identificării infractorilor. De altfel, Mihai Teodorescu a fost lăudat anterior pentru activitatea derulată cu ajutorul unui soft performant pe care IPJ Cluj îl deține, care identifică plăcuțe de înmatriculare, sau detalii minuscule de pe imaginile video precum bijuterii și tatuaje de dimensiuni mici. 

„Teodorescu este foarte bun pe partea de prelucrare video. Recent am colaborat cu acesta pentru prinderea unor infractori, iar cu ajutorul său am avut o pistă bazată pe niște urme extrem de greu de identificat. Toți judiciariștii apelează la ajutorul său, mai ales că uneori ridicăm imagini de pe camere de supraveghere învechite, calitatea acestora fiind foarte proastă”, explică un judiciarist. 

Cât rămâne în fruntea Serviciului Criminalist? 

Conform procedurii, odată cu punerea la dispoziție a lui Dragoș Naiba, postul din conducerea Serviciului Criminalist a rămas vacant, mai mulți specialiști din țară așteptând cu nerăbdare scoatea poziției la concurs. Comisarul Mihai Teodorescu a fost împuternicit pe funcție, iar inspectorul șef al IPJ Cluj susține că în următoarele trei luni nu are intenția de a organiza concursul pentru șefia Serviciului Criminalist. Mihai Teodorescu poate să rămână împuternicit pe funcție timp de șase luni, cu posibilitatea prelungirii împuternicirii pentru încă o jumătate de an.

„Încerc să conduc serviciul astfel încât să se obțină cel puțin rezultatele de performanță de până acum. Prea multe detalii nu pot să dau, dat fiind că majoritatea informațiilor nu sunt publice. Pot să vă spun în schimb că am preluat conducerea, fiind împuternicit pentru șase luni, începând cu data de 31 decembrie”, a declarat comisarul Mihai Teodorescu.

Acesta ne-a explicat că legea prevede ca în cazul în care împuternicirea sa va fi prelungită, IPJ Cluj are obligația de a organiza un concurs pentru ocuparea definitivă a funcției. 

Dragoș Naiba, cercetat ”în secret” la Parchetul Curții de Apel Cluj

Începând cu luna septembrie a anului trecut, procurorul Theodor Pavelescu a început urmărirea penală împotriva criminalistului Dragoș Ilie Naiba pentru săvârșirea infracțiunii de „Folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual”, cuprinsă în articolul 299 din Noul Cod Penal. Ancheta realizată pe marginea acestui subiect a fost publicată în exclusivitate pe StrictSecret.ro (Vezi: Scandal sexual în poliția clujeană! Dragoș Naiba, unul dintre cei mai tari criminaliști din România, acuzat că a „investigat” o subalternă ce era nevastă de procuror). Materialul a fost publicat pe 19 decembrie, iar în 31 decembrie a fost împuternicit comisarul Mihai Teodorescu la conducerea Serviciului Criminalist. Tot pe Strict Secret puteți citi detalii din culisele acestui scandal, cine este soția de procuror cu care Naiba ar fi avut o relație amoroasă, ea fiind subordonata lui. 

Culmea, la aproape șase luni de la deschiderea dosarului penal (urmat la scurt timp de începerea urmăririi penale), conducerea Parchetului Curții de Apel Cluj, prin procurorul Ana Maria Edu, a refuzat să confirme existența dosarului, cu atât mai puțin să precizeze pentru ce infracțiuni este anchetat Dragoș Ilie Naiba, fără a motiva decizia, motiv pentru care Ziar de Cluj a formulat o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii. 

Adauga comentariu