Conducerea CJ Cluj ia un sfert de miliard de la bancă și ”vede ea când îi cheltuiește” sau cum îi dă înapoi

Executivul Consiliului Județean Cluj a convocat o ședință extraordinară pentru modificarea datei de rambursare a celor 225.000.000 de lei pe care i-au luat prin credit de la CEC BANK. Potrivit proiectului de hotărâre, CJ Cluj s-a împrumutat cu 225.000.000 de lei pentru investiții ”de interes public”, însă nu se specifică despre ce obiective este vorba. Cert este că s-a ajuns la concluzia că nu se pot returna banii în ianuarie 2020 și vor să modifice data de rambursare pe 31 decembrie 2020.

„Una din principalele atribuții ale Consiliului Județean Cluj este asigurarea dezvoltării economico – sociale la nivel de județ, în conformitate cu prevederile şi obligaţiile legale. Consiliul Județean Cluj are ca principal obiectiv realizarea dezvoltării durabile a comunității locale și asigurarea de servicii publice de calitate către toți membrii comunității locale. Asigurarea finanțării pentru unele obiective de investiții de interes local care să permită îndeplinirea acestor obiective este apreciată ca fiind necesară de către întreaga administrație publică locală.

În acest sens, au fost identificate principalele obiective de investiții necesare a fi realizate. Asigurarea sumelor necesare finanțării investițiilor necesită importante resurse financiare, resurse care nu se regăsesc în totalitate în bugetul propriu al Județului Cluj, astfel încât a fost identificată ca sursă de finanțare contractarea unei finanțări rambursabile interne, conform Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr. 200/2016 privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne/externe în valoare de maxim 225.000.000 lei, în vederea finanțării unor obiective de investiții de interes public județean, cu modificările ulterioare”, aratau cei de la Consiliul Județean Cluj în referatul de aprobare a contractării creditului. 

Votul de azi ajută doar la prelungirea perioadei de accesare a creditului, fără a exista o obligație pentru cheltuirea banilor pe proiecte exacte.  

„În Contractul de credit de investiții încheiat între CEC BANK S.A., în calitate de finanțator, și Județul Cluj – Consiliul Județean Cluj este prevăzută ca dată limită pentru efectuarea de trageri din credit data de 03.01.2020, dată care poate fi prelungită sub condiția prezentării hotărârii consiliului județean.

Având în vedere cele menționate mai sus, faptul că majoritatea obiectivelor de investiții propuse a fi finanțate din credit (drumurile județene) vor fi finanțate din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, proiectele fiind în etapa de contractare, în urma efectuării unei analize a modului de utilizare a creditului se impune prelungirea perioadei de trageri până la data de 31.12.2020, în vederea finanțării unor obiective de investiții de interes public județean”, explică executivul CJ Cluj. 

După adoptarea hotărârii, se va solicita acordul CEC Bank S.A., în calitate de finanțator, pentru modificarea perioadei de tragere din credit și se va depune cererea pentru autorizarea efectuării de trageri din finanțarea rambursabilă la Ministerul Finanțelor Publice, conform prevederilor legislației în vigoare.

Adauga comentariu