Din oras

Conditiile de detentie de la penitenciarul Gherla nu prezinta motiv de revolta

Problema supraaglomerarii camerelor din penitenciarele romanesti a determinat declansarea, la inceputul acestei saptamani, a unei revote in cadrul penitenciarului de maxima siguranta din Iasi. Ulterior, aceasta revolta s-a extins in semn de solidaritate inca in zece unitati de detentie. La penitenciarul Gherla insa, detinutii considera conditiile de incarcerare  normale si nu considera necesar sa porneasca o razmerita.

Revoltele au luat amplaore in penitenciarele romanesti dupa ce, luni seara, mai multi detinuti ai penitenciarului de maxima sigurant din Iasi au protestat ca urmare a  nemultumirii fata de conditiile de detentie la care sunt supusi. In semn de solidaritate, detinutii din  Botosani, Poarta Alba, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Braila, Rahova, Bistrita si Tulcea au declansat, la randul lor, actiuni de protest, prin aprinderea hainelor si aruncarea acestora pe ferestrele celulelor. 

In cadrul peniteciarului de  maxima siguranta Gherla, cu toate ca trei dintre detinutii protestatari de la Iasi au fost adusi recent, nu s-a inregistrat nicio forma de razmerita. Potrivit reprezentantilor penitenciarului Gherla, activitatea se desfasoara normal, fara probleme majore, iar solicitarile detinutilor nu depasesc ca pretentii cele intalnite in mod firesc. 

“Este perioada de concedii, dar cu toate acestea, activitatea se desfasoara normal. Nu se pune problema unei revolte la Penitenciarul Gherla, motiv pentru care nu au fost chemati din concediu gardieni si nu se lucreaza suplimentar. De dimineata, detinutii au iesit la munca. Primul semn al unui posibil portest ar fi fost ca detinutii sa refuze hrana, iar cei care desfasoara program lucrativ ar fi refuzat sa iasa la munca. Din punct de vedere al personalului, activitatea se desfasoara normal si, cu toate ca au fost adusi trei detinuti de la Iasi, in urma protestelor de acolo, nu sunt semne de o posibila revolta” a afirmat Eliza Fetche.

In penitenciarul Gherla sunt incarcerate 800 de persoane adulte si aproximativ 200 de persoane in situatii de arest preventiv. In unitatile de detentie unde s-au desfasurat actiuni de protest, principalele nemultumiri ale detinutilor vizeaza imbunatatirea conditiilor de detentie, cu referire la supraaglomerare, participarea la activitati lucrative si educative, programul TV, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata.

Fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), Sorin Dumitrascu, in cadrul unui interviu, a pus sub acuzare doua posturi de televiziune   sustinand ca protestele detinutilor sunt urmare a presiunii mediatice. 

„S-a ajuns aici din cauza presiunii mediatice create de trusturi mass-media patronate sau finantate de actuali detinuti, fiind de notorietate ca inaintea acestor reactii ale detinutilor au fost adevarate campanii mediatice pe tema situatiei penitenciarelor, si crearea unei asteptari in randul detinutilor referitoare la o potentiala amnistie si gratiere”, a afirmat Sorin Dumitrascu.

In replica, Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA) este de parere ca afirmatiile fostului sef al ANP au caracter manipulator si reprezinta un atac nepermis la adresa celor doua posturi de televiziune.

„Consider ca afirmatiile fostului sef al ANP sunt de natura a aduce atingere independentei presei, au caracter manipulator si, in lipsa unor probe certe, reprezinta un atac nepermis la adresa celor doua institutii de presa.”, se arata in comuncatul transmis de Valentin Jucan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *