In vizor

Condamnare definitiva: Sorin Apostu merge la inchisoare pentru inca 3 ani si 7 luni

Fostul primar al Clujului, PDL-istul Sorin Apostu, a fost, astazi, condamnat definitiv la inchisoare cu executare de 4 ani si jumatate, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sorin Apostu mai are de executat 3 ani si 7 luni de inchisoare, deoarece din pedeapsa se va scadea perioada in care a fost arestat preventiv.  Sotia lui, Monica Apostu, de profesie avocat, a primit 3  ani de inchisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Calin Stoia a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare pe un termen de incercare de 6 luni, in acelasi dosar.

Sorin Apostu va trebui sa se predea Inspectoratului de Politie Judetean Cluj, pentru a fi incarcerat. El a executat, pana acum, aproape 11 luni de arest preventiv, asa ca, dupa sentinta de astazi, el mai are de executat 3 ani si 5 luni de inchisoare.

In decembrie 2011, DNA anunta ca i-a trimis in judecata pe sotii Apostu, pe omul de afaceri Calin Mihai Stoia si pe denuntatorul Aspazia Droniuc, iar in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei si 10.000 de euro, apartinand inculpatului Apostu Sorin, precum si a sumei de 358.326,93 lei, apartinand inculpatei Apostu Monica Undina.
 
Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), complicitate la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), instigare la spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (23 acte materiale) si primire de foloase necuvenite.
 
Omul de afaceri Calin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres SA, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru dare de mita in forma continuata (18 acte materiale), participatie improprie la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale).

Procesul lui Sorin Apostu a  inceput in luna ianuarie 2012, la Curtea de Apel Cluj, unde au fost citati cativa martori pentru audierile din fata judecatorilor. O luna mai tarziu, in februarie 2012, procesul lui Apostu a fost stramutat la Curtea de Apel Targu Mures.

Decizia de stramutare a fost luata dupa ce avocatii au invocat mediatizarea excesiva a acestui dosar si presiunile asupra judecatorilor.
In 15 februarie 2012, Apostu si-a depus demisia din functia de primar, dupa ce Curtea de Apel Cluj i-a respins cererea de eliberare sub control judiciar.
Cat priveste perioada de arest preventiv, fostul primar a stat dupa gratii intre 10 noiembrie 2011 si 28 septembrie 2012, adica fix 322 de zile.
In ceea ce-l priveste pe Calin Stoia, el a fost eliberat mult mai devreme, in aprilie 2012, stand cinci luni in arest preventiv.

La Targu Mures, procesul a durat un an si patru luni, timp in care Apostu, sotia lui, omul de afaceri Calin Stoia si principala denuntatoare, Aspazia Droniuc, au fost audiati, alaturi de alti martori.
Sorin Apostu a fost condamnat, in iulie 2013, de Curtea de Apel Targu Mures, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru mai multe infractiuni de coruptie. Sotia acestuia, Monica Apostu, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Calin Stoia a fost achitat.

La Curtea de Apel Targu Mures, Apostu a scapat de cea mai grava acuzatie, cea de luare de mita in cazul omului de afaceri Calin Stoia, director al firmei de salubritate Branter Veres.
In motivarea Curtii de Apel Targu-Mures se arata ca instanta constata cu nu exista probe din care sa rezulte implicarea lui Apostu in semnarea contractuluide salubrizare cu Brantner- Veres, societate al carei director era Stoia. „In cauza au fost audiati, in calitate de martori, toti acesti sefi de directie care au sustinut ca inculpatul Apostu Sorin nu a intervenit in vreun fel. Prin urmare, din nicio proba de la dosar nu rezulta ca inculpatul Apostu Sorin ar fi exercitat vreo influenta in ceea ce priveste semnarea contractului de salubrizate. in opinia instantei, din nicio proba de la dosar nu rezulta ca inculpatul Apostu Sorin s-ar fi implicat in derularea ulterioara a contractului, prin emiterea oricaror acte necesare bunei desfasurari a societatii”, se arata in motivarea Curtii de Apel Mures.
De asemenea, instanta nu a retinut nici o legatura intre firma lui Stoia, care avea contract cu cabinetul de avocatura al Monicai Apostu si fostul primar. „Se mai arata in rechizitoriu ca transmiterea facturilor de Cabinetul de avocatura catre SC TOTAL TRADING SRL s-a facut prin intermediul inculpatului Apostu Sorin. in dovedirea acestui aspect se arata ca inculpatul Apostu Sorin s-a intalnit cu inculpatul Stoia Mihai Calin in perioada iulie 2011 – noiembrie 2011 de 5 ori, iar cu inculpata Apostu Monica Undina o singura data. De asemenea, se arata ca intre cabinetul de avocatura si SC TOTAL TRADING SRL nu au avut loc trimiteri postale, aspect confirmat de Posta Romana. Inculpatii, in declaratiile date, nu au negat acele intalniri, sustinand ca in acele ocazii nu s-a transmis de catre inculpatul Apostu Sorin facturile emise de Cabinetul Apostu Monica Undina pentru SC TOTAL TRADING COMPANY. in opinia instantei, sustinerile inculpatilor sunt reale, din nicio proba de la dosar nu rezulta, cum s-a sustinut de DNA, ca la acele intalniri inculpatul Apostu a transmis inculpatului Stoia facturile emise de Cabinetul Apostu Monica Undina. (…) Ca urmare, din dosar nu rezulta nici faptul ca inculpatul Apostu Sorin era cel care ii transmitea facturile inculpatului Stoia Mihai Calin cu ocazia intalnirilor dintre cei doi.

Apoi, procesul s-a judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde Apostu a cerut diminuarea pedepsei. In acest sens, inculpatii din dosar au cerut reaudierea mai multor martori, printre care Aspazia Droniuc,  Andrea Eszter Tohotan, Nelu Miron, Laszlo Attila si Ramona Cuc.

Solicitarea de reaudiere a martorului Liviu Neag (directorul Companiei de Transport Public, fosta RATUC, n.r.) formulata de inculpatul Apostu Sorin a fost insa respinsa de ICCJ. La fel s-a intamplat si cu cererea de efectuare a unei confruntari intre Sorin Apostu si Aspazia Droniuc, cerere formulata tot de fostul primar al Clujului.
Mai mult, magistrații au respins și cererea formulata de Apostu privind efectuarea unei expertize grafoscopice a semnaturilor existente pe cele 29 de bonuri fiscale emise de Mol Romania și cererea formulata Monica Apostu privind efectuarea unei expertize a inregistrarilor audio și video.
In final, magistratii ICCJ au dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar fața de Sorin Apostu, incepand cu data de 24 martie 2014 și pana la solutionarea definitiva a cauzei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *