Condamnare cu executare în dosarul Valea Brazilor: au vrut să mituiască polițiștii clujeni care i-au prins la furat de lemne

Frații Mâț au fost condamnați la închisoare cu executare de Curtea de Apel Cluj în dosarul Valea Brazilor, pentru dare de mită şi tăiere fără drept de arbori. În fapt, frații Daniel și Ioan Mâț i-au plătit pe lucrătorii silvici ai unui Ocol Silvic din județul Cluj pentru a fi lăsați să taie mai mult lemn decât aveau dreptul. Atunci când pe fir au intrat polițiștii din Beliș, frații Mâț au încercat să le dea mită pentru ca aceștia să închidă ochii, iar ei să poată fura în continuare. 

Trei inculpaţi, dintre care doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale de exploatare material forestier, cercetaţi într-un dosar penal instrumentat de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, au fost condamnaţi, la data de 17 noiembrie 2020, la pedepse cu închisoarea de către Curtea de Apel Cluj.

Astfel, doi dintre ei au primit pedepse cu executare, respectiv, primul a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de tăiere fără drept de arbori, iar cel de-al doilea la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt de arbori tăiaţi fără drept.

Al treilea inculpat a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendarea executării pe o perioada de 2 ani şi 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

Totodată, o societate comercială a fost obligată la plata unei amenzi penale pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere de arbori, fără drept, în formă continuată.

În cauză, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus, la data de 21.06.2016, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 8 inculpaţi (7 persoane fizice şi o persoană juridică), pentru săvârşirea unor infracţiuni de dare de mită (un act material de oferire a unei maşini de lemne sau contravaloarea acesteia, precum şi 5 acte materiale de oferire a unor sume de bani), abuz în serviciu, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori tăiaţi fără drept, complicitate la tăiere fără drept de arbori, instigare la săvârşirea infracţiunii de complicitate la tăiere fără drept de arbori şi altele.

Cercetările au fost iniţiate ca urmare a sesizării Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, după ce, la data de 17.12.2014, doi agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj au denunţat intenţia reprezentantului societăţii comerciale de a le remite sume de bani şi diverse cantităţi de material lemnos, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu privind respectarea regimul silvic.

În cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrători silvici din cadrul unui ocol silvic din judeţul Cluj şi un ranger (agent de teren) din cadrul Administraţiei Parcului Natural Apuseni, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la exploatarea de către societatea comercială în cauză, a masei lemnoase aferentă unei partide forestiere, pentru anul de producţie 2014-2015, în afara limitelor autorizaţiei de exploatare.

Volumele mai mari de masă lemnoasă au fost exploatate în schimbul unor sume de bani, rezultând obţinerea de către societate şi reprezentanţii acesteia a folosului necuvenit reprezentat de cantitatea de material lemnos exploatată.

Pentru documentarea cauzei, în intervalul 04 - 06 mai 2015, specialişti ai Gărzii Forestiere Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj au efectuat un control, iar concluziile expertizei au condus la stabilirea unui prejudiciu în valoare de aproape 30.000 de lei, rezultat atât din tăierea ilicită de arbori, cât şi din tăierea unor arbori ale căror diametre nu aveau corespondent în actele de punere în valoare a partidei de material lemnos.

Cauza a fost instrumentată de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj, cu sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj - Biroul Delicte Silvice, în baza delegării şi sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Adauga comentariu