Din oras

Concesiunea pe moși și strămoși iscă gâlceavă între o enoriașă și Biserică

O clujeancă este nemulțumită că trebuie să plătească, o dată la 20 de ani, o taxă de 100 de lei, folosită pentru întreținerea mormintelor, unde sunt îngropați moșii și strămoșii săi. Vincze Adela spune că nu i se pare normal să dea acei bani, care intră în contul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, odată ce, cu ani în urmă acele locuri de veci au fost deja concesionate.

„Sunt foarte indignată de ceea ce se întamplă în vechiul Cimitir din Mănăștur, unde sunt îngropați din moși-strămoși bunicii și străbunicii noștri. Locurile de veci în care sunt înmormântați bunicii noștri au fost cumpărate de către aceștia de la biserica Adormirea Maicii Domnului din acest cimitir cu peste 50 de ani in
urmă. În august 2013, odată cu venirea la hramul bisericii a preotului Hognogi Dan, care împreună cu administratorul bisericii, Ticrea Simion, au trecut la concesionarea locurilor de veci si au mai perceput o taxă pentru această concesionare. Dar repet, locul de veci al familiei noastre era cumpărat de bunicii noștri de la biserică, iar bunicii nostri au revândut locul de veci părinților noștri cu chitanță înregistrată în regim special în registrul bisericii. Cum se poate ca un lucru odată vândut să fie și concesionat?”, a scris Vincze Adela, într-un mesaj trimis redacției

Nemulțumirea femeii pentru plata taxei de întreținere este atât de mare, încât a cerut Parohiei anularea actului de concesiune.

“La sesizările făcute de noi către preotul Hognogi de a anula acest act de concesionare, am primit refuzul lui. Ne-am adresat si Mitropoliei Clujului și răspunsul lor a a fost: „intenția preotului a fost aceea de a se intra într-o rânduială în ce privește cimitirul și de a avea o evidență precisă a mormintelor din cimitirul Parohiei.”, a mai scris reclamanta.

Contactat de reporterul Ziar de Cluj, preotul paroh Dan Hognogi a confirmat că fiecare moștenitor al locurilor de veci trebuie să plătească o taxă de întreținere. Bani care intră în bugetul bisericii.

„Cimitirul din Mănăștur, cel care este îngrădit, din jurul bisericii, este al Parohiei, de drept. Doamna face confuzie de terminologie, între „”a vinde” și „a concesina. După urbanizarea Mănășturului, mănășturenii au rămas cu mormintele lor vechi. Dar, odată la 20 de ani se reînnoiește concesiunea. Și se plătește o taxă de 100 de lei per mormânt. Asta înseamnă 4 lei per an, per mormânt. Ei nu au altceva de plătit decât această sumă de bani. Banii se chitanțează, ei primesc certificat de concesiune. Din acești bani, noi întreținem cimitirul, ducem gunoaiele, facem ce e nevoie ”, a declarat pentru Ziar de Cluj, preotul paroh Dan Hognogi, de la Parohia Ortodxă „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur.

Preotul a mai spus că banii nu intră într-un cont special, destinat cheltuielilor pentru cimitir, ci în bugetul general al Bisericii.

Întrebați dacă această taxă percepută pentru întreținerea cimitirelor este legală, reprezentanții Mitropoliei Clujului au precizat că da, atâta timp cât e vorba de un cimitir aflat în proprietatea unei parohii.

„Cimitirul din Mănăștur despre care îmi spuneți este proprietatea de drept a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”. Primăria nu are nici o treabă în administrarea acestuia.Parohia este responsabilă de buna funcționare a acestui cimitir”, a declarat preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

Locurile de veci din cimitirul vechi din Mănăștur pot fi vândute doar de către moștenitori. Iar prețurile sunt la mica înțelegere.

„Dacă un moștenitor pleacă din țară, de exemplu, și vrea să vândă locul de veci unde e înmormântat un strămoș, poate face acest lucru. Înțelegerea la preț se face între vânzător și cumpărător. Biserica nu are nici o treabă. Nu știm cu cât se vând locurile de veci, umblă vorba prin târg că sunt destul de mari prețurile”, a mai spus preotul Dan Hognogi, care este și Protopopul Clujului.

Pentru cimitirele publice, taxele de concesionare și întreținere se plătesc către Primărie. 

 

Foto: arhivă Ziar de Cluj

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *