Concert de colinde la spital, pregatit de bolnavi, recompensat de medici

Pacientii clujeni au uitat de bolile care ii macina si au pregatit, de Craciun, un mini-concert in Clinica de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) “Iuliu Hatieganu”. Bolnavii au avut o expozitie cu vanzare a obiectelor de Craciun pe care le-au realizat la sedintele de terapie ocupationala.

20 de pacienti internati in Clinica de Psihiatrie din Cluj-Napoca au pregatit un mini-concert de colinde pe care l-au sustinut astazi, la spital. Bolnavii au colindat, au fost recompensati cu dulciuri si au avut ocazia sa-si expuna obiectele pregatite in timpul sedintelor de terapie. In capatul Pavilionului V, in sala de mese, bolnavii de pregatesc pentru Craciun. Fiecare dupa cum stiu mai bine. Uita ca sunt internati si, pentru 20 de minute cat tine concertul, intra in ritmul normal de viata din preajma sarbatorilor de iarna. Georgeta, din Cluj-Napoca sta in primul rand si priveste trist. E in spital inainte cu o saptamana de Craciun si nu prea are chef de vorba. Se pregateste sa colinde, ca sa-si aline dorul de casa. “Au emotii, insa se descurca bine”, comenteaza, din usa, medicii rezidenti. In sala de mese frumos amenajata cu beteala, globuri si un bradut de Craciun, fetele bolnavilor se insenineaza si fiecare pacient colinda. Corul e omogen, spre multumirea dirijorului, doctorul Oana Craciun care da tonul, iar bolnavii incep sa fredoneze “O ce veste”. Si-au printat versurile pe foi si nu scapa niciun cuvant.

La nici 10 minute de la inceperea mini-concertului la care au participat benevol pacientii, holul pavilionului devine neincapator, odata cu sosirea infirmierelor si a bolnavilor din saloane. “Mos Craciun” ajunge la bolnavii invatati cu miscare scenica la fiecare vers. Mini-concertul se incheie cu  varianta moderna a lui “Dom-dom sa-naltam/ Sedative noi luam”, spre amuzamentul bolnavilor si al medicilor, deopotriva. Imediat dupa concert, colindatorii au fost recompensati cu dulciuri. Sefa Clinicii de Psihiatrie din cadrul UMF, Ioana Miclutia a oferit diplome si premii medicilor, asistentilor si rezidentilor de seama ai spitalului.

De pilda, pentru stil si devotement, laureate au fost Simona Botea, Aghi si Misa. Pentru ideea de initiere si perseverenta doamna profesor Rodica Macrea a primit aceeasi distinctie. Profesorul Miclutia i-a invitat, apoi, pe cei prezenti sa vada obiectele realizate de bolnavi in timpul sedintelor: pacientii au facut podoabe de Craciun, coronite, au crosetat esarfe, sau au decorat lumanari.

“Terapia ocupationala schimba perceptia de bolnav pasiv in persoana implicate si in autonomizare. Le creste stima de sine a pacientilor, nu zac la pat, sunt active, au bucuria ca lucrurile lor sunt apreciate, iar din ce cumparam noi, ele isi cumpara alte materiale care au nevoie”, a aratat profesorul Ioana Miclutia.

Evenimentul de Craciun e la a XX-a editie si a fost inceput imediat dupa Revolutie. Concertul caritabil se deruleaza de doua ori pe an la Clinica de Psihiatrie din Cluj-Napoca: de Pasti si de Craciun.

 

Adauga comentariu