Concept nou la Cluj. Parcari rezervate pe durata foarte scurta pentru parintii elevilor din zona centrala

Strada Avram Iancu este blocata zilnic de parintii care refuza sa faca cativa pasi, din parkingul din Baba Novac pana la institutia de invatamant, pentru a-si conduce copiii la scoala. Pentru ca situatia persista de multi ani si amenzile nu reusesc sa rezolve problema, reprezentantii municipalitatii incearca sa gaseasca solutii alternative. In perioada urmatoare se vor experimenta locurile de parcare rezervate pe durata foarte scurta.

Problema blocajelor din zona Avram Iancu este cunoscuta de clujeni de ani buni. Ziar de Cluj a semnalat in repetate randuri coloanele de masini parcate in zona Colegiului „George Cosbuc”, ce ajunge de multe ori aproape de Cimitirul Central. Satui de parintii care dau peste cap traficul pentru ca opresc ilegl pentru a-si lasa sau astepta progeniturile, autoritatile cauta solutii alternative. Maine, membrii Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulatiei vor vota experimentarea masurii de rezervare a locurilor de parcare pe durata foarte scurta in apropierea unitatilor de invatamant.

Ca o prima locatie se propune ca pe strada Avram Iancu, intre strada Baba Novac si pana vizavi de strada Aviator Badescu sa se interzica oprirea intre orele 7.00 – 8.00, cu exceptia celor care aduc copii la scoala. Pentru sensul spre Calea Turzii, zona rezervata este cea de pe Calea Turzii din alveola existenta de langa fostul liceu de coregrafie. Probleme poate si mai mari se intalnesc in zona dupa-masa. Din pacate, in momentul de fata, parintii blocheaza traficul pe strada Avram Iancu intre orele 12.00 si 16.00, adica un interval orar mult prea mare pentru ca sa poata fi aplicata aceasta solutie.

„Acum am deschis cutia Pandorei, urmeaza sa vad ce parere au si colegii si cu ce idei vin. Problema e ca dupa-masa intervalul e destul de mare si trebuie sa merg la reprezentantii scolilor sa vad cam la ce ore se termina cursurile pentru elevii din clasele mici, pentru ca in general acestia sunt asteptati. Pe de alta parte trebuie vorbit si cu parintii, pentru ca in momentul in care isi lasa masina parcata 5 minute, nu mai are loc urmatorul parinte. Trebuie sa fie o chestie fluida, parintele sa-si lase copilul, il traverseaza pe la semafor si pleaca, sa-i faca loc urmatorului. Daca fiecare sta 5 minute nu se rezolva nimic, nu am cum sa rezerv atatea locuri, nu exista nici fizic”, explica Mirela Marincean, sef serviciu siguranta circulatiei.

Parintii, supravegheati de politisti

In zona propusa de Mirela Maricean, toate locurile de parcare sunt in regim cu plata orara, astfel ca niciun riveran nu va avea de suferit. Daca solutia se va dovedi utila, se vor experimenta masuri similare si in zona Universitatii, pe strada Arges si in alte locatii problematice. Pentru zona Universitatii, o posibila situatie ar fi parcarea de pe Kogalniceanu, unde plata orara ar putea sa inceapa abia dupa ora 8.00, pentru ca inainte sa poata opri parintii.

„Pentru a implementa proiectul vor fi necesare, in primul rand, indicatoare rutiere cu oprirea interzisa in intervalul orar respectiv, cu exceptia parintilor. Cu siguranta e nevoie si de politisti locali sau rutieri pentru ca in caz contrar nu le va respecta nimeni. E la fel ca in cazul parcarilor destinate persoanelor cu dizabilitati. Sunt semnalizate, sunt indicatoare cu mesaje ce ar trebui sa ne atinga pe toti si totusi se ocupa de alti soferi”, adauga Mirela Marincean.

Daca propunerea va fi acceptata, parcarea rezervata pe durata foarte scurta va fi implementata in cel mult trei saptamani.

 

Comentarii

Idee Buna

22.01.2015 17:56

Orice institutie de interes public (scoala, primarie, ANAF, etc) ar trebui sa aiba un numar corespunzator de locuri de parcare pe durata scurta, si locurile sa fie rezervate institutiei respective pe toata durata programului ei de functionare (in general 8-16). Este inadmisibil sa cauti parcare juma de ora ca sa depui o declaratie la ANAF desi operatiunea in sine dureaza 5-15 minute (in functie de cat ai de asteptat la coada).

marius

23.01.2015 10:29

Foarte bine, eu mă gândesc sa fie interzis parcatul în centru pentru cetățenii nebugetari, iar bugetarii safe obligări sa stea minim 10 ore gratuit. Eventual sa fie o bariera ce sa blocheze accesul restului cetățenilor în centru

x

23.01.2015 08:36

Abonamentul de parcare in centrul clujului costa 50 RON pe luna, asa incat cei care lucreaza in centru vin toti cu masina si ocupa toate parcarile din jurul institutiilor timp de 8-12 ore pe zi. Eu daca ma duc sa depun o declaratie la ANAF, nu gasesc un loc cat sa stau 10 minute.Rezolvarea acestei probleme ar fi, ca abonamentul de parcare SA NU FIE valabil in jurul institutiilor publice, respectiv, daca cineva vrea abonament langa aceste institutii, sa plateasca 1000 RON/luna.Va zic eu ca toti avocatii/notarii/functionarii si-ar lasa masina acasa.

elf

23.01.2015 11:29

propunere.sa fie mutata parcarea auto dupa terminarea lic Sincai spre cimitir , pe partea cu lic Coscub pana la agentia Reiffeisen .Astfel toti parintii care lasa copiii la Cosbuc nu var mai bloca trraficul.Observatie : parintii de la Sincai au si varianta pe langa Baba Novac cu posibilitate de intoarcere pe la florarie Magnolia in timp ce pentru Cosbuc varinata de intoarcere e mai dificila.Mutati parcarea de la Sincai la Cosbuc si tot traficul va fi rezolvat Solutie oferita de un parinte care sta in fiecare dimineata 12 min pe Avram Iancu cu coada de la cimitir.

Mihai

23.01.2015 16:23

Alte aberatii marca primaria Cluj-Napoca. In primul rand nimeni nu va respecta aceasta "rezervare". In al doilea rand clasele 0-4 nu au ce cauta in centru - ar trebui sa fie mutate in cartiere. Poate chiar si pana la clasa a-8a. Copiii de la clasa a 5-a in sus pot veni si cu autobuzul sau cu microbuzele scolare. 

Adauga comentariu