Comunitatea clujeana se implica. Luna decembrie, luna evenimentelor caritabile

Pentru ca sarbatorile de iarna nu reprezinta doar un decor specific sau primirea de cadouri, ci o stare de spirit, luna decembrie a devenit luna evenimentelor caritabile. In asteptarea sarbatorilor de iarna, clujenii aleg sa se puna in ipostaza Mosului ceva mai devreme, astfel ca aproape zilnic are loc un eveniment caritabil de la concerte pana la targuri sau donatii. Indiferent daca aceste proiecte au traditie sau nu, ele demonstreaza ca un cadou e cu mult mai valoros atunci cand e oferit dezinteresat. Luna decembrie e o luna in care comunitatea clujeana alege sa se implice, parca, un pic mai mult.

Luna decembrie e luna evenimentelor caritabile. Indiferent ca sunt concerte de colinde, sau targuri sau donatii, evenimentele acestei lunii mizeaza pe implicarea sociala mai mult ca niciodata. Astfel, in spiritul sarbatorilor de iarna, pe toata durata lunii, clujenii au ocazia de a se implica in diverse proiecte, de a-si rupe putin din timpul lor pentru ai ajuta pe ceilalti printr-un cadou sau un colind din suflet.

Primul eveniment caritabil al lunii, se va desfasura in 2 decembrie. Club Shelter organizeaza un concert caritabil pentru Asociatia pentru protectia animalelor Ray. Accesul la eveniment este gratuit, insa la intrare vor fi amplasate cutii de donare. Cu banii pe care-i vor primi, reprezentantii Asociatiei RAY isi propun sa cumpere mancare pentru animale, dar si sa acopere o parte din datoriile pe care le au fata de veterinari. Mai mult, asociatia se ocupa de salvarea cainilor fara stapan, de actiuni de vaccinare, sterilizare, microcipare si diverse tratamente.

Sursa Foto: clujmed.ro

In data de 4 decembrie la Grand Hotel Italia va avea loc Balul caritabil pentru dotarea unei sali de operatii pe inima la copii. Evenimentul este organizat de colectivul Institutului Inimii si se afla la cea de a doua editie. Intrucat Institutul Inimii "Niculae Stancioiu" din Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante centre de tratare a bolilor cardiovasculare din Transilvania, operatiile cardiovasculare pe copii reprezinta o prioritate, informeaza Clujmed. Anul trecut pentru aceeasi cauza s-au strans 22.000 de euro, din care s-a achizitionat o parte din necesarul de aparatura pentru sectiile de cardiologie si chirurgie. Au fost cumparate peste 70 de aparate si patru sectii au fost partial dotate. La balul din acest an, biletul de participare costa 100 de euro de persoana.

Un alt proiect caritabil este cel al asociatiei ghizilor clujeni. Astfel, sambata, 5 decembrie, Cluj Guided Tours, Asociatia de ghizi de turism organizeaza, cu ocazia sarbatorilor de iarna un tur ghidat al "Orasului Comoara", cum il numesc ei. Ghizii promit legende si povesti cu iz de iarna, punctul de pornire al turului fiind Piata Muzeului, in fata Bisericii Franciscane, de la ora 15. In cadrul acestui tur ei vor percepe o donatie de 10 lei per persoana si dulciuri. Mai mult, toate donatiile in bani si cadourile vor fi oferite Centrului Pinocchio pentru copii cu handicap sever.

Luna decembrie continua, in zilele 7-11 cu campania Organizatiei Studentilor Medicinisti, "Doneaza sange! Fii Erou!". Prin intermediul acestei campanii, organizatorii doresc sa dea startul unui proiect mai amplu, acela de a atinge un procentaj european in randul donatorilor de sange. Scopul lor este acela de a ajunge la un numar de 750 de donatori in cadrul celor 5 zile de campanie si sa informeze cetatenii despre importanta actului donarii sangelui. Campania reprezinta si primul pas in proiectul pentru marirea capacitatii de stocare a Centrului de Transfuzii din Cluj. Partenerii principali sunt cei de la Beard Brothers si The Sisterhood, care contribuie la promovarea valorilor umane si la formarea unui spririt civic devoltat in orasul Cluj-Napoca, informeaza Robert Simon initiatorul proiectului. Donatorii primesc 7 bonuri de masa in valoare de peste 60 de lei, analizele pentru Hepatita B si C, HIV, HTLV, leucemie, VDRL, Sifilis, HB, grupa de sange si Rh, anticorpii anti-eritrocitari sunt gratuite. Mai mult, ei asigura si o reducere de 50% pentru transportul in comun R.A.T.U.C timp de o luna, plus o zi libera de la serviciu, scoala sau facultate. Viitorii donatori sunt asteptati intre orele 7.30 si 13 la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Cluj-Napoca.

Marti, 8 decembrie la Amifiteatrul de Zoologie din cadrul Facultatea de Biologie si Geologie va aea loc un concert caritabil de colinde denumit "Visul unei nopti de iarna". Organizatia Studentilor pentru Natura se ocupa de realizarea acestui eveniment.

"Organizația Studentilor pentru Natura va invita si in acest an la un concert de colinde! Si pentru ca nu exista Craciun fara fapte bune, concertul nostru va avea aspect caritabil! Haideti sa traim cu totii magia unei sarbatori frumoase si pasnice in data de 8 Decembrie la Facultatea de Biologie si Geologie! Va asteptam cu multe colinde, ceva dulce si fermecator si zambete largi!", informeaza organizatorii

In 9 decembrie, de la ora 18:30, un alt eveniment caritabil este realizat de Organizatia Studentilor pentru Turismul Romanesc. Spectacolul intitulat "Care-i fruntea" se afla la cea de a IX-a editie si se va desfasura in Aula Mare a Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor. Scopul lor este de a crea un moment autentic romanesc si de a-i provoca pe ceilalti sa-si prezinte obiceiurile si porturile populare. Mai mult, in cadrul spectacolului va avea loc si o licitatie de produse traditionale in schimbul unor donatii. Ei doresc sa stranga banii pentru diferite cazuri sociale, mai exact, vor sa ajute centrul de servicii sociale "Sfanta Veronica". In cadrul acestuia functioneaza si o casa de tip familial destinata ocrotirii copiilor, centrul de formare a deprinderilor pentru viata independenta, Casa speciala "Sfantul Nectarie", centrul maternal destinat adapostirii temporare a mamelor care intampina diverse probleme. Pe langa acestea, studentii doresc sa faca donatii si caminului pentru batrani "Sfanta Maria". Cu intentia de a recrea atmosfera placuta a sezatorilor din trecut vor imbina prezenta ansamblurilor de dans popular cu mancarea traditionala precum sarmale sau cozonaci. Intrarea la eveniment este libera. 

Seria concertelor de colinde continua vineri, 11 decembrie de la ora 18 la Casino – Centrul de Cultura Urbana din Cluj-Napoca. Aici, va avea loc un concert special de colinde organizat de catre Clubul Monarhistilor Clujeni. Aflat la cea de a treia sa editie, colindul regal va oferi publicului posibilitatea de a audia colinde traditionale romanesti, dar si din repertoriul international. Evenimentul se remarca, in special si pentru scopul caritabil. Toate fondurile stranse in cadrul spectacolului vor fi folosite pentru pragatirea cadoului de Craciun pentru copiii abandonati aflat in grija Casei de Copii "Maica Domnului" din Cluj-Napoca.

Un alt proiect umanitar cu traditie este "Nepoti de Craciun". Aflat la cea de-a sasea editie, evenimentul se va desfasura la Polus Center in zona de food court in data de 13 decembrie. Proiectul consta in strangerea de alimente pentru bunicii din centrele de zi din Cluj. In 2010, au fost ajutati 100 de bunici, iar anul trecut s-a ajuns la un numar de aproximativ1500 de bunici. Continutul unei pungi de cadou consta in: un litru de ulei, un kilogram de zahar, un kilogram de faina, o punga de paste, un cozonac si doua portocale. De asemenea, se pot face si donatii in bani.

In zilele de 19-20 decembrie, Beard Brothers si The Sisterhood organizeaza la Cazino targul caritabil "Winter Charity Fair". Fondurile stranse in urma acestuia vor fi investite in cea de a opta campanie a organizatiei, care are ca scop achizitionarea unei masini care sa fie transformata in primul taxi comunitar. Acesta va fi utilizat in transportul persoanelor cu deiciente si cazuri sociale in regim gratuit. 

Adauga comentariu