Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj stă capră în faţa voinţei lui Alin Tişe care vrea, mort-copt, să transforme CMID într-o nouă rampă tip "Pata Rât". Plus un compendiu de expresii uzuale Tișe-română, de folosit la tăierea “pamblicii”

De câteva săptămâni, în ciuda evidenţei şi a prevederilor legii, Alin Tişe azvârle la presa care pune botul la portofelul Consiliului Judeţean Cluj, informaţii despre iminenta “deschidere” şi “dare în folosinţă” a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor.

Prin urmare, aşa, pe uşa din dos “că proiectul nu este gata”, azi se deschide CMID. Se uzează de subtrefugiul “supra-umplerii rampei de deşeuri de la Pata Rât” – că în perioada aceasta de restricţionare a circulaţiei, nici “o mână” criminală nu s-a mai putut apropia cu ţigara vreunui minor să aprindă “gozul” şi să de-umple rampa cam ilegală a RADP Cluj-Napoca de la Pata Rât. Cam ilegală că se tot prelungesc autorizaţii de mediu şi “rampa” tot “fură” din terenul din jur.

Problema supra-umplerii rampelor de “goz” de la Pata Rât era cunoscută de către toţi “gozerii” “Situaţiilor de Urgenţă” şi de la “Mediu” din Cluj încă de acum 10 ani (cel puţin), cu acutizare încă de acum trei ani, de când ministrul Mediului, Graţiela Iordache le-a atras atenţia lui Tişe şi lui Boc că rampa este la o lună distanţă de umplere peste capacitatea admisibilă. Era o lună lumină, că s-a prelungit (prin foc şi pară) până anul acesta în ianuarie când Comisia Județeană pentru Situații de Urgență a constatat “stare locală de urgență la Pata Rât”, “din cauza supraîncărcării rampei neconforme a muncipiului Cluj-Napoca, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public”. Ce buni observatori sunt băieţii şi fetele acestea de la CJSU şi cum mai taie ei degeaba frunză la câini! Păi nu behăia Tişe încă de la Marile Inundaţii cu Levigat de acum trei ani că e stare de urgenţă? Behăia, dar nu la puterea politică care trebuie. Acum sunt “ai lui la putere”, aşa că “ciocul mic, joc de gleznă” – stă capră CJSU în faţa lui Tişe, nu “viţăvercea” ca până acum.

Şi ca să vedeţi hal de ancorare în realitate, cei de la CJSU au decis în luna aprilie a anului curent (din pozţia capră, fireşte), că “în momentul în care rampa de la Pata Rât va fi umplută în proporție de 75%, iar Agenția Județeană de Mediu, conform legii, va sista depozitarea gunoaielor în acel amplasament, să devină operațională prima celulă a CMID”.

Cu nonşalanţa ticăloşeniei ni se spune ceva de genul: “Poate părea complicat, însă nu e. Se închide o rampă plină, se deschide una goală; tot muntele de deșeuri se mută la CMID, iar zona rampei neconforme de la Pata Rât trebuie adusă de Primăria Cluj-Napoca la starea inițială.” Şi totul li se pare în ordine, legal şi în conformitate cu angajamentele luate de CJ Cluj (cu Tişe la cârmă) acum 11 ani?

Oricum, rampa RADP e umplută în proporţie de peste 75% de ani de zile. Dar se auto-aprindea şi scăpa de surplus. Anul acesta nu s-a mai putut auto-aprinde, dar dau foc la legi cei de la CJSU în interesul lui Boc şi Tişe.

Apoi, depozitarea în prima celulă a deşeurilor municipiului Cluj-Napoca şi numai ale acestui municipiu, contravine grav asocierii care este beneficara CMID: toate UAT-urile semnatare din Cluj (culmea, singurul UAT care nu a semnat este chiar Cluj-Napoca. Era prima Sorin Apostu atunci şi nu prea se înghiţea cu Tişe. Dar taman Cluj-Napoca beneficiază de mânărie). Mai mult, operarea RADP pe CMID este ilegală – s-a făcut zilele acestea o licitaţie pentru stabilirea operatorului, în totală neconformitate cu prevederile proiectul depus acum 11 ani la UE şi pentru care s-au primit banii! Ce-i drept, deja aproape am dat înapoi, din buzunarul tuturor clujenilor, banii daţi de UE, cu tot cu penalizări – aşa că acest proiect al CMID nu mai e cel care a fost depus la UE, deci Tişe şi ai lui pot să facă baletul necesar printre legi ca să fie bine, să nu-i fie lui rău. Pe procurori oricum îi doare-n bască, încă nu i-a fluierat stăpânul să-i pună să facă aport cu Tişe-n gură.

Apoi, operarea primei celule şi exploatarea reciclabilelor era condiţia de obţinere a banilor necesari pentru construcţia celei de-a doua celule (şi tot aşa). Dar cum utilajele de sortare ale CMID există dar lipăsesc cu desăvârşire, rolul acestei “investiţii” rămâne de a se transforma într-o nouă rampă de deşeuri la Pata Rât - cu ajutorul neprecupeţit al RADP Cluj-Napoca - şi atât. Se va umple cu nesortabil de la RADP, restul UAT-urilor clujene vor rămâne cu buzele umflate, clujenii cu ţeapa celui mai "modern" Centru de Management Integrat al Deşeurilor. Măcar se vor acoperi toate mânăriile prin care s-au uns cariere politice şi economice la Cluj cu banii din deşeurile exploatate de răposatul Varga “Ţiganul” la Pata Rât.

Mizeria se va ascunde sub preş.

Dacă se deschide CMID, se deschide într-o ilegaltate deplină. fără acord de mediu, fără operator licitat conform înţelegerii cu UE şamd – asta se prefac că nu pricep colportorii mass media ai minciunilor lui Tişe. Şi nu pricep că ceea ce fac, aruncând aceste minciuni pe piaţă, este complicitate măcar la fake news.

Pentru ei şi cititorii lor mai inteligenţi ca ei, activistul de mediu Szacats Istvan, a pregătit un “compendiu de expresii uzuale uzualeTișe-română, de folosit la tăierea “pamblicii” la CMID”. Spor la lectură!

“e o mare victorie” - e un epic fail nefuncțional

“se încheie o etapă” - de fapt urmează încă cel puțin 3 ani de chinuială extrem de costisitoare până CMID-ul începe să funcționeze măcar aproximativ cum era planificat

“un efort complex de management” - cu studii care se contrazic una pe cealaltă, cu scandaluri, cu contracte reziliate, cu procese, cu furtul unui deal (chiar expresia lui Tișe)

“s-a rezolvat problema județului” - printr-o românească: îmburdarea gozului într-o râpă mai mare, fără prelucrare, fără acte

“cea mai performantă stație” - instalațiile, subdimensionate din start, putrezesc pe câmp, toate trebuie schimbate

“avize în regulă” - dacă ANPM-ul dă autorizația integrată de mediu, a doua zi pot să meargă să dea cu subsemnatul la Parchet

"conform nu normele europene” - nici măcar standardele re-milogite pentru amânare de România

“era colectării selective” - de fapt administrația locală n-a fost în stare să asigure nici 40% din infrastructura necesară (pubele etc)

“UE ne felicită” - de fapt UE urmează să analizeze o nouă serie de denunțuri privind gestiunea frauduloasă a CMID

“RADP e pregătită” - de fapt pe poarta RADP-ului abia dacă pot să treacă 2 camioane una lângă cealaltă, și o să stea mașinile de gunoi ca taxiurile la gară

“RADP asigură procesul tehnologic” - cu un ciur de capacitate insuficientă, care poate să facă niște tratare mecanică, cu tratare biologică zero?

“RADP va muta muntele de gunoi la CMID” - în sensul că în 10 ani că prima dată trebuie să îl treacă prin ciurul care nu e în stare să ducă nici deșeurile județului

“operatorii au fost contractați” - de fapt cuțitele sunt pe masă din cauza cerințelor absurde, situația e volatilă

“populația informată” - cu alea 2 flyere, majoritatea nici nu le-ați văzut?

“management exemplar” - cu peste 7 milioane de euro prădați, și asta numai ce se știe în acte?

“mulțumim echipă” - care, confrm DNA, ar trebui să plătească 13 milioane de lei, dar pe care, dintr-un motiv ciudat Tișe nu-i execută.

“mulțumim pentru încredere” - votați PNL.

Adauga comentariu