Diete

Combinatii alimentare nepotrivite

 

Alimentele devin mai putin digerabile si mai greu de asimilat daca au fost combinate prost. In prezenta unor deranjamente ale aparatului gastrointestinal cum ar fi balonarea abdomenului, digestia lunga si dificila, constipatia si arsurile stomacale, se crede adesea ca este suficient sa eliminam consumul de carne, sa inlocuim cerealele decorticate cu cereale integrale si zaharul cu mierea, sa nu mancam din cutii de conserve. De multe ori insa, ceea ce nu se respecta este ansamblul regulilor privind compatibilitatea hranei si a combinatiilor alimentare cu nevoile organismului, reguli care rezulta din fiziologia digestiei.

 

 

 

 

Nu toate alimentele se digera la fel de repede si in acelasi mod, deoarece in cadrul procesului digestiv sunt implicate multe enzime, fiecare dintre ele fiind specializata sa actioneze asupra unei anumite legaturi chimice. De pilda, amilazele actioneaza asupra amidonurilor, proteazele supra proteinelor si lipazele asupra lanturilor de grasimi. Mai mult, unele enzime sunt active in mediul acid, iar altele, numai intr-un mediu alcalin.

 

 

 

 

In concluzie, este evident ca punand laolata alimente slab compatibile intre ele, riscam ca unele, daca nu chiar toate, sa nu poata fi digerate. Iata unele cazuri:

 

 

 

 

– Alimente care contin proteine impreuna cu alimente care contin aminoacizi: Proteinele necesita un mediu acid si, de aceea, in timpul digestiei, stomacul produce mai mult acid clorhidric. In schimb, carbohidratii trec printr-o digestie prealabila in gura si, ajungand in stomac, au nevoie de un mediu alcalin; daca in stomac s-a creat intre timp mediul acid necesar proteinelor, digerarea carbohidratiilor este blocata si acestia se opresc, in asteptarea posibilitatii de a trece in intestinul subtire, unde sucurile pancreatice vor crea un mediu alcalin convenabil; asta inseamna ca, de pilda, macaroanele cu sos de carne, o mancare gustoasa si clasica la multe popoare, amana considerabil efectuarea digestiei si poate conduce la balonarea abdomenului si la fermentatie.

 

 

 

 

– Alimente care contin proteine  impreuna cu diferite alte alimente care contin proteine: De multe ori, la aceeasi masa se servesc doua sau mai multe feluri de proteine de origine diferita: poate fi vorba de bucata de branza de la sfarsitul mesei, dupa ce s-a mancat carne sau peste, ori unele preparate mai complicate, cum ar fi rulada de carne.

 

 

 

 

Problema prezentei simultane a diverselor alimente care contin proteine, la aceeasi masa, deriva din faptul ca stomacul nostrum produce sucuri gastrice in momente diferite si cu compozitii diferite, legate de tipul de proteine pe care urmeaza sa le digere.

 

 

 

 

O combinatie deosebit de nociva este aceea dintre carne si lapte. Intr-adevar, laptele coaguleaza atunci cand vine in contact cu acidul din stomac, inchizand bucatelel de carne in interiorul cheagului; astfel carnea este izolata si nu mai intra in contact cu sucul gastric, urmand sa parcurga intreg tractul intestinal fara a fi digerata.

 

 

 

 

– Bauturi si alimente acre impreuna cu alimente bogate in amidon: Amidonurile, a caror digestie incepe in mediul alcalin din interiorul cavitatii bucale, nu se mai digera daca sunt insotite de bauturi acre, care aciduleaza acest mediu. Lamaia, otetul, fructele acre, cum sunt ananasul, ciresele, capsunile si sucurile de fructe, ar trebui consumate la mari intervale de timp fata de carbohidrati.

 

 

 

 

– Bauturi si alimente acre impreuna cu alimente care contin proteine: Alimentele care contin proteine sunt digerate in mediu acid, deci se poate crede ca aciditatea bauturilor nu le creeaza probleme. Dar realitatea este alta. Secretia acidului clorhidric in stomac este reglata de un mecanism de natura sa impiedice acest fenomen atunci cand in stomac exista deja un mediu acid. Dar, spre deosebire de alti acizi, acidul clorhidric este singurul care activeaza enzima (pepsina), desemnata sa digere proteinele si, ca atare, in prezenta altor acizi, proteinele nu pot fi digerate.

 

 

 

 

– Zahar si fructe, impreuna cu alimente care contin amidon si proteine: Alimentele dulci, de tipul zaharului si a mierii, au proprietatea de a inhiba secretia sucului gastric si miscarea stomacului, ingreunand astfel digerarea altor alimente. Compozitia fructelor pe baza de zaharuri simple face inutila interventia digestiva a cavitatii bucale si astfel, zaharurile ajung in intestinul subtire, unde sunt absorbite dirtect.

 

 

 

 

Daca fructele se mananca separate, timpul afectat digestiei este foarte scurt; dimpotriva, daca ele se consuma dupa alte alimente, ele trebuie sa astepte  ca mai intai toate celelalte alimente sa fie digerate, inainte de a ajunge sa fie absorbite  in intestinul subtire; rezultatul este ca stationeaza multa vreme in stomac, producand fermentatie si implicand in fermentatie restul de alimente.

 

 

 

 

Grasimi impreuna cu alimente bogate in proteine: Atunci cand consumam carne, peste sau oua pregatite cu smantana, incetinim mult digestia, deoarece substantele grase inhiba secretia de acid in stomac si incetinesc miscarile stomacului. La fel se intampla si cu uleiul, dar in mai mica masura.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *