Politica

Comasarea instituțiilor și concedierea bugetarilor. Ce ascunde inițiativa guvernamentală?

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, Lia Olguța Vasilescu a reafirmat inițiativa legislativă privind reorganizarea și comasarea unor instituții și agenții guvernamentale. Se presupune că primele sectoare bugetare ce vor fi afectate sunt cele din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și a Ministerului Muncii.  

Instituțiile din subordinea Ministerului Muncii, pentru care se are în vedere reorganizarea, sunt: Inspecția Muncii, Casa Națională de Pensii, Agenția Natională pentru Ocuparea Forței de Muncă, (ANOFM), Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). De asemenea, la Ministerul Agriculturii, instituțiile care dispar prin comasare, sunt: Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și a Materialului Săditor, Oficiile de studii pedologice și agrochimice județene. Activitatea altor unități din subordinea acestui minister va fi preluată de Direcțiile Generale pentru Agricultură Județene, precum: Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu″, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor și Agenția Domeniilor Statului, 

Pentru a afla ce impact pot avea asemenea restructurări ori ce influență au aceste decizii asupra angajaților bugetari la nivel județean, am contactat câteva agenții județene din Municipiul Cluj-Napoca. Cei din conducerea Casei Județene de Pensii Cluj au susținut că nu cunosc detalii în ceea ce privește comasarea instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii, iar pe cale internă nu au fost notificați în niciun fel. Fiind străini de subiect, nici nu l-au comentat. Este puțin probabil însă, ca un subiect care este făcut public de către un ministru (în stilul caracteristic al coaliției de guvernare de a arunca praf în ochi, de a dezinforma și de a semăna panica), fiind o inițiativă legislativă care a trecut de Senat din luna noiembrie a anului 2017, să rămână necunoscută structurilor județene din subordinea Ministerului Muncii.

La Direcția pentru Agricultură a Județului Cluj, doamna Hicea Silvia, de la Departamentul de Comunicare, știa de existența unui asemenea proiect de lege. Potrivit acesteia și în concordanță cu proiectul de lege, personalul structurilor reorganizate se preia, prin transfer, de instituţiile publice la care trece activitatea acestora, în limita posturilor aprobate acestor structuri. Potrivit prevederilor legale, angajații vor beneficia de drepturile salariale acordate, pentru categoriile de funcţii din cadrul structurii care preia activitatea. Conform celor susținute de Hicea Silvia, nu vor fi supuse comasării Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Cluj (APIA) și nici Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Merită amintit că, această inițiativă legislativă aparține unui grup de santori și deputați, care a fost depus în Senat încă din luna noiembrie 2017, iar acum se află în dezbatere în Camera Deputaților. Schimbarea, se spune, este făcută în beneficiul fermierilor, pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri la instituțiile publice care răspund de sectorul agricol. Astfel, o serie de instituții, care astăzi funcționează independent unele de altele, vor dispărea. 

De fapt, prin intermediul acestor măsuri, guvernul nu vrea decât să mai creeze o suprastructură destinată sinecurilor. Această schimbare este caracterizată de formalism, deoarece nu este pentru prima oară când, în România, modificările sunt pur nominale: este înlocuit doar numele unei instituții. În acest fel este simulată reforma Instituțiilor de Stat, dar numărul de votanți bugetari este păstrat neatins. 
De fiecare dată, însă, atunci când este nevoie de acoperirea unei găuri negre bugetare, metoda funcționează în mod sigur: se schimbă fie numele unei străzi, fie numele unei instituții, câte și mai câte alte găselnițe de moment, iar cetățeanul cuminte va fi nevoit, la rândul lui, să își schimbe un act, să modifice un document, să mai facă un xerox, golindu-și buzunarele – și așa găurite – în haznaua statului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *