Editorial

Comandantul suprem Iohannis: Români, la alegeri, înainte!

Coronavirusul face ravagii în România și în toată Europa, am ajuns la 5.000 de cazuri noi pe zi și stabilim recorduri negative la decese și internări la terapie intensivă, dar și în vreme de pandemie, bătălia politică este în toi.

Unul dintre fronturile de luptă între PNL și PSD este stabilirea datei alegerilor. PNL, Ludovic Orban și Klaus Iohannis vor ca ele să aibă loc în 6 decembrie, ca să obțină victoria și astfel să guverneze cu un parlament „al lor”, nu cu unul ostil, cum este acum cel dominat de PSD și care își încheie mandatul în două luni. De cealaltă parte, PSD vrea să mai amâne alegerile, cu trei luni, în speranța că, și pe fondul crizei Covid, va reuși să mai erodeze din popularitatea PNL și să recupereze din punctele electorale pierdute.

Klaus Iohannis a învățat să fie președinte-jucător și a făcut vineri o mutare care practic face aproape imposibilă amânarea alegerilor de către PSD. Președintele a retrimis în parlament spre reexaminare, așa cum îi permite Constituția, legea care stabilea că parlamentul este forul care decide când vor avea loc alegeri parlamentare în România. Legea fusese înainte atacată la CCR dar curtea, dominată de foști lideri PSD – îl amintesc aici doar pe Valer Dorneanu, șeful curții care a fost președintele Camerei Deputaților în trecut, a decis că în momentul în care legea va intra în vigoare, se abrogă Hotărârea de Guvern prin care Ludovic Orban a bătut în cuie că ne vom vota deputații și senatorii în 6 decembrie.

Prin cererea de reexaminare a legii respective, Iohannis păstrează în vigoare hotărârea dată de guvern și câștigă timp prețios în această bătălie. Mai mult, președintele îi atenționează pe aleșii din parlament că deja calendarul pentru alegeri este foarte avansat, că au fost depuse deja candidaturile și că orice intervenție pentru a amâna alegerile în afară de o eventuală stare de mobilizare, stare de război, stare de asediu sau de urgență, s-ar putea constitui într-un abuz.

Urmează acum replica PSD, prin Ciolacu, Dâncu și ai lor tovarăși, care au de făcut o mutare grea. Procedural, Parlamentul trebuie să dezbată din nou legea și să o treacă prin ambele camere, Senat și Camera Deputaților. Chiar dacă legea este dezbătută în regim de urgență, procedura tot durează minim trei zile. După ce Parlamentul o adoptă stă două zile în așa numitul ”control de constituționalitate”, perioadă în care poate fi contestată de grupurile parlamentare ale PNL, de exemplu. Dacă PNL atacă legea la Curtea Constituțională, o decizie a judecătorilor durează cel puțin câteva zile dacă nu mai mult, apoi se pierd alte 10 zile cu motivarea deciziei CCR. După motivarea judecătoriloe CCR, legea merge spre promulgare la președinte, unde acesta are din nou un termen de 10 zile pană să o promulge.

Vedeți cumva posibilă toată această tărășenie legislativă pană la sfârșitul lunii noiembrie? Să fim cârcotași și să zicem că da, este vorba de PSD, ei au dat Ordonanța 13, au modificat legile justiției, etc., dar nici chiar PSD-ul nu cred că își permite să amâne alegerile cu câteva zile înainte de scrutin, după ce campania electorală și toate celelalte proceduri se vor fi terminat.

Mai este o mare necunoscută în ecuația alegerilor parlamentare, și anume pandemia Covid-19. E greu de prevăzut astăzi dacă această creștere explozivă a numărului de cazuri va continua în același ritm și la ce cifre se va ajunge în decembrie. Și cum va influența acest lucru disponibilitatea electoratului de a ieși din casă și de a se duce la vot? Și cum îi vor privi pe cei care le cer să se ducă să voteze în aceste condiții? Sau, dimpotrivă, poate își vor face efectul recentele măsuri mai restrictive adoptate de guvern în gestionarea molimei, vor scădea îmbolnăvirile și oamenii vor putea vota mai în siguranță.

E adevărat că alegerile locale din 27 septembrie au fost destul de bine organizate și măsurile de prevenire a răspândirii virusului au produs efectele scontate în ziua votului, dar mișcările de „trupe” din timpul campaniei electorale au contribuit și ele la creșterea numărului de cazuri de Covid-19.

Pentru moment, pare că Iohannis, Orban și „armia” PNL au câștigat o bătălie importantă. Dar până la a câștiga „războiul” pentru noul legislativ al țării, mai este cale lungă.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *