Din oras

Colonie de lilieci din Grigorescu, salvata de la moarte de vecinii inimosi

O colonie de lilieci a fost zidita in spatiul in care se adaposteau de ani de zile, o fanta intre doua elemente ale blocului, odata cu lucrarea de reabilitare termica a imobilului de pe strada Donath, XIII. La interventia vecinilor, liliecii, specie protejata, au fost salvati.

“Intre cele doua tronsoane de geamuri era un spatiu, unde erau liliecii. Am facut un pic de taraboi pentru ca au izolat tot si liliecii au ramas inauntru. Am vorbit si la Protectia Mediului, dar am inteles ca trebuie sesizare si apoi imi raspund. Dar in 30 de zile liliecii mor ziditi acolo. E inuman! E o cruzime…
Dupa un pic de “galagie” au facut doua gauri. Am adus tevi, ca la Pestera Vantului, sa fie montate, sa aiba acces liliecii. E o gaurica mica, nici nu se vede de la distanta. Sa traiasca pentru ca sunt ocrotiti de lege, asta este cel mai important”,au spus femeile care s-au mobilizat pentru salvarea liliecilor.

Pana la urma muncitorii firmei care face lucrarile de reabilitare au facut cateva gauri in spatiul unde sunt liliecii , ca acestia sa poata iesi.

“Le-am facut o gaura si a adus doamna o teava sa punem acolo. Cand ajungem la faza cu trasul de adeziv punem si teava, pana atunci nu se poate. N-am stiut ca sunt lilieci acolo, nu ne-a spus nimeni. A venit doamna ieri si le-a zis baietilor. Ei au placat tot, dar oricum se facea o fanta acolo unde e despartit blocul si ramanea o gaura”, a spus unul dintre muncitori.

Bucs Szilard, reprezentantul filialei clujene a Asociatiei pentru Protectia Liliecilor din Romania, spune ca a vorbit cu constructorul si liliecii vor fi salvati.

“Liliecii sunt foarte importanti. Unul singur mananca 2.000 de tantari pe noapte. In Europa fiecare specie este protejata. Daca se izola complet era o problema mai mare pentru cladire decat asa, pentru ca mureau si putrezeau acolo. Asa ei nu afecteaza in niciun fel cladirea. Este des intalnit in irase ca in crapaturi, intre elementele blocurilor, in podurile cladirilor sau a bisericilor sa existe colonii de zeci de exemplare. Nu este o invazie de lilieci, dar am taiat padurile, am modificat pesterile, asa ca liliecii vin in oras, unde la stalpii de iluminat public se strang insectele si e este mult mai usor sa se hraneasca”, a explicat barbatul.

In ceea ce priveste prejudecatile despre lilieci, Bucs a spus ca oamenii incep sa isi dea seama de importanta liliecilor si nu ii mai vad atat de periculosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *