In vizor

Colegiul Medicilor Stomatologi, sute de mii de lei adunați din cotizații pentru care nu dă nimeni socoteală

Personalul medical din România este subjugat de Ordinele și Colegiile din care sunt obligați să facă parte. Fiecare specialitate a breslei are propriul organsim care îi reprezintă interesele în relația cu autoritățile statului. Adevărul este că activitatea acestor organisme profesionale nu este verificată de nimeni, asta în timp ce conducerile adună sute de mii de lei din cotizațiile lunare ale membrilor.

În urmă cu puține zile asistenții medicali se revoltau împotriva organului care le reprezintă lor interesel, respectiv Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistentelor Medicale din România (OAMGMAR). Aceștia erau nemulțumiți de cuantumul mare al cotizațiilor și de lipsa de transparență de la nivelul Ordinului privind modul de cheltuire al acestor bani. Practic asistenții medicali consideră că faptul că sunt membri ai acestui Ordin nu le aduce niciun avantaj.

Citește și:

Revolta asistenților medicali: cer scăderea cotizației la 10 lei/lună și cursuri gratuite

Situația se repetă și în cazul altor organisme profesionale. De exemplu, Colegiul Medicilor Stomatologi din România se pregătește de alegeri atât la nivel național cât și la nivel local. Vor fi aleși medicii care vor compune Consiliul județean și Biroul executiv în următorii patru ani.

Consiliul Medicilor Stomatologi din Cluj are în acest moment 49 de membri, iar pe lista doritorilor s-au înscris 60 de medici stomatologi. Interesul pentru un nou mandat este ridicat, 42 din cei 49 de membri dorindu-și un nou mandat. Am contactat Colegiul Medicilor Stomatologi din Cluj încercând să obținem un raport de activitate al Consiliului, să vedem ce îi recomandă pentru un nou mandat. Încă nu am primit un răspuns, însă îndată ce îl vom avea o să îl facem public. În martie, mai mulți medici s-au revoltat deoarece nu le spune nimeni unde ajung banii din cotizațiile pe care ei le plătesc lunar. Stomatologii au acuzat atunci conducerea că nu a mai întocmit niciun raport de activitate în ultimii ani. Mai mult, aceștia au susținut că statutul asociaţiei ar fi fost modificat, astfel încât doar 3 oameni să ia decizii în numele a 20.000 de stomatologi din toată ţara.

Toți medicii stomatologi care doresc să exercite profesia pe teritoriul României sunt obligați prin lege să devină membri ai Colegiului Medicilor Stomatologi din România sau să dețină un aviz de practică temporară sau ocazională. Practic aceștia nu au de ales. Sunt obligați să achite cotizația de înscriere, cotizația de membru și să participe la cursuri și simpozioane pentru a aduna creditele necesare păstrării avizului de practică.

La Cluj taxele pentru membri sunt:

Cotizație de membru 1 an 480 de lei

Taxă de înscriere 235 RON

Taxă de transfer în CMD Cluj 1000 RON

Taxa de transfer din CMD 80 ron

Taxa eliberare statut profesional 300 RON

Taxa eliberare certificat onorabilitate 200 RON

Cum sunt cheltuiți de către Consiliul Medicilor Cluj banii adunați din cotizații?

Veniturile Colegiului Medicilor Stomatologi se constituie din: a) taxă de înscriere; b) cotizațiile lunare ale membrilor; c) donații și sponsorizări de la persoane fizice și juridice; e) drepturi editoriale; f) încasări din vânzarea publicațiilor proprii; g) fonduri rezultate din manifestările culturale și științifice; h) alte surse.

Fondurile bănești pot fi utilizate pentru cheltuieli de administrație (salarizare, plată personal, procurare mijloace fixe sau de inventar etc.), finanțarea cheltuielilor organizatorice, perfecționarea pregătirii profesionale, acordarea de burse prin concurs medicilor, întrajutorarea medicilor stomatologi cu venituri mici și a familiilor lor, alte cheltuieli aprobate de către Consiliul național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, iar la nivel local, de către consiliile județene, respectiv cel al municipiului București.

În aceea ce privește salariile persoanelor care exercită funcții de conducere în Biroul executiv național sau local e stabilită prin vot cu majoritate simplă de Consiliul național al Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Din acest consiliu fac parte și un reprezentant numit de Ministerul Sănătății, ca autoritate de stat, și câte un reprezentant din fiecare minister și instituție centrală cu rețea sanitară proprie. Însă aceștia sunt evident în minoritate, deci tot ei sunt cei care își stabilesc salariile.

Atribuțiile Colegiului Medicilor Stomatologi sunt:

controlul și supravegherea exercitării profesiei de medic stomatolog;

aplicarea legilor și a regulamentelor care organizează și reglementează exercițiul profesiei;

reprezentarea intereselor profesiei de medic stomatolog și păstrarea prestigiului acestei profesiuni în cadrul vieții sociale.

În realitate este un alt organism menit să adune cotizații de la mii de persoane, doar la Cluj în acest moment sunt înregistrați 1432 de membri, și nu trebuie să dea nimănui explicații pentru modul în care sunt folosiți acești bani. De exemplu, la Cluj, doar de la membri se adună anual 687.360 RON fără a mai calcula alte taxe.

Afacerea din  cursuri de pregătire pentru medicii stomatologi

Pe lângă taxele solicitate membrilor, Colegiul mai face rost de bani și din creditarea formelor de Educație Medicală Continuă (EMC):

a) pentru cursuri de o zi – 600 lei, din care 300 lei se virează CMDR și 300 lei se virează colegiului teritorial pe a cărui rază se desfășoară forma de EMC;

b) congres – 1.500 lei, din care 750 lei se virează CMDR și 750 lei se virează colegiului teritorial pe a cărui rază se desfășoară manifestarea științifică;

c) conferință/simpozion – 900 lei, din care 450 lei se virează CMDR și 450 lei se virează colegiului teritorial pe a cărui rază se desfășoară manifestarea științifică.

Medicii stomatologi sunt obligați să efectueze un număr de cursuri de pregătire și alte forme de educație medicală continuă și informare în domeniul științelor medicale. Punctajul profesional minim pe care trebuie să îl realizeze fiecare medic stomatolog este de 200 de credite de EMC pe parcursul a 5 ani, cel puțin 20 de credite anual.

Un anunț important îi avertizează pe medici că: NUMAI formele de EMC publicate pe site-ul Colegiului, www.cmdr.ro, în cadrul secțiunii EMC, sunt acreditate și beneficiază de credite de EMC.

Practic, medicii sunt obligați să urmeze acele cursuri pentru organizarea cărora Colegiul a încasat bani. Medicii plătesc acele cursuri, iar banii se întorc la organizatori. Este un circuit al banilor din care cu siguranță nu medicii au cel mai mult de câștigat.

Sunt o serie de medici stomatologi care acuză lipsa de transparență în luarea deciziilor, birocrația excesivă, legislația redundantă, supra-reglementarea sau ne-reglementarea. Unul dintre ei a decis luna trecută să intre în greva foamei pentru a atrage atenția asupra abuzurilor care sunt făcute de conducerea acestui Colegiu.

”Am făcut cunoscut de-a lungul a peste 1 an si jumătate toate încălcările repetate ale legii precum și modificarea unor regulamente interioare care care incalca legile de referință ( L95/2006 ,Constitutia României) în Colegiului Medicilor Stomatologi din România,modificări care au dus la restrângerea drepturilor medicilor practicieni si la centralizarea conducerii acestui Colegiu in mâinile unui grup de persoane care s-a făcut stăpân pe acest Colegiu.Toate aceste aspecte sub privirea Ministerului Sănătății”, și-a motivat decizia, medicul Mihaela Cuțui Pardoș.

Problema este aceste Colegii sunt organisme private în care Ministerul Sănătății nu are atribuții. Aceștia au libertate deplină, astfel că cei care le conduc nu mai dau socoteală nimănui pentru activitatea desfășurată sau pentru modul în care cheltuie banii celor pe care îi reprezintă. Ministerul Sănătății ar trebui să fie mai implicat și să găsească o soluție pentru toți medicii și asistenții obligați să cotizeze la aceste organisme profesionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *