Colegiul Farmaciștilor din Cluj trage un semnal de alarmă asupra schemelor de tratament COVID promovate pe Facebook

Colegiul Farmaciștilor din Cluj semnalează faptul că a primit sesizări din partea unor farmaciști referitoare la apariția în spațiul public a unor scheme de tratament COVID promovate în spațiul virtual de un medic estetician membru al Colegiului Medicilor București. Acest medic încurajează în cadrul unor postări folosirea fără discernământ a unor medicamente care se eliberează doar cu rețetă din cadrul farmaciei, între acestea fiind și antibiotice.

Automedicația, mai ales în cazul infecției cu COVID-19 poate să fie foarte periculoasă. De altfel, medicii susțin că numărul bolnavilor care ajung în stare gravă la spital este în creștere tocmai datorită faptului că aceștia aleg să se trateze acasă în loc să consulte un medic. 

Colegiul Farmacistilor din Cluj este consecvent misiunii sale de promova prin intermediul membrilor săi folosirea corectă a medicamentelor și de a combate automedicația.
Articolul 4 din Codul Deontologic al farmacistului stipulează:
Principiile fundamentale în baza cărora se exercită profesia de farmacist sunt următoarele:
e) adoptarea unui rol activ faţă de informarea şi educaţia sanitară a publicului, precum şi faţă de combaterea toxicomaniei, polipragmaziei, dopajului, automedicaţiei şi a altor flageluri;
Considerăm ca postările unor scheme de tratament așa zis "corecte" pot avea un impact negativ asupra stării de sănătate ale celui care le folosește fără a fi consultat de unmedic. Medicamentele trebuie prescrise pentru fiecare pacient în parte, nu există o schemă de tratament "corectă" care sa funcționeze automat tuturor.

De aceea Colegiul Farmacistilor din Cluj a decis să tragă un semnal de alarmă și să ceară forurilor competente să intervină pentru a stopa aceste derapaje care până la urmă pun în pericol sănătatea oamenilor.

Din păcate, cazul semnalat de Colegiul Farmaciștilor din Cluj nu este singular. Numărul celor care nu cred în COVID și consideră că este o simplă răceala este numeros. Situația este gravă atunci când persoane cu zeci de urmăritori pe rețelele de sociliazare prezintă diverse scheme de tratament care ajung să fie urmate de deiverse persoane, unele dintre acestea sjungând astfel să își pună sănătatea în pericol. 

 

Adauga comentariu