Colegiul Farmaciștilor Cluj nu susține proiectul de lege privind plafonarea prețurilor la medicamente și materiale sanitare

Colegiul Farmaciștilor Cluj a trimis o adresă Camerei Deputaților solicitând să nu fie aprobat în actuala formă proiectul de lege ce propune plafonarea prețurilor la medicamente, materiale sanitare și dispozitive medicale. 

”S-a depus la Senatul României un proiect de lege prin care se dorește plafonarea prețurilor medicamentelor, dispozitivelor medicale, materialelor sanitare și altor asemenea (fără distincții, cu titlu general). Forma depusă prevede că producătorul poate adăuga maxim 10% față de costul de producție, iar adaosul pe întreg lanțul de distribuție poate fi maxim 10% față de prețul producătorului. În contextul abordării măsurii cu încălcarea principiului proporționalității și având în vedere că în perioada pandemiei COVID-19 cheltuielile unităților farmaceutice cresc inevitabil (prin asigurarea măsurilor de protecție adecvată), scăderea considerabilă a veniturilor acestora putând constitui o amenințare cu privire la posibilitatea plății salariilor farmaciștilor, Colegiul Farmaciștilor din Cluj a trimis Senatului, Camerei Deputaților, Ministrului Sănătății și Administrației Prezidențiale solicitarea argumentată de a NU susține adoptarea proiectului de lege în forma propusă”, transmite Colegiul Farmaciștilor din Cluj. 

Potrivit adresei transmise de Colegiul Farmaciștilor, prin art. 15 din Anexa 1 a Decretului nr. 195/2020 s-a insituit posibilitatea nu imperativitatea plafonării prețurilor la medicamente. Chiar dacă instituirea stării de urgență permite limitarea unor drepturi orice astfel de limitare trebuie să nu fie excesivă.Orice limitare trebuie să respecte principiul proporționalității. Colegiul Farmaciștilor din Cluj consideră că prin măsura propusă în proiectul de lege se încalcă acest principiu al proporționalității și nu este necesară flafonarea prețurilor la toate medicamentele. Farmaciștii clujeni sunt de părere că nu există nicio legătură între măsura care se dorește a fi adoptată și medicamentele care nu au nicio legătură cu COVID-19.

Colegiul Farmaciștilor din Cluj consideră că plafonarea prețurilor la toate medicamentele, la toate materialele sanitare și la toate dispozitivelor medicale va genera probleme în masă, cu mult mai greu de soluționat, pe întreg lanțul de distribuție farmaceutică.

 

Adauga comentariu