Colectie impresionanta de aparate de fotografiat vechi, de vanzare la Cluj

Photo Romania Festival a adus la Cluj zeci de fotografi amatori, profesionisti ori incepatori. In timp ce majoritatea dintre ei participa la workshopuri si expozitii, Telegdy Zoltan isi intinde aparatura de-o viata pe o taraba din Parcul Central. Are zeci de obiective si aparate vechi, ce ar face invidios orice anticar.

Maghiar nascut in Timisoara, Zoltan s-a mutat in Budapesta in 1990. E fotograf vechi si librar cu patalama, un obisnuit al calatoriilor si iubitor de festivaluri. In Romania are cateva locuri preferate: Timisoara, Oradea, Negreni si Cluj-Napoca. Aici participa la festivaluri, aici isi vinde aparatura fotografica veche de zeci de ani, dar inca functionala.

“Odata m-am dus la un targ in Budapesta, mi-a mers bine, asa ca am inceput sa fac asta. Libraria o inchid in perioada cat sunt plecat”, spune el, mandru de aparatele intinse pe doua tarabe.

“Sunt fotograf de zeci de ani, mi s-au adunat multe de-a lungul timpului, asa ca am inceput sa le vand. Acum, vin clientii la mine, le cumpar si le dau mai departe. Unele le gasesc in calatoriile mele prin Europa, altele le cumpar, la randul meu, de la alte targuri”. 

Preturile sale sunt modice: cel mai ieftin aparat costa 50 de lei, cel mai scump, 900. Preturile le afiseaza, insa, in euro. Au ramas asa de la targurile din Austria, asa prind mai bine si in Romania.

“Ieri a fost o zi foarte buna”, spune fotograful, care admite ca, in ultimii ani, afacerea ii merge mult mai bine. “Acum toata lumea vrea obiecte vintage. La Cluj am vandut si foarte multe viniluri”, mai spune Zoltan.

“Le colectionez din copilarie, dar in ultima perioada colectia mi s-a dublat. Odata am iesit din casa si langa ghena am gasit o plasa de discuri. Le-am dus inauntru si cand am iesit era alta plasa. Cineva le tot ducea, eu le luam”, povesteste el, cu zambetul pe buze.

Ajuns la a IV-a editie si clasat deja de prestigiosul cotidian britanic The Telegraph drept „cel mai important festival de fotografie din Estul Europei”, Photo Romania Festival se desfasoara anul acesta intre 16 si 25 mai. Festivalul este organizat de Asociatia Photo Romania si produs de Fapte, agentie care mai are in portofoliu Targul de Cariere si festivalul Jazz in the Park.

Comentarii

Arici Poginici

21.05.2014 00:27

Nu ma pricep la viniluri. Legat de aparatele foto sunt insa in masura sa am o parere aprofundata. Din pacate exista 2 probleme cu aparatele vandute de acest "fotograf" (nu vad de ce aceasta denumire, clar necorespunzatoare adevarului, este o rusine sa fi comerciant?): 1. Majoritatea sunt sticate la modul in care nu mai pot fi reparate, respectiv nu se merita financiar reparatia lor (altfel spus, gasesti  fara probleme la pret mai mic unul perfect functional). In general starea lor nu este prea buna (hahahaha, colectie...  mai degraba fier vechi transportat si jerpelit de la un targ la altul) 2. Preturile cerute sunt aberant de mari.Vad in fotografii tot aceleasi aparate pe care le vad la el deja de 4 ani. De ce oare? 

neagu gavril

08.01.2015 18:07

am si eu aparat foto vechi cum pot sa le vand?

Adauga comentariu