In vizor

“Coffee bike” se izbeste, din nou, de opacitatea functionarilor Primariei Cluj-Napoca

O tanara de 24 de ani a adus la Cluj un concept inedit: si-a construit o cafenea in toata regula pe bicicleta. Cocheta cafenea mobila este amplasata la intrarea in Parcul Central. Aflata la inceput de drum, Laura s-a izbit de incompetenta si opacitatea functionarilor primariei, care o pun pe drumuri in fiecare luna, pentru a obtine autorizatiile de comert ambulant.

Laura Apahidean este o tanara studenta la Drept care s-a hotarat sa-si construiasca propria cafenea pe roti. La inceputul anului, a vizitat Viena, unde a descoperit pentru prima data acest concept.

“De mult timp ma gandeam la un business care sa nu implice multe costuri la inceput. M-am gandit cum ar fi daca… Si a iesit”, povesteste tanara de 24 de ani.

A gasit oamenii potriviti pentru asamblarea bicicletei si a barului atasat, astfel ca in scurt timp s-a pus pe treaba. Asa s-a nascut “Queen’s Coffee”, cafea proaspata, aburinda, vanduta trecatorilor din Parcul Central. “Take it and rule the world” (Ia-o si cucereste lumea), este sloganul ales de Laura pentru fiecare client de-al sau. Pe langa cafea, ea a adaugat in meniu fresh-uri de fructe.

“La inceput a fost o idee, nu stiam ce o sa iasa. Am avut si batai de cap. Vineri am facut o proba cu ea in parc, si am avut mici probleme la stabilitatea bicicletei. Am dus-o la modificat, si pana la urma am remediat problema”.

Cu marketingul in sange, tanara a ales si cel mai potrivit weekend pentru lansarea “Queen’s Coffee”, 16-18 mai, atunci cand pe Cluj Arena, in imediata apropiere, s-au adunat 50.000 de oameni la concertul “Forza Zu”. In acest fel, succesul a fost garantat, mai ales ca in acest sfarsit de saptamana, Laura a vandut sute de cafele.

Laura Apahidean spune ca doreste sa schimbe fata comertului ambulant, numai ca functionarii primariei nu tin pasul ideilor noi.

Ca simplu cetatean, tanara s-a adresat registraturii Primariei Cluj-Napoca, pentru a obtine autorizatia de comert ambulant.

“Am solicitat o cerere tip pentru comertul ambulant. Doamna de la ghiseu nu prea stia care este procedura, ce acte imi trebuie. Mi-a dat doar o cerere tip pe care trebuia sa o completez si sa depun, alaturi de dosar, o descriere a proiectului, cu poza si cu datele firmei”, explica tanara intreprinzatoare.

Dupa 30 de zile, a fost sunata de o functionara a primariei, Monica Fideoan, angajata a Directiei Patrimoniu, serviciul Autorizari-Comert. 

Cand sa isi ridice autorizatia, Laura a avut, insa, o surpriza neplacuta. Aceasta avea un termen de valabilitate de numai 30 de zile, si deja se scursesera o saptamana din acest termen.

Dezamagita, aceasta a incercat sa primeasca explicatii, insa fara succes.

Practic, primaria o obliga pe tanara sa isi prelungeasca autorizatia o data la 30 de zile, astfel ca, pana la primirea fiecarui raspuns, s-ar vedea nevoita sa isi intrerupa activitatea timp de cate o luna.

 “Oficial, nu stiu sa va dau un raspuns, pentru ca inca nu l-am primit de la primarie. Atat stiu, ca am aceasta posibilitate de prelungire”, spune Laura.

Raspunsul oficial al primariei nu lamureste aceasta problema. Oana Buzatu, purtator de cuvant, ne-a declarat ca autorizatiile se prelungesc, in general, pe baza de cerere, fara sa ofere si conditiile acestei proceduri.

Tanara este la inceputul drumului cu afacerea sa, insa este optimista si spera ca totul va merge bine. Laura marturiseste ca are deja planuri de extindere, urmand sa deschida, in aceasta vara, un stand “Queen’s Coffee” in Mamaia , iar pe viitor si altele in Cluj-Napoca.

Primul care a pornit o astfel de idee in Cluj-Napoca este Bogdan Pandea, alias Captain Bean, cel care a deschis in fata magazinului Central o astfel de cafenea. Si in cazul lui, angajatii primariei au fost pusi in dificultate cand a venit vorba de autorizarea unei activitati de comert ambulant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *