Sanatate

Coenzima Q si inima

Element nutritiv, coenzima Q (Co-Q) si-a demonstrat calitatile sale extraordinare in cazul pacientilor cu boli cardiace si cu alte tipuri de afectiuni caracterizate prin deficit energetic. Proprietatile acestui nutrient sunt atat de uimitoare incat au determinat nu mai putin de 12 milioane de japonezi sa-l includa in alimentatia zilnica, drept supliment. In Kiev a fost infiintat un institut stiintific doar pentru a studia calitatile remarcabile ale Co-Q.

 

Povestea lui Co-Q

 

Co-Q a fost izolata acum 48 de ani in Marea Britanie, de catre un grup de cercetatori din Liwepool; ulterior, oamenii de stiinta au considerat-o un component esential al producerii de energie de catre celulele organismului. Recent, s-a descoperit ca Co-Q este prezenta in alimente, ca nivelul sau scade o data cu inaintarea in varsta si ca suplimentele duc la cresterea cantitatilor intracelulare de Co-Q; aceste descoperiri i-au facut pe oamenii de stiinta sa o considere drept o vitamina nedescoperita.

 

Din punct de vedere tehnic, Co-Q poate fi considerata o vitamina, de vreme ce poate fi sintetizata de organism, dar nu in cantitati suficiente, daca ne raportam la nivelul optim de sanatate si de energie. Asadar, ea este mai degraba un element nutritiv semiesential – cu alte cuvinte, o parte din Co-Q trebuie preluata din alimentatie.

 

Alimente care au un continut optim de Co-Q:

 

–    Carne : vita, peste, pui ;
–    Peste : sardine, macrou, pisica de mare ;
–    Cereale: orez decorticat, orez, germeni de grau, faina integrala de grau, mei, hrisca;
–    Legume-boabe: fasole verde, boabe de soia, boabe de aduki;
–    Nuci si seminte: arahide, seminte de susan, nuci;
–    Legume verzi: spanac, broccoli, ardei, morcovi;
–    Uleiuri: ulei de soia.

 

Co-Q si ciclul energetic celular

 

In stadiile finale, de altfel cele mai importante, ale productiei de energie celulara, cand hidrogenul intra in reactie cu oxigenul, energia latenta din alimente este eliberata sub forma unor mici particule incarcate electric, numite electroni. Acestia sunt extrem de reactivi, asa ca trebuie manuiti cu grija. Ar putea fi comparati cu un combustibil nuclear – o sursa de energie foarte puternica, dar foarte periculoasa.

 

Acesti electroni liberi pot deveni atat de periculosi incat, daca nu sunt tinuti sub control, determina lezarea peretilor arteriali sau chiar transformarea maligna a unor celule. Prejudiciile pe care ei le provoaca celulelor sanatoase sunt similare in linii mari, celor din procesul fiziologic de imbatranire. Cu cat avem mai multe celule afectate, cu atat imbatranim  mai rapid, cel putin din punct de vedere biochimic. Compusii care contin electroni liberi actioneaza ca oxidanti. Ei apar atat in cursul proceselor metabolice energetice normale, cat si ca o consecinta a fumatului, a indigestiei de alimente prajite, a respiratiei in atmosfera poluata si a expunerii la radiatii solare.

 

Co-Q are doua roluri-cheie in anihilarea efectelor acestor electroni liberi. Ea controleaza fluxul de oxigen, sporind eficacitatea productiei de energie si previne leziunile provocate de electroni. Prin urmare, este un antioxidant important al organismului. Dupa spusele dr. Folkers, directorul Institutului de Cercetare iin Biochimie de la Universitatea din Austin din Texas, din momemntul in care nivelurile de Co-Q din organism scad cu 25 % sub valorile normale, bolile pot aparea oricand.

 

In ultimii 20 de ani, in SUA si Japonia au fost initiate mai mult de 100 de studii experimentale despre Co-Q, iar rezultatele  lor au intrecut orice asteptari. De vreme ce joaca un rol crucial in producerea de energie la nivelul fiecarei celule, utilitatea Co-Q in mentinerea starii de sanatatie este probabil cel mai bine ilustrata de cercetarile efectuate asupra pacientilor cardiaci.

 

Co-Q si bolile cardiace

 

Universitatea din Texas a initiat un proiect extins pe o durata de 6 ani, care a inclus pacienti cu insuficienta cardiaca congestiva, o boala in care inima, cel mai mare muschi din organism, devine din ce in ce mai slabita. In conformitate cu rezultatele obtinute, 75 % din cei care au luat suplimentul Co-Q au supravietuit trei ani, fata de un procent de 25 dintre cei aflati sub tratament conventional.

 

In nu mai putin de 20 de studii corect monitorizate, ale caror rezultate au fost publicate in ultimii ani, Co-Q si-a demonstrat in mod repetat proprietatea de a imbunatati capacitatea functionala a inimii, fiind actualmente tratamentul de electie al bolilor cardiace in Japonia.

 

In colaborare cu Centrul pentru Patologia Adultului din Osaka, Japonia, Universitatea din Austin, Texas a efectuat un experiment asupra unui numar de 52 de pacienti hipertensivi carora li s-a administrat fie Co-Q, fie tablete pacebo. Scaderea valorilor tensiunii arteriale s-a inregistrat la 11 % din pacientii care au luat Co-Q, fata de 2 % dintre cei care au primit tablete cu efect placebo.

 

Angina pectorala este o afectiune des intalnita, care se manifesta prin dureri in zona inimii, in conditii de efort. De obicei, este provocata de obstructia arterelor mici care furnizeaza sange si oxigen fibrelor musculare ale cordului. Din moment ce Co-Q amplifica eficacitatea contractila a miocitelor (celulele musculare), s-a pus intrebarea daca acest miraculos factor nutritiv nu a putea fi folosit ca tratament natural al anginei. Rezultatele unui studiu efectuat la Universitatea Hamamatsu din Japonia au aratat ca pacienitilor anginosi tratati cu Co-Q le creste toleranta la efort, iar frecventa crizelor dureroase scade. Dupa 4 saptamani de tratament cu Co-Q, dozele celorlalte medicamente au putut fi injumatatite.

 

In doza de 90 mg pe zi, Co-Q s-a dovedit capabila de a reduce leziunile oxidative de la nivelul arterelor, impiedicand precipitatrea grasimilor din sange (cum ar fi LDL-colesterolul) pe peretii acestora.

 

Cu toate ca o alimentatie bogata in peste, in nuci si in seminte furnizeaza o cantitate semnificativa de Co-Q, efectele sale terapeutice sunt aproape nule la doze zilnice mai mici de 90 de mg, cantitate ce poate fi atinsa doar cu ajutorul suplimentelor. Numeroase produse contin 30 de mg Co-Q, ceea ce inseamna ca trei tablete pe zi sunt suficiente. Preparatele farmacologice de Co-Q cu baza uleioasa sunt mult mai bine asorbite la nivelul intestinului, asa incat este recomandabil sa alegeti aceste forme de prezentare.

 

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *