Din oras

Codul bunelor maniere canine – Cum ne apărăm de maidanezii furioși și ce atitudine trebuie să avem față de un câine cu stăpân

Oricui i se poate întâmpla să aibă o întâlnire nefericită cu o haită de câini maidanezi și să nu știe cum să reacționeze. Ziar de Cluj a discutat cu un dresor profesionist care ne-a spus ce greșeli trebuie evitate în raport cu un câine maidanez dar și care e “codul” de bună purtare față de un câine însoțit de stăpân.

Câinele e cel mai bun prieten al omului, dar uneori în haită se poate transforma în cel mai înverșunat dușman. Dar aceste animăluțe nu atacă oricând, de cele mai multe ori doar când sunt flămânzi și întâlnesc o persoană care nu i-a hrănit niciodată. „Logica” lor ar fi următoarea: îmi dai de mâncare, sunt prietenul tău; mă ignori, îmi chem prietenii și te pedepsesc. Ieșirile lor agresive sunt întotdeauna provocate de cineva sau de ceva, în opinia trainerului profesionist Matyas Laszlo. 

De ce devin agresivi maidanezii și cum ne apărăm

Psihologia animalelor e interesantă și din păcate, majoritatea oamenilor nu o  interpretează corect. Din acest motiv, mulți cetățeni nu știu cum să facă față unei situații de atac sau chiar provoacă un animăluț pe stradă fără să își dea seama. Dacă patrupedul și-a marcat teritoriul și e posesiv față de mâncarea ce o are în față sau cu un obiect și te apropii prea mult, se poate declanșa în el frica, nu se simte în largul lui și inevitabil are o reacție agresivă.

“De cele mai multe ori, ieșirile agresive sunt provocate de ceva sau de cineva. Pe de altă parte, dacă avem un câine foarte dominant și este lăsat în voia lui cu totul – nu este îndrumat corespunzător – își construiește o lume atât de ideală pentru el încât o să fie foarte greu să accepte și cele mai mici schimbări care ar putea să îl determine să fie subordonat”, ne-a explicat Matyas Laszlo, comportamentul patrupedelor. 

Sub nicio formă să nu fugim

Dar câinii maidanezi sunt o categorie aparte.

”Cu câinii maidanezi este ceva mai delicată treaba pentru că acolo nu prea este cine să intervină și să le arate sau să le spună cum ar fi de preferat să se comporte. Daca au un lider de haită bine înfipt și neînfricat, este cam greu să îi stopezi pe cei care vin cu el; liderul dă un exemplu celorlalți din haită. Motive (pentru agresivitate – n.r.) sunt nenumărate până la urmă, dar majoritatea sunt cauzate de om. Asta înseamnă că ori le arătăm o cale greșită și ei percep anumite lucruri greșit, ori nu le arătăm deloc și atunci se comportă instinctual. Atitudinea față de o haită de maidanezi este ușor de explicat și mai greu de pus în practică. În primul rând, mie nu îmi place termenul ăsta de maidanez, dar cum societatea noastră pune ștampilă pe orice, ajungem să îi numim așa. Ideal ar fi să avem grijă de câinii noștri și să fim responsabili, fapt care ar duce la din ce în ce mai puțini maidanezi pe străzi. Revenind la atitudinea față de ei, ar trebui să fim cât mai hotărâți și siguri pe noi când întâlnim așa o situație și ne trezim față în față cu ei. Să nu avem mișcări ezitante, ocolitoare, mișcări de retragere sau de blocaj. Pentru că ei, exact ca și noi, ne analizează și imediat își dau seama cam când să facă pasul spre noi și să încerce să preia controlul asupra situației în care se află. În niciun caz să nu fugim de ei, preferabil dacă se poate să ne prefacem că nu ne influențează deloc prezența lor, dar să îi ținem din ochi și să le știm fiecare mișcare”, ne-a sfătuit trainerul canin Matyas Laszlo.

Maidanezii care vin să atace numai de foame, o legendă

”Problema cu foamea maidanezilor este un fel de legendă. Ei nu vin să ne atace că sunt flămânzi neapărat, ei vin spre noi insistent pentru că probabil în situații anterioare au primit mâncare de la alți oameni și își încearcă norocul și cu noi”, a punctat Matyas Laszlo, demolând un mit bine împământenit.În astfel de situații, când ne întâlnim pe alei în parc sau în alte locuri publice cu o haită de câini, modul în care reacționăm contează. 

Câinii au reacție la reacția noastră

”Unii oameni se comportă foarte respingător, poate și violent cu ei, și atunci deja au un motiv să răspundă agresiv. Alții se sperie și fug, încearcă să scape de ei alergând, devenind o pradă clară în fața lor. Recomandat ar fi să putem identifica șeful sau șefa haitei ca să putem să-i impresionăm în așa fel încât să facă pasul înapoi sau să ne ocolească. Este destul de greu să dai un tipar de comportament anume pentru că fiecare situație este diferită. Nu toți câinii sunt la fel de perseverenți și hotărâți. Încă un indiciu ce ar putea ajuta este elementul surpriză pentru ei: lucruri necunoscute, de exemplu un fluier normal care sună foarte tare sau un fluier cu ultrasunete care funcționează la un nivel de frecvență foarte ridicată și este foarte deranjant. Să nu fugim, să nu ne împiedicăm și să ajungem întinși pe jos, mai ales nu în momentul când ei fac pasul sau pașii înspre noi, când ne testează limitele, pentru că vor acționa instinctiv și vor fugi imediat după. Dacă dăm impresia de pradă care se zbat, țipă și aleargă, în mintea lor se activează imediat instinctul de pradă. Dacă îi atacăm noi și sunt încolțiți, văzând că nu au altă cale de ieșire este foarte probabil să încerce să reacționeze defensiv și să riposteze. De fapt, e o reacție din partea lor la acțiunea noastră. În cazuri extreme, când chiar nu au ce mânca și intrăm pe teritoriul lor, ar putea să aplice o tactică de vânătoare asupra noastră, dacă ne văd speriați, slabi, fără atitudine și fără voință de auto-apărare și supraviețuire” a spus Matyas Laszlo.

Codul de bune maniere față de câinii însoțiți de stăpâni

Multe persoane nu știu cum să facă cunoștință cu câinele unui prieten și se grăbesc să pună mâna pe blana lui sau să îl mângâie fără să lase câinele să îi miroase mai întâi. Există anumite comportamente care sunt de evitat și în cazul câinilor domestici sau dresați, după cum ne sfătuiește dresorul Matyas Laszlo: ”În cazul câinilor cu stăpân este o idee mai ușoară treaba, dar si acolo depinde foarte mult de cât de siguri suntem pe noi când punem mâna pe un câine străin. Nu trebuie să îi ocolim, să încercăm să venim din spate sau lateral, ci când punem mâna pe ei să fie o mișcare sigură , dar calmă. Poate înainte de asta ar trebui să îi lăsăm să facă ei contactul cu noi, să ne miroase, să ne citească și abia după să încercăm să stabilim o conexiune fizică cu ei.”

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *