Diete

Cocteiluri

Cocteilurile sunt cele mai raspandite bauturi in amestec. Ele sunt bauturi alcoolice frapate cu gheata, ce se servesc in general ca aperitiv. Aproape intotdeauna cocteilurile se stropesc inainte de servire cu ulei eteric. Acesta se obtine frecand o bucata de coaja de lamaie intre degete deasupra paharului cu bautura. In felul acesta cocteilul primeste un aspect colorat; se spune ca acest aspect ar fi determinat si denumirea, sensul prim al cuvantului “cocteil” fiind “coada de cocos”.

Caracteristica compozitiilor este prezenta lui Bitter Angustura si a diverselor sucuri din fructe naturale, mirodenii si arome, care se adauga pentru a da un gust si un parfum mai placut. De asemenea ele devin mai apetisante, vitaminizante, cu efect stimulator asupra sistemului nervos. Cocteilurile sunt deosebit de bune, daca se servesc foarte reci. De aceea se si pregatesc aproape intotdeauna pe gheata.

Toate elementele componente se introduce intr-un secher cu o cantitate egala de gheata. Atentie! Bautura nu trebuie sa aiba bucati (cuburi) de gheata intregi; in paharul de cocteil ghiata este sfarmata si strecurata. De obicei, cocteilurile se garnisesc cu fructe, mai ales cu cirese si masline. Ciresele se pun la cocteilurile dulci, iar maslinele la cele seci. Cele mai potrivite pentru acest scop sunt ciresele conservate in zahar si curatate de samburi. Se pot folosi si alte fructe proaspete sau conservate in coniac.

Cocteilul se serveste indeosebi la micile serbari de acasa, de aici si denumirea de “cocktail-party”, in cadrul careia cocteilul are un rol de frunte. Nu se serveste in nici un caz la masa ci inainte, intre mese sau dupa masa. La cocteil se servesc de obicei mici gustari, saleuri sau altele.

Cocteilul se serveste in pahare de cocteil, ca long drink, insa se poate servi si in pahare-cupa, potrivite din punct de vedere al capacitatii, si cu pai. Din principiu, este bine sa nu se serveasca cocteiluri de prea multe feluri. Cantitatile si proportiile indicate in retetele clasice sunt date de obicei pentru o singura persoana; pentru mai multe persoane doza respectiva se inmulteste cu numarul persoanelor. Daca preparam 3-4 cocteiluri sau mai multe, care trebuie servite in acelasi timp, atunci se foloseste un secher cu capacitate mai mare in care se poate face amestecul.

Iata cateva denumiri de retete clasice de cocteiluri: Amor cocteil, Wembley cocteil, Xanthia cocteil, Afternoon cocteil, Brandy cocteil, Tango cocteil, Bronx cocteil, Bronx dry cocteil, Cocteil sampanie, Arcadian cocteil, Artist cocteil, Astoria cocteil, India cocteil, Fil de fier cocteil, Cocteil alb, Gin cocteil, London Cocteil, Pelikan cocteil, Arizona cocteil, Caruso cocteil, Cocteil de ciocolata, Manchester cocteil, Manhattan cocteil etc. Dupa aceste retete traditionale se pot prepara si alte cocteiluri dupa imaginatia gazdei, a barmanului sau a clientului.

Bauturile pe baza de lichide spunoase cum ar fi sampania, limonada, cidrul si altele, nu trebuie tratate in secher. Ele se amesteca numai in pahare, cu o lingurita cu coada lunga, deoarece in secher aceste bauturi spumeaza si isi maresc volumul asa de mult incat dau in afara.

Retete de cocteil:

–    Amor cocteil. Intr-un secher se introduce 2-3 cuburi de gheata, 2 stropituri Angostura, 10 ml lichior Maraschino, 50 ml vin Marsalla Florio. Se agita secherul. Se serveste intr-un pahar de cocteil, adaugandu-se coaja de lamaie sau de portocala si o cireasa. Se bea cu pai scurt.
–    Pelikan cocteil. Se introduce intr-un secher 2-3 cuburi de gheata, 50 ml whisky, 10 ml zeama de lamaie si 2 lingurite cu sirop de zahar. Se agita secherul. Se serveste cu pai scurt.
–    Caruso cocteil. Intr-un pahar se introduce 2-3 cuburi de gheata, 20 ml gin, 20 ml Dubonnet, 20 ml vermut Cinzano rosu. Se amesteca cu o lingurita lunga si se serveste intr-un pahar de cocteil, adaugandu-se cate o bucata de coaja de lamaie si de portocala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *