CNA il hartuieste pe Rares Bogdan pentru libertatea de opinie

Unul din cei mai cunoscuti realizatori din Romania a primit o amenda consistenta din partea Consiliului National al Audiovizualului (CNA). Rares Bogdan trebuie sa plateasca 20.000 de lei pentru ca ar fi discriminat etnia maghiara.

CNA a decis, in urma cu putin timp, sa amendeze cu 20.000 de lei cel mai vizionat talk-show de pe Realitatea Tv, emisiunea “Jocuri de putere”, pentru ca realizatorul si comentatorul politic Rares Bogdan a discriminat etnia maghiara. Propunerea a fost facuta de Monica Gubernat, membra a Consiliului, dupa 3 sesizari primite din partea unui senator PSD. Membrii CNA si-au justificat pozitia invocand incalcarea a trei articole din Legea Audiovizualului si din Codul de reglementare in audiovizual. Rares Bogdan a fost amendat pentru ca a incalcat articolului 40 din Legea audiovizualului, potrivit caruia “Este interzisa difuzarea de programe care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex sau orientare sexual”, articolului 70 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, care stipuleaza ca in cadrul programelor de stiri si dezbateri care abordeaza problem de interes public privind minoritatile etnice se va prezenta si un punct de vedere al acestora.

“Atacurile lansate instiga la atitudini sovin extremiste”

“Limbajul injurios la adresa membrilor UDMR releva incitarea la discriminare pe considerente de nationalitate si etnie, si implicit, dezinformarea opiniei publice. Prin atacurile lansate se instiga la atitudini nationaliste si sovin extremiste, periculoase pentru convietuirea si pacea interetnica. In niciunul dintre cazuri, moderatorul Rares Bogdan nu a intervenit pentru a sanctiona limbajul folosit, ba chiar l-a aprobat tacit”, a aratat, in urma celor 3 sesizari depuse la CNA, senatorul PSD Daniel Savu.

Potrivit CNA, in editia din 3 martie a emisiunii “Jocuri de putere”, moderatorul Rares Bogdan a salutat telespectatorii in limba maghiara, apoi a spus: “In curand, o limba obligatorie in toate localitatile din Transilvania (...) Astazi, Victor Ponta s-a pus în genunchi. De ce? Nu pentru binele populatiei - surori, frate, ce doriti, asociata ce doriti dumneavoastra”. Sursa citata mentioneaza ca Rares Bogdan a mai spus in introducerea sa ca populatia maghiara are aceleasi probleme ca si majoritarii romani, economice şi sociale. Cunoscutul realizator Tv a adaugat: “Felicit pe domnul Kelemen Hunor, il felicit pe domnul Marko Bela, cu sinceritate, il felicit pe domnul Verestoy Attila, il felicit pe domnul Borbely Laszlo pentru ca a reusit sa mai ingenuncheze un tanar aspirant la pozitia de tradator a intereselor a 7,4 milioane de cetateni care au crezut ca Victor Ponta poate fi viitorul unei natii”. Intre titlurile afisate pe ecran se numara “Ponta in genunchi”. 

Sesizarea a venit din partea senatorului PSD Daniel Savu, potrivit caruia in editia din 3 martie a programului “au fost proferate o serie de ofense”.

Sanctiune respinsa de Valentin Jucan

Clujeanul Valentin Jucan si Florin Gabrea au fost singurii care au votat "impotriva". Sanctiunea a fost aplicata la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, cu sase voturi “pentru” (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu si Cristina Trepcea). Cunoscutul realizator tv trebuie sa plateasca 20.000 de lei si pentru incalcarea articolului 66, alineatul 1, litera a) din Cod potrivit caruia in programele de stiri si dezbateri informarea trebuie sa asigure impartialitatea, echilibrul si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.

Potrivit Mediafax, in aceeasi emisiune, invitatul Florian Bichir a spus: “Vreau sa va spun ca Academia Romana, cel mai inalt for stiintific al acestei tari, a spus ca exista practic in Covasna si Harghita o epurare etnica”. In contextul in care se vorbea despre faptul ca Kelemen Hunor va fi vicepremier si ministru, Bogdan Chirieac a spus: “Este o chestiune, daca vreti, ce tine de siguranta nationala, la un moment dat”.

In editia din 10 martie a emisiunii “Jocuri de putere” cand a fost discutat subiectul mitingului de la Targu-Mures, la care au participat reprezentantii catorva organizatii pro-autonomie a “tinutului secuiesc” si unde s-au inregistrat cateva incidente cu fortele de ordine.

Potrivit CNA, la un moment dat in emisiune, Rares Bogdan a afirmat: “Ati auzit scandarile de azi de la Targu-Mures si imi amintesc de o perioada pe care eu o credeam uitata sau acoperita de lucrurile frumoase din istoria Romaniei. Sunt unii in aceasta tara care refuza sa inteleaga Trianonul, care refuza sa inteleaga ce se intampla exact cu Ardealul si, din pacate, repet, sunt foarte multi din UDMR care continua sa incite, desi astazi ar trebui sa fie cel putin teoretic mai linistiti, deoarece se afla la guvernare si li s-au respectat toate doleantele pentru ca Victor Ponta e simplu, nu pricepe ce e cu Transilvania, domnia sa a uitat sa citeasca istoria Romaniei. Din pacate, nu a avut cine sa-l invete exact ce este cu acel teritoriu de 14 judete din aceasta tara si-si inchipuie ca toate lucrurile sunt ca la Gorj”.

De asemenea, la un moment dat, Rares Bogdan i s-a adresat premierului Victor Ponta, spunandu-i: “Urati Romania si-i pacat de lucrul asta, sunteti cam tradator, domnule Ponta. Da, ma rog, asta romanii o sa va judece, nu eu, eu nu va judec”.

Rares Bogdan: “Nu am jignit niciodata populatia de etnie maghiara”

Rares Bogdan a spus ca afirmatiile pe care le-a facut in emisiuni nu pot fi incadrate nici macar in cadrul unui delict de opinie.

“Nu am jignit niciodata populatia de etnie maghiara din Transilvania (...) Am facut referire la anumiti lideri ai UDMR, care fac obiectul unor cercetari penale (....) Am spus de nenumarate ori pe parcursul emisiunilor ca problemele cetatenilor maghiar sunt aceleasi ca si pentru cetatenii romani (...) Nu am facut referiri si nu voi face referiri peiorative la populatia de etnie maghiara din Transilvania”, a spus Rares Bogdan.

Realizatorul tv a mai spus ca recomandarile pe care i le-a facut lui Victor Ponta in emisiune “au fost facute cu buna-credinta”. “Da, i-am recomandat sa citeasca istoria Romaniei si cu precadere istoria Transilvaniei”, a mai spus Rares Bogdan.

Comentarii

nu inteleg

12.03.2015 00:09

Eu nu inteleg de ce acest cna tolereaza invazia de emisiuni care denigreaza demnitatea umana, care duc individul sub limita penibilului si umilintei, in care se varsa toate dejectiile unor minti bolnave sub formatul unor "emisuni umoristice" sau de "modele dezbracate si supuse la batjocura". Astea sunt bune, nu incalca nimic?  "~~periculoase pentru convietuirea si pacea interetnica" sunt aberatiile legiferate referitoare la cunoasterea limbii maghiare si mistificarile extremiste ale celor mentionati, pe langa multe altele... Nu s-a spus nimic nou, iar in loc sa se ia masuri "impartiale" in aceasta problema, vine "institutia statului" roman sa dea peste degete....mai cititi putina istorie domnilor si mai priviti si spre viitor...daca va pasa.

Adauga comentariu