Clujul vrea sa fie capitala culturala, dar refuza sa finanteze un festival international de stand-up comedy

In plina competitie pentru obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana, Clujul neglijeaza evenimente culturale care ar putea aduce orasului un nou val de turisti si notorietate intr-un domeniu inca nevalorificat. Comisia din cadrul primariei Cluj care aproba finantarea pentru proiectele din domeniul invatamantului si culturii a respins, zilele trecute, o idee originala, venita din partea unor tineri clujeni: Festivalul International de Stand Up Comedy. Motivul invocat? Consilierul local Ioan Pop, cel mai vechi si mai in varsta membru al forului local si secretar al Comisiei pentru invatamant, cultura, culte, drepturile omului, minoritati si societatea civila s-a comportat ca un ignorant declarand ca nu stie "ce e aia stand-up comedy". Iar daca Ionica Pop nu stie, da-o naibii de cultura, nu se finanteaza!
"Anul acesta am depus trei proiecte, tocmai in ideea ca orasul Cluj se vrea Capitala Culturala Europeana si va aloca un buget mai mare in aceasta directie. Am avut un proiect dedicat liceenilor si cel pentru Festivalul International de Stand Up Comedy, dar ambele au fost respinse. Nu am primit explicatii in acest sens si nu intelegem de ce nu s-a aprobat. Proiectul a fost corect si complet din toate punctele de vedere. Nu a fost respins pentru ca avea acte lipsa sau bugete ireale", spune Sorin Buiac, initiatorul proiectului.
Comisia de Cultura le-a ucis inca din fasa initiativa, fara sa stea la discutii sau sa acorde vreo explicatie. In plus, secretarul comisiei de cultura, Ioan Pop, in varsta de 67 de ani, nici macar nu stia ce respinge.
"Am fi fost primii care ar fi facut asa ceva. Ne-am gandit la spectacole in 4-5 limbi, la Casa de Cultura a Studentilor, la Cinema Florin Piersic si la Cinema Victoria, iar seara, in cafenelele din oras. Clujenii sunt consumatori de stand-up comedy, iar festivalul ar fi atras atentia oemenilor din intreaga tara. In 2015, cand Clujul va fi Capitala Tineretului, ar fi fost a treia editie a unui festival pentru tineret, ar fi fost ceva mai mare, laudabil", mai zice Buiac.
Spectacole vechi pentru un public tanar Comediantul clujean Nicu Bendea, membru al Trupei Comedica, spune ca astfel de decizii il intristeaza si il revolta. In opinia lui, Clujul merita un festival international de stand-up comedy, o initiativa in premiera nu doar pentru orasul de pe Somes, ci si pentru Romania.
"Am un gust amar. Clujul isi tot revendica titlul de capitala; mi-as dori sa fie europeana si ma bucur ca e a tineretului. Numai ca titlul acesta e dat de cultura si de tineret! Stand-up comedy e cel mai nou val de distractie pentru partea tanara, asta nu inteleg si nu stiu consilierii. Clujul isi revendica titlul de oras universitar, pai media de varsta a universitarilor e de sub 30 de ani, in timp ce media de varsta din Consiliul Local e de 50+. Mi se pare inadmisibil ca un consilier ales si, pe deasupra, membru in comisia de cultura, sa intrebe ce e aia stand up comedy", spune Nicu Bendea de la Trupa Comedica.
Comediantul spera ca festivalul va gasi o alta sursa de finantare, iar proiectul nu va fi abandonat.
"Oamenii astia se incapataneaza sa ramana la stadiul de Stela si Arsinel. Se organizeaza, in continuare, festivaluri pentru tineret, in care urca pe scena tinerii Mihai Constantinescu, Dumitru Farcas si Aurel Tamas. De ce se sperie de comedie? Le-ar face si lor bine sa rada, ca nu fac decat sa se atace in primarie. Amza Pelea, Toma Caragiu, nu stiu consilierii asta, dar si ei faceau stand-up comedy. Ei s-au dus, din pacate; acum, e randul altora. Avem bani sa aducem dansatori din Brazilia si ceterasi de la Polul Sud, dar cand vine vorba artisti din Cluj, suntem saraci. Preferam sa aducem pe scena aceiasi oameni de care tinerii s-au saturat", mai spune Bendea.
Mesaj pentru consilierii locali
"Sper sa va fi o rectificare in ceea ce priveste decizia comisiei de curtura, sa se analizeze proiectul iar, sa nu se incurce functionarii", a tinut Bendea sa sublinieze.
Pana una alta, Trupa Comedica va sustine un spectacol cu ocazia aniversarii a 10 ani (pentru consilieri - doua cincinale) de existenta, pe 29 mai, la Casa de Cultura a Studentilor.   sursa foto: ziuadecj.realitatea.net

Adauga comentariu