Din oras

Clujul, vaduvit de ANL-uri. De 5 ani nu exista niciun fel de corespondenta intre Agentie si Primarie

In timp ce anual se receptioneaza sute de apartamente construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) in toata tara, la Cluj de cel putin 5 ani nu exista niciun fel de comunicare cu Agentia, si nici nu poate fi vorba de investitii. Dupa mai multe proiecte care au esuat rasunator orice comunicare intre Primaria Cluj-Napoca si ANL a incetat, ultimele locuinte de acest tip fiind date in folosinta in 2007 pe Calea Floresti.

Recent au fost inaugurate 64 de locuinte ANL in Beclean, judetul Bistrita Nasaud. Face parte din lotul de 655 de apartamente ale Agentiei finalizate in 2014. De asemenea, in acest an au fost finalizate 216 apartamente in patru judete. In timp ce in alte judete numarul apartamentelor construite in regim ANL ating sau chiar depasesc 1.000, la Cluj abia avem cateva sute. In municipiul Cluj-Napoca  sunt 174 de apartamente construite prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL) la trei adrese – pe strada Mehedinti, pe strada Tasnad si pe Calea Floresti. Zeci de persoane se inscriu an de an pe lista de prioritati si spera la un punctaj suficient de mare incat sa primeasca o locuinta.

Pe lista de prioritati din acest an sunt inscrisi 99 de solicitanti, din care doar 51 au fost considerati eligibili.

In 2010 administratia locala anunta proiectul grandios de cartier de ANL-uri in zona Valea Garbaului, unde urmau sa se construiasca nu mai putin de 2.300 de apartamente pentru tineri.

In 26 aprilie 2010, primarul de atunci, Sorin Apostu, s-a intalnit cu ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, şi ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, pentru a discuta conditiile unui parteneriat prin care Ministerul Apararii sa cedeze un teren in suprafata de 16,5 hectare, situat in zona Sf. Ion din cartierul Faget, in vederea demararii unuii amplu proiect de investitii, de construire de locuinte şi infrastructura de servicii.

“In aceasta zona vom ceda o parte din teren catre Ministerul Dezvoltarii, mai exact catre Agentia Nationala pentru Locuinte, in vederea construirii unui cartier de locuinte pentru tineri, o parte dintre acestea urmand sa fie predate tinerilor militari clujeni» a explicat primarul Sorin Apostu, care a mai spus ca «in afara de locuinte pentru tineri vom construi aici şi o zona cu servicii şi dotari necesare unui trai de calitate, de la gradinita, la şcoala, sau spatii comerciale. Totodata, prin Planul Urbanistic General, vom reglementa o zona de dezvoltare de servicii medicale, in care sa construim clinici, şi chiar un centru de ingrijire pentru persoanele varstince, care cred ca ar aprecia zona aceasta, aproape de natura”, a spus la acea data primarul Apostu.

Potrivit ministrului Apararii Nationale, terenul va trece din patrimoniul Ministerului in cel al Consiliului Local Cluj-Napoca prin Hotarare de Guvern.

„In circa o luna apreciez ca vom parcurge aceasta etapa, urmand ca municipalitatea sa demareze procedurile de viabilizare a terenului şi de cedare a unei parti a acestuia catre Ministerul Dezvoltarii, pentru construirea de locuinte ANL”, a declarat ministrul Gabriel Oprea.

Numai ca nu s-a mai intamplat nimic, iar cei trei ani de parteneriat au expirat de mult. La fel s-a intamplat cu alte trei amplasamente din oras, cedate ANL in vederea construirii de locuinte.

“In acest moment nu avem nicio comunicare cu Agentia Nationala pentru Locuinte. De prin 2009 nu ne mai finanteaza. In proiectul de pe Valea Garbaului s-au purtat discutii despre predarea din amplasament catre ANL, dar nu s-a mai concretizat nimic. Am mai avut trei terenuri predate in administrare, pe Sighisoarei, Ghimesului si Tulghesului, erau prinse in buget, dar nu au mai primit finantare. Dupa cinci ani, am decis ca nu mai putem astepta si am anulat dreptul Agentiei de administrare a terenurilor. Am gasit alte surse de finantare si demaram constructia de locuinte sociale”, a punctat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei.

Interesant este ca la acea vreme, cand s-au “racit” relatiile intre Primaria Cluj-Napoca si Agentie, ministrul Dezvoltarii Regionale, de care apartine ANL, era Elena Udrea.

Intre timp, printre chiriasii putinelor locuinte ANL din Cluj se numara si cativa functionari ai Primariei Cluj-Napoca, aceeasi institutie care repartizeaza locuintele. Despre acest aspect puteti citi mai multe AICI.

Programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei de catre autoritatile publice locale, beneficiarii fiind tineri intre 18 si 35 de ani, care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinta.

Foto: citynews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *